Σκηνικό "Ιμίων" στη Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό έπεσε σε βρετανικό σκάφος - Πολεμικά πλοία στέλνουν οι Βρετανοί

Από «μικρή αιτία»! Πολεμική πρόβα διάλυσης της «παγκόσμιας ειρήνης» στην Μάγχη – 

 Έκρυθμη η κατάσταση που επικρατεί έξω από το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ - Δείτε βίντεο

Υπό την επιτήρηση δύο πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, δεκάδες γαλλικά αλιευτικά κατέπλευσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τζέρσεϊ, του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους Γάλλους αλιείς μετά το Brexit.


Χαρακτηριστικό της «έκρυθμης κατάστασης» που επικρατεί έξω από το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ είναι ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φαίνεται μία  10μετρη γαλλική τράτα να πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος.Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot τη στιγμή που βγήκε στη θάλασσα για να αντιμετωπίσει τους δεκάδες Γάλλους «εισβολείς».


Δείτε το βίντεο:Από 50 έως 70 αλιευτικά πλέουν από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) μπροστά από το λιμάνι Σεντ-Ελιέ, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε επιβιβασθεί τη νύκτα σε ένα νορμανδικό αλιευτικό. Νωρίς το πρωί άναψαν μερικά καπνογόνα.

Λίγα μίλια από εκεί, δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, τα HMS Severn και HMS Tamar, αναπτύχθηκαν για να «επιτηρούν την κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα αυστηρά προληπτικό μέτρο που ελήφθη σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ».

Αυτοί οι βρετανικοί «ελιγμοί» «δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη εστάλησαν στην περιοχή, σύμφωνα με τις γαλλικές ναυτιλιακές αρχές.

Το πλοίο Athos σπεύδει προς το αυτοδιοικούμενο, πλην εξαρτημένο έδαφος της Βρετανίας για να αντιπαραταχθεί στα βρετανικά HMS Severn and HMS Tamar, που επιτηρούν τις κινήσεις των Γάλλων αλιέων, διαμαρτυρόμενων για τα κριτήρια που επέβαλε η διοίκηση της νήσου Τζέρσεϊ για τη χορήγηση άδειας αλιείας στη γύρω περιοχή.Εφοδιασμένα με κανόνια και οπλοπολυβόλα τα βρετανικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μάγχη μετά την προειδοποίηση χθες από τη Γαλλίδα υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Ανίκ Ζιραρντέν ότι η κυβέρνησή της μπορεί να κόψει την ηλεκτροδότηση του νησιού, που λαμβάνει μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, καθώς το Παρίσι κρίνει ότι τα κριτήρια για την αλιεία στην περιοχή υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία του Brexit. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να στείλει τα πολεμικά πλοία μετά από πληροφορίες ότι 100 γαλλικά αλιευτικά θα μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Σεντ Χέλιερ, το κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε χθες με τον τοπικό ηγέτη του Τζέρσεϊ, Τζον Λε Φοντρ κι υπογράμμισαν την «κατεπείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριγ, ενώ ο Τζόνσον υπογράμμισε τη στήριξή του στις Αρχές του νησιού. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόνσον, νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες και δυσανάλογες» τις απειλές της γαλλικής κυβέρνησης.

Διπλωματική κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα
Η διπλωματική κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα είναι ένα από τα αρκετά προβλήματα που ανέκυψαν μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά στις αρχές του χρόνου. «Θα ήταν δυσανάλογο μέτρο η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Είμαι αισιόδιοδοξος», δήλωσε ο αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις της τοπικής κυβέρνησης του Τζέρσι Ίαν Γκορστ.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για τα αλιευτικά δικαιώματα, καθώς Γάλλοι αλιείς διαμαρτύρονται ότι δεν τους επιτρέπεται να ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα λόγω της δυσχέρειας στην απόκτηση των σχετικών αδειών. Το πρωί ένας στολίσκος 100 γαλλικών σκαφών έπλευσε στο Τζέρσεϊ σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, αλλά σύμφωνα με Ντιμίτρι Ρογκόφ, επικεφαλής της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας, η οποία βοήθησε να οργανωθεί η σημερινή διαμαρτυρία, στόχος δεν είναι ο αποκλεισμός του λιμανιού του Τζέρσεί κι ότι ο στολίσκος θα επιστρέψει το απόγευμα.

Στο μεταξύ η Βρετανία επέτρεψε την Παρασκευή σε 41 γαλλικά αλιευτικά εφοδιασμένα με συστήματα εντοπισμού της θέσης τους, να ψαρέψουν ανοικτά του Τζέρσεί, αλλά το υπουργείο Αλιείας της Γαλλίας απάντησε ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση με το Παρίσι κι έτσι δημιουργούνται de facto νέοι κανόνες για τις ζώνες αλιείας κοντά στο Τζέρσεϊ. Η κυβέρνηση Τζόνσον λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν «εποικοδομητικά» για τη διευθέτηση των «επιχειρησιακών προκλήσεων» κι ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και η Κομισιόν σε συθνεργασία με το Λονδίνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :