Σε απελπισία οι Τούρκοι! Ρίχνουν “τσουβάλια χρήματα” σε λόμπυ στις ΗΠΑ για να γλυτώσουν από τον Μπάιντεν

 Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ για την Τουρκία, τώρα ξαφνικά είναι πολέμιοι της Τουρκίας, και θέλουν να μάθουν τα πάντα για την τουρκική εσωτερική πολιτική

Με έναν σχετικά φιλικό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και μια σειρά από εταιρείες lobby που είχε στη διάθεσή της, η Τουρκία  είχε καταφέρει να μετέχει στο διάσημο πρόγραμμα μαχητικών F-35 .

 Το 2019  σύμφωνα με στοιχεία η τουρκική κυβέρνηση δαπάνησε 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε επτά διαφορετικές εταιρείες lobby.

Ωστόσο τα τελευταία  δύο έτη η ήδη προβληματική σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκε ραγδαία.

Ενώ ο  τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε τα μάτια  του αλλού αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους συμμάχους των ΗΠΑ, επιδιώκοντας την υλοποίηση της ατζέντας του «America First», ο  νυν Πρόεδρος Joe Biden το Σάββατο, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος  των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Στο Κογκρέσο, γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα αποκρυπτογραφούν όλο και περισσότερο αυτό που αποκαλούν, «όλο και πιο αυταρχικό μονοπάτι», στο οποίο πορεύεται ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα  οι Αμερικανοί εισαγγελείς προχωρούν τη διαδικασία αναφορικά με  την ποινική  υπόθεση εναντίον της τουρκικής   κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ για  τις ιρανικές κυρώσεις, γεγονός που απειλεί ευθέως τονεμπλεκόμενο στην υπόθεση  γαμπρό του Ερντογάν, πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ακόμη χειρότερα, οι κρίσεις  στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να αιμορραγεί πληρώνοντας αδρά  τις εταιρείες lobby στις οποίες η Άγκυρα έχει από καιρό βασιστεί για να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Εν μέσω μιας διαρκούς εκστρατείας πίεσης από την αρμενική διασπορά στις ΗΠΑ, η πρεσβεία  της Τουρκίας διαθέτει μόνο τρεις εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο πλαίσιο του νόμου για την εγγραφή των ξένων πρακτόρων (FARA) και δεν έχουν πλέον κανένα πρώην μέλος του Κογκρέσου, να βοηθήσει στην εκπροσώπηση των συμφερόντων της.

“Οι Τούρκοι ψάχνουν εταιρείες λόμπι, επιθετικά”, δήλωσε ο Bilal Eksili, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Συνεργασίας, μιας ομάδας κοντά στον κληρικό Fethullah Gulen με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ασκεί πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία από το 2019.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί τον Gulen και τους οπαδούς του για το πραξικόπημα το 2016 και έκτοτε καταδιώκει  όλους τους φερόμενους ως  “Γκιουλενιστές”.

Οι Τούρκοι «έχουν τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή», είπε ο Eksili. «Είναι σαν ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ερντογάν. Χρειάζεται την υποστήριξη του Μπάιντεν ».

Ο Eksili είπε στο Foreign Lobby Report ότι  η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με μια εταιρεία lobby, την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει, η οποία μέχρι στιγμής  έχει απορρίψει τη συνεργασία μαζί της.

Και σε  άλλες εταιρείες lobby έγινε ανάλογη προσέγγιση, αλλά αυτές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την τουρκική κυβέρνηση υπό τον φόβο  ότι θα θέσουν σε κίνδυνο  άλλες πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ήδη από τον Νοέμβριο, οι New York Times ανέφεραν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο του δημοκράτη λομπίστα Manny Ortiz, καθώς η Άγκυρα προετοιμαζόταν  για την ανάληψη της διοίκησης από τον   Μπάιντεν. Η τουρκική πρεσβεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι επί μακρόν παρατηρητές της Τουρκίας λένε ότι είναι απολύτως λογικό για την πρεσβεία να επιταχύνει τις πιέσεις της τώρα, ειδικά αφού ένας νέος πρέσβης, Χασάν Μουράτ Μερκάν, ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον προηγούμενο μήνα με το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία «μπορούν να επιτύχουν μαζί μεγάλα επιτεύγματα».

«Υπάρχει ένας νέος Τούρκος πρέσβης που θέλει πραγματικά να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, θέλει να επικοινωνήσει με όλους», δήλωσε ο Γκονούλ Τολ, ιδρυτής του προγράμματος της Τουρκίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. «Θα περίμενα να εντείνει τις προσπάθειές του για να προσλάβει περισσότερους λομπίστες και όλα αυτά».

Η εύρεση τους, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς οι Αρμένιοι των ΗΠΑ   δεσμεύονται να συνεχίσουν μια εκστρατεία πίεσης που ξεκίνησε μετά από την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στην αιματηρή σύγκρουση του περασμένου έτους, στον θύλακα  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επίσης γνωστό και ως Artsakh.

«Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς, θα χαρούν να πάρουν τα χρήματά τους, επειδή είναι τόσο προσοδοφόρος λογαριασμός», δήλωσε η Elizabeth Chouldjian, διευθύντρια επικοινωνιών στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής.

Εμείς θα τους ακολουθούμε επίσης. Δεν πρόκειται για κανέναν προσωπικά, έχει να κάνει, έχουμε μια κόκκινη γραμμή που λέει ότι δεν πρέπει να βγάζουμε λεφτά από άρνηση γενοκτονίας ή επιθέσεις κατά της Αρμενίας και του Artsakh.

Η Mercury Public Affairs, η οποία είχε συμβόλαιο 1 εκατομμυρίου δολαρίων με την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ήταν η πρώτη που το τερμάτισε τον Οκτώβριο του 2020.

Η Greenberg Traurig ακολούθησε το παράδειγμά της αργότερα, τερματίζοντας ένα συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πρώην εκπρόσωποι Randy Forbes (R-Va.) Και Al Wynn (D-Md.) ήταν μεταξύ των ομάδων συμφερόντων που έχουν εγγραφεί σε αυτόν τον λογαριασμό.

Ο υπεργολάβος Greenberg Venable ήταν ο επόεμνος στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο πρώην εκπρόσωπος Bart Stupak (D-Mich.) ήταν επικεφαλής του λόμπι για λογαριασμό της Venable  μόλις την

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα,  η Capitol Counsel,  ένας άλλος πρώην υπεργολάβος του Γκρίνμπεργκ, αποκάλυψε επίσης ότι χωρίζει τους δρόμους με την Τουρκία

Μόνο τρεις εταιρείες παραμένουν πλέον εγγεγραμμένες στο FARA για εργασίες  της τουρκικής πρεσβείας.

Αυτές περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια νομική εταιρεία της πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Saltzman & Evinch, την οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να εγγραφεί πέρυσι, επικαλούμενη το συντονισμό της με εταιρείες πίεσης.

Η εταιρεία Amsterdam & Partners παραμένει επίσης εγγεγραμμένη, αλλά επικεντρώνεται στο κλείσιμο των σχολών  που συνδέονται με το Γκουλέν στις ΗΠΑ

Επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Τουρκία, η μακρόχρονη λομπίστρια της  Lydia Borland και η εταιρεία της, LB International Solutions. 

Τον Φεβρουάριο, η SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler (Αμυντική Βιομηχανική Τεχνολογία) με έδρα την Άγκυρα προσέλαβε την Arnold & Porter έναντι 750.000 δολαρίων για να προσπαθήσει να βοηθήσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, αφού το Πεντάγωνο απέλασε τη χώρα λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Η SSTEK ανήκει εξ ολοκλήρου στην Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (SSB), το κυβερνητικό γραφείο που διαχειρίζεται την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Τώρα που το λόμπι της Τουρκίας στις ΗΠΑ κατέρρευσε, οι αντίπαλοι του Ερντογάν  το βλέπουν ως ευκαιρία υπό τον Μπάιντεν.

Το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις του Ερντογάν για να κλείσει το κόμμα  τους και να επιστήσει την προσοχή των ΗΠΑ στην τρέχουσα δίκη των πρώην συμπροέδρων του κόμματοςSelahattin Demirtas και Figen Ο Yuksekda  για κατηγορίες ότι προκάλεσαν θανατηφόρες διαμαρτυρίες το 2014. 

Κάτω από τη διοίκηση του Μπάιντεν, «ακούμε περισσότερες προτάσεις όπως« η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελέσουν βασική αξία της διπλωματίας », δήλωσε ο εκπρόσωπος του HDP στις ΗΠΑ Giran Ozcan.

«Αυτό σίγουρα αντηχεί με εμάς. Και αν αυτό είναι αλήθεια, τότε το μήνυμά μας θα αντηχεί σίγουρα και στο DC. “

Το Eksili του National Council On Civil Advocacy δήλωσε ότι το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «πολύ δεκτικοί» στην κριτική της ομάδας για τις πολιτικές του Ερντογάν.

Επισήμανε επιστολές του Κογκρέσου τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία ότι η ομάδα του βοήθησε να προτρέψει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνι Μπλίκεν να δώσουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της εποχής του Τραμπ και της εποχής του Μπάιντεν», δήλωσε ο Eksili. “Μιλάμε ήδη με πολλούς βασικούς αξιωματούχους και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα στους δύο πρώτους μήνες.”

Το  Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής Τοl είπε ότι η πρεσβεία θα θέλει πιθανώς να ακολουθήσει το ίδιο.

«Ένας από τους υπαλλήλους μου έλεγε ότι είχαμε μέλη του Κογκρέσου που δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ για την Τουρκία, τώρα ξαφνικά είναι πολέμιοι της Τουρκίας, και  θέλουν να μάθουν τα πάντα για την τουρκική εσωτερική πολιτική », είπε το Τοl.

«Οι αντιτουρκικές ομάδες είναι εξαιρετικά δραστήριες στο Καπιτώλιο. Έτσι θα περιμένατε από την τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί με περισσότερες εταιρείες lobby “

loading...