ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Προ ιστορικών ευθυνών οι Βουλευτές της ΝΔ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

Η “Συμφωνία των Πρεσπών” συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 μεταξύ της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) και της κυβερνήσεως των Σκοπίων (Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ) και την οποίαν υπέγραψαν στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ. Διόλου τυχαίο γεγονός!

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αφού ο εντεταλμένος του Οργανισμού, Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, πάσχιζε επί δεκαετίες γι΄ αυτήν την κατάληξη, μετονομάστηκαν τα Σκόπια σε “Βόρεια Μακεδονία”! Αντικαθιστώντας έτσι, την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, όπου τα Σκόπια ονομάζονταν “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (FYROM)!

Έτσι, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις του ελληνικού λαού, που εκφράστηκε κατά αυτής της Συμφωνίας με τις λαοσυνάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφερνε στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση (25 Ιανουαρίου 2019) την “Συμφωνία των Πρεσπών”! Την οποία στην συνέχεια νομιμοποίησε ο ΟΗΕ στις 12 Φεβρουαρίου 2019!

Στο σημείο αυτό αξίζει νομίζω να αναφερθούμε, πως την “Συμφωνία των Πρεσπών” την ψήφισε όλη η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (145 ναι), ενώ την καταψήφισε το συγκυβερνών κόμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”!

Έτσι, έπρεπε να βρεθούν κάποιοι Βουλευτές που θα ψήφιζαν την Συμφωνία μαζί με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα ελάμβανε νομιμοποίηση! Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα πέρναγε η “Συμφωνία των Πρεσπών” από την ελληνική Βουλή!

Οι “ριψάσπιδες” της “Συμφωνίας των Πρεσπών”…

Οι επιπλέον θετικές ψήφοι ήταν των:

Κατερίνας Παπακώστα (επί σειρά ετών Βουλευτής με τη ΝΔ και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου)!

Έλενας Κουντουρά (πρώην Βουλευτής της ΝΔ και των ΑΝΕΛ)!

Γιώργου Μαυρωτά (πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι” και σήμερα Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, από 16 Ιουλίου 2019 στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη)!

Θανάση Παπαχριστόπουλου (υπήρξε υμνητής του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στέλεχος και πολιτευτής της ΝΔ και ακολούθως Βουλευτής με τους ΑΝΕΛ)!

Σπύρου Λυκούδη (στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς επί δεκαετίες. Βουλευτής επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς)!

Σπύρου Δανέλλη (ιδρυτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Πορείας, της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. Πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι”, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ)!

Θανάση Θεοχαρόπουλο (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρώην Βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη)!

Σταύρου Θεοδωράκη (Πρόεδρος του κόμματος “Ποτάμι”, πρώην Βουλευτής)!

Δίγλωσσος ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Για την ιστορία να πούμε ότι τα 146 όχι, ήταν της Κ.Ο. της ΝΔ, που προεκλογικά κατήγγειλε τις εργασίες της “Συμφωνίας των Πρεσπών” και έλεγε πως όταν γίνει κυβέρνηση θα την επαναδιαπραγματευτεί, αν και υπήρχαν έντονες φωνές στο εσωτερικό της που υπερθεμάτιζαν ισχυριζόμενοι ότι θα την ανέτρεπαν! Όλα αυτά βέβαια προεκλογικά!

Να πούμε επίσης πως στα 146 “ΟΧΙ” ήταν και του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, της Ένωσης Κεντρώων, των ΑΝΕΛ και κάποιων άλλων ανεξάρτητων! Παρών είχε ψηφίσει ο Γρηγόρης Ψαριανός (πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι” τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με τη ΝΔ.)!

Ωστόσο εδώ, αξίζει νομίζω να θυμηθούμε, τι ακριβώς έλεγε, τότε, στη Βουλή των Ελλήνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και σήμερα Πρωθυπουργός:

«Στενάχωρη και δύσκολη η σημερινή ημέρα. Η κύρωση (της “Συμφωνίας των Πρεσπών”) σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων. Εγκαταλείφθηκε η εθνική γραμμή δεκαετιών. Θα είναι αρχή δεινών. Τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος…»!

Σήμερα ως Πρωθυπουργός μας λέει, ότι η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν μπορεί να αντικατασταθεί, δεν μπορεί να ακυρωθεί!

Στα σταθώ όμως ιδιαίτερα στο: “τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος”! Ακούτε τι μας έλεγε;

Και ο κομματικός πυρήνας της ΝΔ; Τα ίδια και χειρότερα! Αφού πολλοί συμμετείχαν στις λαοσυνάξεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών” και πολλοί εκ των οποίων σήμερα είναι Υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ!

Στην τελευταία δε λαοσύναξη στην Αθήνα, επί μισάωρο συζητούσα με τον Βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ και σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και ο οποίος υπεραμυνόταν της θέσεως του κόμματός του, πως μόλις δηλαδή, γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα καταγγείλει την “Συμφωνία των Πρεσπών”! Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, η Εξουσία όλα τα αλλοτριώνει!

