Σημαντική απήχηση στη γαλλική κοινωνία βρίσκει το «κίνημα των επιστολών» των Γάλλων στρατιωτικών


 «Για την επιβίωση της χώρας μας»: Έτσι γράφουν  στο κείμενο που δημοσίευσαν εχθές  στο περιοδικό «Valeurs actuelles» 2.000 εν ενεργεία Γάλλοι στρατιωτικοί. Με το κείμενό τους υποστηρίζουν έμμεσα την κίνηση των απόστρατων στρατιωτικών, από ανάλογη δημοσίευση, στο ίδιο περιοδικό, του πρώτου δικού τους κείμενου στις 21 Απριλίου.


Το κείμενο των απόστρατων θεωρήθηκε στην Γαλλία  πρωτοφανές για στρατιωτικούς. Ορισμένοι το ερμήνευσαν ως «παρότρυνση για πραξικόπημα» και τους αποκάλεσαν «οι φανατικοί με τις παντόφλες». Πολλοί Γάλλοι ωστόσο βλέπουν ότι επί της ουσίας και τα δύο κείμενα «θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» της γαλλικής κοινωνίας: αναφέρονται στην  εγκατάλειψη των προαστίων, την αύξηση της βίας, την έξαρση των ισλαμιστικών κινημάτων και των μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων που είναι γεμάτες μίσος, σαρκασμό και περιφρόνηση για τη Γαλλία.


Οι παλιοί μίλησαν για «αποσύνθεση» της γαλλικής κοινωνίας, κατάσταση στην οποία είχε αναφερθεί κατά την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του 2018, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και επιστήθιος φίλος του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζεράρ Κολομπ: «Σήμερα ζούμε διπλα-δίπλα, αύριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.


Κείμενο "ανώνυμων", ανοιχτό για υπογραφές


Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί αναφέρονται στη δράση τους ως «στρατιώτες της φωτιάς» σε πεδία δράσης χωρών όπως το Αφγανιστάν, το Μάλι αλλά και την Κεντρική Αφρική.


«Εκεί όπου σύντροφοί τους έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τους Ισλαμιστές, αυτούς στους οποίους εσείς κάνετε παραχωρήσεις στο δικό μας έδαφος», υπογραμμίζουν στο κείμενό τους.


Καλούν τους διοικούντες «να υπερασπιστούν τον πατριωτισμό», η υπουργός Άμυνας όμως Φλοράνς Παρλί τους κατέκρινε για «ακροδεξιές θέσεις». Την παγίδα των κυρώσεων την απέφυγαν, δημοσιεύοντάς το ως κείμενο «ανωνύμων», ανοιχτό όμως για υπόγραφες πολιτών.


Μέσα σε πέντε ώρες, μετά τη δημοσίευσή του χθες το πρωί, το κείμενο συγκέντρωσε 150.000 υπογραφές πολιτών. Ως επικεφαλής αρχηγός των στρατευμάτων στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει ακόμα εκφραστεί επί του θέματος.


Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση όμως που διενήργησε η Harris Interactive για το κανάλι LCI, το 58% των Γάλλων συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των στρατιωτικών για την κατάσταση στη γαλλική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :