Ρωσία σε ΗΠΑ: «Η Αρκτική είναι δική μας!» – Προειδοποιήσεις Λαβρόφ προς τη Δύση

 «Έχει καταστεί εδώ και καιρό απολύτως σαφές σε όλους, ότι αυτό είναι έδαφός μας, είναι η χώρα μας», δήλωσε τη Δευτέρα στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την «ασφάλεια των ακτών της Αρκτικής», τόνισε ο υπουργός λίγες ημέρες πριν από υπουργική συνεδρίαση του Αρκτικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει τις οκτώ χώρες της Αρκτικής που την περιβάλλουν.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι όλο και πιο ορατή στην Αρκτική. Αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον για την περιοχή από τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, αλλά και από την Κίνα, λόγω της στρατηγικής θέσης, των φυσικών πόρων του Βόρειου Πόλου και των θαλασσίων οδών.

Εκτός από τη Ρωσία, το Αρκτικό Συμβούλιο περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει στο Ρέικιαβικ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα να μην «εκμεταλλευθεί» τις αλλαγές που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Η Ρωσία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Αρκτική σε στρατιωτικές υποδομές, καθώς και στην εξόρυξη ορυκτών πόρων.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης, να συζητήσει την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην Αρκτική τον Ιούνιο. Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, διεκδικούν επίσης τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Πόλο.

loading...