Εγκάρδιες συναντήσεις Μητσοτάκη – Ζάεφ…

Ακολούθως στο πλαίσιο της απόλυτης μετάλλαξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα όσα έλεγε προεκλογικά και στα όσα πράττει μετεκλογικά, ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε στην Αθήνα στον Ζόραν Ζάεφ στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Economist! Όπου καταγράφηκε ένθερμος εναγκαλισμός και θερμά λόγια εκατέρωθεν, αποκαλύπτοντάς μας πως μίλησαν για ανάπτυξη και οικονομική συνεργασία των δυο χωρών!

Βέβαια, όλη αυτή η φιλική διάθεση από τον Πρωθυπουργό μας, χωρίς – μέχρι σήμερα – ο Πρωθυπουργός Ζάεφ να τηρεί κατ΄ ελάχιστο τα όσα υπέγραψε με την Ελλάδα στις 12 Ιουνίου 2018!

Επίσης πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στις εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διήρκησε μέχρι τις 15 Μαΐου 2021!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Ζάεφ προχώρησαν on camera σε αποτίμηση των σχέσεων των δυο χωρών.

Θα προσπεράσω ωστόσο τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και τα “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” και θα σταθώ στην πολύ σοβαρή τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, που υποκρύπτει τον μόνο σοβαρό λόγο αυτής, της νέας συνάντησης:

«Ασφαλώς θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Και, βεβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή την πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών, όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ. Προσβλέπω λοιπόν, όπως πάντα, σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα!»!

Αφόρητη η γερμανική πίεση προς τον κ. Μητσοτάκη…

Η “πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών, όπως έχουμε συζητήσει” περνάει ωστόσο από τους 3 εφαρμοστικούς νόμους – πρωτόκολλα – μνημόνια και για τα οποία έχει δεσμευθεί να φέρει προς κύρωση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! Που θα νομιμοποιήσει απόλυτα την “Συμφωνία των Πρεσπών”! Που όμως δεν τολμά να φέρει, από τη στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει!

Αυτής της καταψηφίσεως υπέρμαχος είναι και ο άλλος πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής!

Έτσι ουδείς γνωρίζει αυτήν την στιγμή, πόσοι ακόμη Βουλευτές της Κ.Ο. της ΝΔ θα συνταχθούν με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή!

Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πιέζει αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό ώστε να προχωρήσει άμεσα στην νομιμοποίηση της “Συμφωνίας των Πρεσπών”! Από τη στιγμή που αυτή θα πραγματοποιηθεί – τουλάχιστον – από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ! Και ουδόλως ενδιαφέρει την Καγκελαρία του Βερολίνου αν θα πέσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Άλλωστε – το έχω γράψει πολλές φορές – πως ενδεχομένως η επόμενη ημέρα να φέρει συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου μας, αλλά και να γίνει η ελληνική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις Ελληνό-τουρκικές διαφορές!

Ζητήματα που επιθυμεί η Άγκελα Μέρκελ να έχει κλείσει μέχρι τον Σεπτέμβριο που διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές και η οποία έχει ήδη δηλώσει πώς δεν θα συμμετάσχει αφού αποχωρεί από την πολιτική!

Πιέζουν τον Πρωθυπουργό οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Υφηλίου…

Η πίεση που ασκείται στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να μην προχωρήσει στην κύρωση αυτών των τριών εφαρμοστικών νόμων είναι ιδιαίτερα μεγάλη!

Τελευταία ηχηρή παρέμβαση έκαναν με επιστολή τους προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις! Στην οποία επιστολή εκφράζουν την βαθιά τους απογοήτευση και λύπη τους για την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να κυρώσει τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων! Την επιστολή απέστειλε η συντονίστρια Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη!

Η αντίθεση των Παμμεκεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου οφείλεται στην κατάφωρη παραβίαση των όρων της “Συμφωνίας των Πρεσπών” εκ μέρους των Σκοπίων και στην έλλειψη οποιασδήποτε ελληνικής αντίδρασης που στηρίζεται τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στην ίδια την “Συμφωνία”!

