Πατριάρχης Μόσχας: Οι Ρώσοι κληρονόμοι του Βυζαντίου

 “Ανέστησε” τα σενάρια περί “Τρίτης Ρώμης”

Μπορεί προ ολίγων ημερών το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων να είπε πως ήταν σχέδιο της CIA τα περί “Τρίτης Ρώμης”, ωστόσο ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών μιλώντας για τον ειδικό ιστορικό φορέα που δόθηκε στη Ρωσία από τους Κύριλλο και Μεθόδιο την ημέρα της μνήμης αυτών, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι Ρώσοι είναι κληρονόνμοι του Βυζαντίου.

«Προσευχόμαστε, και νοιάζομαστε ιδιαίτερα για όλη την ιστορική περιοχή των Ρους, η οποία έγινε ο κληρονόμος του Βυζαντίου και όχι μόνο διατήρησε την κληρονομιά των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, των ισαποστόλων, αλλά και αύξησε αυτήν την κληρονομιά, έχοντας περάσει αιματηρές διώξεις, επιθέσεις ξένων φυλών και εσωτερικές διαμάχες », δήλωσε ο Πατριάρχης τη Δευτέρα στην Εκκλησία του Αλεξάντερ Νέβσκι.

“Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Μεθόδιος, αργότερα έγινε επίσκοπος, και ο νεότερος, ο Κύριλλος, ήταν προικισμένος και κατείχε υψηλό αξίωμα στο δικαστήριο του βυζαντινού αυτοκράτορα”, είπε. “Κλήθηκαν να φέρουν το φως της χριστιανικής αλήθειας προς τα βόρεια, ώστε οι σλαβικοί λαοί να μπορούν να στραφούν στον Χριστό”, ανέφερε ο Ρώσος πατριάρχης.

“Θα ήμασταν απολύτως διαφορετικοί αν δεν ήταν η Ορθόδοξη πίστη, η οποία ήρθε στη ζωή των σλαβικών λαών, μέσω των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, των ισαποστόλων”, είπε ο Πατριάρχης.

loading...