”Κουρελόχαρτο” για τον Ζάεφ η Συμφωνία των Πρεσπών; – Δεν πρόσθεσε τον όρο «Βόρεια» στην ονομασία του κόμματος

Μετατίθεται για… αργότερα η μετονομασία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ

«Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της… Μακεδονίας» και όχι της «Βόρειας Μακεδονίας» -όπως είναι και το Συνταγματικό όνομα της χώρας μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών-παραμένει ο τίτλος του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ (SDSM) καθώς αυτός δεν άλλαξε ούτε και στο τελευταίο συνέδριο των Σοσιαλιστών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή διαδικτυακά στη γειτονική χώρα. 

Η διαδικασία αλλαγής ονομάτων, δρόμων, δημόσιων κτιρίων, επίσημων εγγράφων και κρατικών φορέων σε συμμόρφωση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια από την κυβέρνηση Ζάεφ, ωστόσο αυτή εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Στην απόφαση Ζάεφ να μην προχωρήσει τώρα στην αλλαγή του ονόματος του κόμματός του «μέτρησε», σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr,  και το γεγονός ότι τον προσεχή Οκτώβρη θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και ο Ζάεφ προσδοκά την μέγιστη δυνατή συσπείρωση, αποφεύγοντας εσωκομματικές αναταράξεις και αντιδράσεις.

Απαντώντας σχετικά για το θέμα ο Ζόραν Ζαέφ την περασμένη Κυριακή σε δημοσιογράφους δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή ονόματος του SDSM θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο συνέδριο, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το πλαίσιο και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αυτό είναι δύσκολο να γίνει είτε από την εκτελεστική επιτροπή είτε από το κεντρικό συμβούλιο του SDSM που σπάνια συνεδριάζουν. Όπως εξήγησε, μια τέτοια αλλαγή ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί από το 26ο συνέδριο του κόμματος το οποίο έγινε διαδικτυακά και όχι δια ζώσης. 

Ο 46χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ηγείται του SDSM από το 2013, όταν διαδέχτηκε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και  ανέλαβε τα ηνία της χώρας από τον Μάιο του 2017.

loading...