Την επιστολή, η οποία κοινοποιείται σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στα ΜΜΕ, υπογράφουν οι Πρόεδροι Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Δημήτρης Φιλιππίδης, Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας Γεώργιος Κοσμίδης, Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά Χρήστος Καράτζιος, Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου, Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Οντάριο (Καναδά) Γεώργιος Παπαδάκης, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (Ελλάδα) Δημήτριος Γιουματζίδης και Παμμακεδονικής Ένωσης Γερμανίας Γιάννης Γκέγκας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής (17 Μαΐου 2021) έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους των μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τον κόσμο, σας μεταφέρουμε την απογοήτευσή μας και την βαθιά λύπη μας για τον χειρισμό της κυβέρνησή σας στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σας εξέλεξαν περίμεναν από εσάς αυτό που της είχατε υποσχεθεί, δηλαδή μία σειρά συνεχόμενων βέτο κατά την πορεία των Σκοπίων για ένταξή τους στην Ε.Ε. ελπίζοντας πως τα αλλεπάλληλα βέτο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ευνοϊκή κατάληξη της όλης “Συμφωνίας”! Προεκλογικά δηλώσατε πως δεν θα διαιρέσετε τους Έλληνες για να ενώσετε τους Σκοπιανούς. Αναρωτιόμαστε πώς ενώσατε τον ελληνισμό που συμμετείχε στα πολυπληθή και ιστορικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις των πέντε ηπείρων; Οι καταγραμμένες παραβιάσεις των γειτόνων μας ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί παθητικά και επιμένει στην μονομερή εκ μέρους της Ελλάδος τήρηση της “Συμφωνίας”!

Όμως οι μονομερείς παραβιάσεις των Σκοπίων ακυρώνουν την “Συμφωνία” με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο!

Αλλά και η στάση της κυβέρνησής σας ακυρώνει την “Συμφωνία” διότι ενώ έπρεπε να καταγγείλετε αυτές τις παραβιάσεις, δεν το κάνατε.

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της “Συμφωνίας των Πρεσπών” ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι έθεσε θέμα δικαιωμάτων “Μακεδονικής” Μειονότητας στην Ελλάδα και μάλιστα υπαινίχθηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει όλους όσοι θέλουν να προσφύγουν κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… κι ενώ αυτές οι δηλώσεις είναι παραβίαση της “Συμφωνίας των Πρεσπών” η κυβέρνησή σας διατήρησε σιγή ιχθύος. Στο ίδιο ατόπημα υπέπεσε και ο Πρόεδρος Ζάεφ όταν προανάγγειλε στην εφημερίδα “Αυγή” ότι η Ελλάδα θα κυρώσει τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και της χώρας του.

Ας εξετάσουμε τι θα αναγκαστούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν:

Τα σχολικά τους βιβλία παραμένουν επεκτατικά. Η κυβέρνησή σας αντικατέστησε τον πανεπιστημιακό κ. Σφέτα που γνώριζε άριστα την γλώσσα των Σκοπίων με πρόσωπα που γνωρίζουν την Σερβική…Τα βιβλία ακόμη αναθεωρούνται και εσείς θα ψηφίσετε μνημόνιο πάνω σ’ αυτό το θέμα; Νομίζετε πως οι ακαδημαϊκοί της γειτονικής χώρας θα αποδεχτούν την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, ή την ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων; Θα κατακουτσουρέψουμε την ιστορία της Μακεδονίας μας και επιπλέον θα επιτελεστεί μια άθλια επιβεβαίωση της ονομασίας “Μακεδονική” για την γλώσσα και την εθνότητα ενός σλαβικού πληθυσμού, κάτι που και η Βουλγαρία αρνείται σθεναρά;

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα καλεστούν να κυρώσουν το μνημόνιο της αμυντικής συνεργασίας. Όλοι μας γνωρίζουμε πως οι Τούρκοι έχουν διεισδύσει στο στρατό της γείτονας, ο δε Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων έχει επισκεφθεί την Άγκυρα πρόσφατα. Ποια κοινά στρατιωτικά μυστικά μπορεί η Ελλάδα να ανταλλάξει με τους γείτονες; Μήπως η αμείλικτη επιθετικότητα της Τουρκίας βασίζεται στην διαρκώς υποχωρητική στάση της κυβέρνησή σας; Επιπλέον από ποια εχθρική χώρα η Ελλάδα πρέπει να διαθέσει την εθνική της αεροπορία για την εναέρια αστυνόμευση του FIR της γειτονικής χώρας; Απ’ ότι γνωρίζουμε όλες οι γειτονικές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Ο μόνος υπαρκτός κίνδυνος γι’ αυτούς είναι η Αλβανική μειονότητα της χώρας τους.

Όσο για την εμπορική συνεργασία δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στην Μακεδονία μας και ιδιαίτερα στην Δυτική Μακεδονία όπου μετά την βιαστική απολιγνιτοποίηση έχει ρημάξει ο τόπος λόγω ανεργίας και του δημογραφικού.

Μας απογοητεύετε οικτρά κ. Πρόεδρε με την υπόσχεσή σας στον κ. Ζάεφ, τον οποίο δεχτήκατε τώρα τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου, πως “θα ψηφίσετε τα τρία μνημόνια”. Πώς καλείτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει άρον-άρον μια τέτοια συμφωνία όταν οι γείτονές μας την έχουν παραβιάσει αλλεπάλληλες φορές και όταν αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για την χώρα;

Σημαντικό είναι να δούμε ποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν αυτά τα μνημόνια…

Εδώ είμαστε και περιμένουμε.»!!

loading...