Να μην σταματάς να μαθαίνεις. Η γνώση, θα σου αλλάξει πολλές φορές την οπτική σου γωνία.

 Να τιμάς τους προγόνους σου. Ακόμα και αν θεωρείς ότι σε έχουν αδικήσει. Είναι οι ρίζες σου, και να θες να ζήσεις ελεύθερος και καθαρός από το παρελθόν σου, να τιμάς τους προγόνους σου. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πρέπει και να τους συναναστρέφεσαι αν δεν ταιριάζουν τα χνώτα σας, αλλά να τους τιμάς, γιατί από εκεί προέρχεσαι.

Να φέρεσαι ευγενικά σε ένα ζωντανό πλάσμα κάθε ημέρα. Έτσι, μαθαίνεις να προσαρμόζεις το μυαλό σου στη γνώση ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα είμαστε παρέα σε αυτόν τον πλανήτη, όλα συγκατοικούμε εδώ, και όλα έχουμε δικαιώματα για ζωή σε αυτή τη ζωή.

Να συλλογίζεσαι τα βράδια τι παρέλειψες να κάνεις την ημέρα, τι δεν έκανες αρκετά, τι αμέλησες τελείως, και τι θα μπορούσες να έχεις κάνει ώστε να βελτιώσεις τα πράγματα γύρω σου. Ακόμα, να συλλογίζεσαι αν έκανες εκπτώσεις από τη ζωή σου ή την απαίτησες όλη, αν εξέθεσες τον εαυτό σου ή υπερασπίστηκες το βήμα σου και αν κέρδισες κάτι έστω και απειροελάχιστο στη διάρκεια της μέρας για τη ζωή σου.

Να είσαι λιτός. Έτσι δεν θα πονέσεις όταν φτάσει η εποχή της ανομβρίας και θα έχεις μάθει να μην σε νοιάζει για όλα αυτά τα καυχήματα που ακούς τριγύρω σου. Να ξέρεις τι χρειάζεται η ψυχή σου και αυτό να κυνηγάς και όχι αυτά που σου σερβίρουν ως αναγκαία. Και οι ψυχές συνήθως δεν αποζητούν παλάτια, μα θαλπωρή και κατανόηση.

Να μην σταματάς να μαθαίνεις. Η γνώση, θα σου αλλάξει πολλές φορές την οπτική σου γωνία. Αυτό είναι καλό. Σημαίνει ότι δεν θα οχυρώνεσαι πίσω από αμετάβλητες γνώμες και ξεπερασμένους ισχυρισμούς. Σημαίνει ότι θα δεις πως δεν υπάρχει ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο. Σημαίνει πως θα μπορείς να γίνεις ένας καλύτερος παρατηρητής, και ο παρατηρητής έχει το πλεονέκτημα της ευρύτερης αντίληψης.

Να αγκαλιάζεις συνεχώς τον εαυτό σου. Είναι ο μόνος σίγουρος που θα παραμείνει μαζί σου μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής. Δεν μπορεί να εγκωμιάζεις όλους τους άλλους και να φιλάς τα χειρότερα για τον ισόβιο σύντροφό σου. Να τον αγκαλιάζεις, να τον σκέφτεσαι στην καλύτερη εκδοχή του, και να τον αγαπάς, γιατί είναι το πολύτιμό σου.

loading...