ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 ΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Η επίδραση του έργου του στην ιστορική εξέλιξη τη

ς πορείας των χωρών της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι εξ ίσου σημαντική με εκείνη του Μ. Αλεξάνδρου και του Καίσαρα.

Ο Μ. Κων/νος έδρασε σε μια κρίσιμη περίοδο, στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που ήταν η αρχή της έναρξης της διαδικασίας μετάβασης από την Αρχαιότητα στον Μεσαίωνα, με ανάλογη εξέλιξη των θεσμών και των σχέσεων των ανθρώπων.

Το πρώτο λοιπόν που οφείλουμε να παρουσιάσουμε προκειμένου να αξιολογήσουμε την πολιτική δράση του Μ. Κων/νου είναι μια περιγραφή της κοινωνίας της εποχής του.

Η κοινωνία αυτή χαρακτηρίζεται από μια διαδικασία επέκτασης της μεγάλης ιδιοκτησίας. Αυτή η εξέλιξη έγινε εξαιτίας της αύξησης των φόρων, που ανάγκασε τους μικρούς ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τους αγρούς των για να αποφύγουν τους φόρους. 

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου της αύξησης των ακτημόνων γεωργών και της μείωσης της αγροτικής παραγωγής είχε θεσμοθετηθεί ο θεσμός της δουλοπαροικίας με την επιβολή της πρόσδεσης των καλλιεργητών στις συγκεκριμένες γαίες, τις οποίες δεν τους επιτρέπετο να τις εγκαταλείψουν, αλλά ούτε και να εκδιωχθούν από τους ιδιοκτήτες τους από αυτές. 

Έτσι, δημιουργείται μια νέα τάξη οι λεγόμενοι κολωνοί που είναι μόνο τυπικά ελεύθεροι πολίτες. Έτσι προς τον 4ο αιώνα μ.Χ. έχουμε μια μεταβολή στην κοινωνική διάρθρωση της κοινωνίας και προστίθεται μια νέα τάξη που τα μέλη της αποκαλούνταν πάροικοι, εναπόγραφοι, υπό δεσποτεία τελούντες γεωργοί, δουλοπάροικοι κληρικοπάροικοι κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...