Για τον «Προτάσεβιτς της Βορείου Ηπείρου» θα ενδιαφερθεί κανείς;





 Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου*

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και κινητοποίηση από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς προκάλεσε η σύλληψη του Λευκορώσου αντιπολιτευόμενου μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς μετά την «κρατική αεροπειρατεία» από το καθεστώς Λουκασένκο, σε σημείο να επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος του Μινσκ.

Μέχρι και έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ…

Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη ζέση για την υπόθεση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «κύμα οργής κατά της Λευκορωσίας από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Είναι όμως απορίας άξιον το γεγονός ότι ο ίδιος πρωθυπουργός, το ίδιο Υπουργείο Εξωτερικών, η ίδια κυβέρνηση δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την υπόθεση του Έλληνα πολίτη, με καταγωγή από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, Μόντη Κολίλα, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο καταδικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο Αργυροκάστρου σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση.

Ο καταδικασθείς διαβιεί μόνιμα στην Ελλάδα και σε περίπτωση που βρεθεί στην αλβανική επικράτεια θα συλληφθεί για να εκτίσει την  ποινή.

Ο λόγος της καταδίκης;

Η συμμετοχή του κ. Κολίλα σε εκδήλωση για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στους Βουλιαράτες τον Μάιο του 2018, με αφορμή την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, το οποίο υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 1914 και με το οποίο η Αλβανία και οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγνώριζαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου!

Πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι τόσα χρόνια στη φυλακή κλείνονται μόνο δολοφόνοι…

Την καταγγελία κατά του Μόντη Κολίλα την έκανε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αλβανίας, με το τζιπ της μάλιστα να είναι έξω από το δικαστήριο την ημέρα της έκδοσης της απόφασης!

Οι κατηγορίες ήταν η οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες εκδηλώσεις, η διασπορά εθνοτικού μίσους και η κυκλοφορία παράνομων κειμένων. Αν και η αλβανική Αντιτρομοκρατική δεν παρουσίασε ποτέ κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Όπως και να έχει όμως για το καθεστώς Ράμα, το να διεκδικείς τα δικαιώματα σου, τα οποία καταπατούνται καθημερινά, είναι παράνομο και αποτελεί διασπορά μίσους. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε για την Αθήνα ούτε και για τις Βρυξέλλες που τόσο πολύ κόπτονται για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειωθεί ότι ο Μόντης Κολίλας είναι σύζυγος της αδερφής του Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Χιμάρα στις 12 Αυγούστου 2010 από αλβανούς εθνικιστές, επειδή επέμενε να μιλάει ελληνικά στον τόπο που γεννήθηκε παρά τους εκφοβισμούς που είχε δεχθεί.

Ο κ. Κολίλας έχει αναπτύξει έντονη δράση για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού μετέχοντας στα κοινά, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Η δράση του αυτή ήταν που τον έθεσε στο στόχαστρο των αλβανικών Αρχών, οι οποίες τον διώκουν στο πλαίσιο της «βελούδινης εθνοκάθαρσης» που διεξάγεται από την κυβέρνηση Ράμα εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Αλλά είπαμε! Αθήνα, Βρυξέλλες και διεθνείς οργανισμοί αγωνιούν μόνο για τον Ναβάλνι και τον Προτάσεβιτς…

https://kanaliena.gr/

loading...