Πούτιν για ρωσικά εμβόλια: Απλά και αποτελεσματικά όπως το…καλάσνικοφ

 Το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light εγκρίθηκε την Πέμπτη στη Ρωσία,

με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαφημίζει με τον… δικό του τρόπο τα ρωσικά σκευάσματα. Το εμβόλιο κοστίζει λιγότερο από 8,3 ευρώ και προορίζεται για εξαγωγή ενώ μπορεί να αυξήσει των αριθμό των ανθρώπων που έχουν μερική ανοσία.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF συνιστά το πρώτο συστατικό του Sputnik-V. Είναι αποτελεσματικό κατά 79,4% , 28 ημέρες μετά την ανοσοποίηση, ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητας στο επίπεδο αυτό που προσεγγίζει το 80% υπερβαίνει τους δείκτες αποτελεσματικότητας άλλων εμβολίων που απαιτούν δύο δόσεις.

Η αποτελεσματικότητά του έχει καθοριστεί με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τον εμβολιασμό Ρώσων πολιτών που έκαναν μόνο την πρώτη δόση στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού και οι οποίοι δεν έκαναν τη δεύτερη δόση για διάφορους λόγους κατά την περίοδο από 5 Δεκεμβρίου του 2020 έως τις 15 Απριλίου του 2021.

Το ποσοστό των εμβολιασθέντων πολιτών που νόσησαν από κορονοϊό, από την 28η ημέρα μετά την ημερομηνία της ανοσοποίησης, κυμαίνεται γενικά στο 0,277%. Σύμφωνα με τις έρευνες, το Sputnik Light είναι αποτελεσματικό κατά όλων των νέων στελεχών του κορονοϊού.

Η ατάκα του Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, θέλοντας να υπογραμμίσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών εμβολίων, τα παρομοίασε με το.. καλάσνικοφ. Συγκεκριμένα, είπε ότι τα εμβόλια είναι “τόσο απλά και αξιόπιστα όσο ένα καλάσνικοφ”.

“Τα φάρμακά μας βασίζονται σε τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης πολύ μοντέρνα, και αναμφίβολα, είναι τα πιο αξιόπιστα και ασφαλέστερα”, δήλωσε.

“Είναι αξιόπιστα όπως το AK-47. Παρεμπιπτόντως, δεν είμαστε εμείς που το είπαμε αυτό, αυτό είπε ένας Ευρωπαίος ειδικός. Και νομίζω ότι είναι σίγουρα σωστός”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Oυσιαστικά ο Πούτιν αναφερόταν σε ένα σχόλιο που αρχικά είχε κάνει ένας επιστήμονας από την Αυστρία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Sputnik V.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής για τις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων Florian Thalhammer είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο Sputnik V έδειξε αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία συγκρίσιμη με τα χαρακτηριστικά ενός καλάσνικοφ. “Το Sputnik V είναι σαν ένα AK-47, ένα ρωσικό τουφέκι. Είναι απλό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό” είχε πει μεταξύ άλλων ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kronen Zeitung.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν οι ΗΠΑ.

“Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση”, δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: “Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων”.

“Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες”, τόνισε ο Πούτιν.

loading...