Βρετανικός “εμετός” για το μεταναστευτικό: Η Ελλάδα υπεύθυνη για θανάτους προσφύγων

 Τους βασανίζει, τους κλέβει, τους εκδιώκει κρυφά και τους εγκαταλείπει στη θάλασσα- Ο Γκάρντιαν μιλάει για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από συνοριοφύλακες

Ηώθηση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά την πανδημία COVID-19 προκάλεσε το θάνατο πάνω από 2.000 ατόμων, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε κοινές έρευνες με ευρωπαϊκές εφημερίδες και δεδομένα που προέρχονται από διάφορους οργανισμούς, ισχυρίζεται ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ χρησιμοποιούν μια σειρά συντονισμένων τακτικών για να ωθήσουν δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίχθηκαν από τον οργανισμό συνόρων της ΕΕ Frontex .

Οι τακτικές, που περιλαμβάνουν την εξωτερική ανάθεση ιδιωτικών σκαφών, τον ξυλοδαρμό και την κακοποίηση των συλληφθέντων προσφύγων και την εγκατάλειψη των προσφύγων στη θάλασσα, είχαν ως αποτέλεσμα τον συνολικό θάνατο περίπου 2.000 αιτούντων άσυλο.

Κράτη όπως η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Ισπανία σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησαν την πανδημία για να επιταχύνουν τις σκληρές γραμμές κατά της άφιξης των αιτούντων άσυλο.

Η Κροατία είναι μια βασική χώρα που χρησιμοποίησε φυσική δύναμη εναντίον των αιτούντων άσυλο, με την έκθεση να αναφέρει την τεκμηρίωση του εγγράφου για βασανιστήρια, κτυπήματα, κλοπή και σεξουαλική επίθεση εναντίον τους στα χέρια της κροατικής αστυνομίας. Ανέφερε επίσης στατιστικά στοιχεία από το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας (ΛΔΚ) που δείχνουν ότι η Κροατία απομάκρυνε σχεδόν 18.000 αιτούντες άσυλο από την έναρξη της πανδημίας.

Ένα άλλο εξέχον κράτος μέλος της ΕΕ που θεωρείται υπεύθυνο για τους θανάτους είναι η Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε από το Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα (BVMN) ότι έχει ωθήσει περίπου 6.230 αιτούντες άσυλο από τις ακτές της από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ο Guardian αναφέρθηκε στην έκθεση της BVMN για το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας».

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι “εξαιρετικά σκληρά παραδείγματα αστυνομικής βίας που καταγράφηκαν το 2020 περιελάμβαναν παρατεταμένους υπερβολικούς ξυλοδαρμούς (συχνά σε γυμνά σώματα), σωματική κακοποίηση γυναικών και παιδιών, χρήση μεταλλικών ράβδων για πρόκληση τραυματισμού.” Ανέφερε επίσης μαρτυρίες που περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι φρουροί έδεσαν τα χέρια των αιτούντων άσυλο και έβαλαν κράνη στο κεφάλι τους πριν τους χτυπήσουν για να αποφευχθούν οι μώλωπες.

Άλλες πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Έλληνες συνοριοφύλακες και αστυνομία που διαπράχθηκαν εναντίον προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το βρετανικό ρεπορτάζ, περιλαμβάνουν την ώθηση προς τα πίσω και τον πυροβολισμό κατά προσφύγων, την κράτηση και βασανισμό τους σε μυστικές “σκοτεινές” τοποθεσίες και την απογύμνωση τους ακόμη και κλοπή πριν τους στείλουν πίσω στα σύνορα. “Ανακαλύφθηκε” επίσης τον Αύγουστο ότι η Ελλάδα είχε εκδιώξει κρυφά 1.000 πρόσφυγες και τους εγκατέλειψε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία τηλεφωνικής γραμμής για δυσαρεστημένους μετανάστες στη θάλασσα, το Alarm Phone: “Έχουμε τεκμηριώσει τόσα ναυάγια που δεν είχαν ποτέ τα επίσημα στοιχεία, και έτσι γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος. Σε πολλές από τις περιπτώσεις, οι Ευρωπαίοι ακτοφύλακες αρνήθηκαν να απαντήσουν – μάλλον επέλεξαν να αφήσουν τους ανθρώπους να πνιγούν ή να τους αναχαιτίσουν πίσω στο μέρος που είχαν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να ξεφύγουν”

Μια άλλη στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η στρατολόγηση ιδιωτικών σκαφών για να ωθήσουν τους πρόσφυγες, κάτι που η Μάλτα αναφέρεται ότι έχει χρησιμοποιήσει και αποδεικνύεται από τα διερχόμενα φωνητικά μηνύματα τον περασμένο Μάιο.

loading...