“Πόντιος Πιλάτος” η Γερμανία σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας

 Ο πόλεμος θα ξυπνούσε οδυνηρές μνήμες για τους Γερμανούς που γνώρισαν τη συντριβή από τους Ρώσους στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και  Ρωσίας, οι πιθανότητες της Γερμανίας να μην υποστηρίξει το ΝΑΤΟ είναι πολύ υψηλές, ισχυρίζεται ο Γερμανός δημοσιογράφος Wolfgang Munchau στο άρθρο του.

Το άρθρο του αφορά τις εντάσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και η αναπόφευκτη συμμετοχή των κρατών της Βαλτικής σε αυτήν την πιθανή σύγκρουση.

Από στρατιωτική-τακτική άποψη, ο διάδρομος Suwalki θα είναι κρίσιμο για την υπεροχή σε αυτήν τη σύγκρουση.

Αυτός ο «διάδρομος» έχει μήκος σχεδόν 100 χλμ και συνδέει την περιοχή του Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία. Εκεί οι στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν το σημείο κλειδί σε μια τέτοια σύγκρουση. Επί του παρόντος, ο διάδρομος Suwalki συνδέει τα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας.

Ο Βόλφγκανγκ Μουντσάου πιστεύει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ρωσίας, ακόμη και αν η τελευταία επιτεθεί στα κράτη της Βαλτικής.

Για να αποδείξει την άποψή του, ο Μάνου αναφέρθηκε στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμεϊρ  ο οποίος είπε ότι η Γερμανία «χρωστάει» τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Ρωσία για να «εξιλεώσει τις αμαρτίες της κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί δεν θα υποστηρίξουν τη στρατιωτική δράση σε καμία μορφή.

Μέσα σε μια εβδομάδα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τρεις υπαλλήλους της σλοβακικής πρεσβείας, δύο υπαλλήλους της λιθουανικής πρεσβείας και από έναν αντίστοιχα από τις  πρεσβείες της Λετονίας και της Εσθονίας να φύγουν από τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο το ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, όπως αναφέραμε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών τεσσάρων χωρών στη Μόσχα κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διπλωμάτες έλαβαν «έντονη διαμαρτυρία για προκλητικές και αδικαιολόγητες ενέργειες σχετικά με την απέλαση υπαλλήλων των ρωσικών πρεσβειών σε αυτές τις χώρες».

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, πρόσθεσε το υπουργείο, «συνεχίζουν μια ανοιχτά εχθρική πορεία» προς τη Ρωσία.

Ο αρχισυντάκτης Βουλγαρικής ιστοσελίδας που ασχολείται με αμυντικά θέματα, Μπόκο Νίκολοφ ισχυρίζεται στο άρθρο του ότι σε αυτό το στάδιο, η Ρωσία προκαλεί μόνο τους «εχθρούς» της για να δει την απάντηση κάθε χώρας ξεχωριστά και του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία προκαλεί επί του παρόντος την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκαλέστε το όπως θέλετε, αλλά μια τέτοια ενέργεια είναι μια γνωστή τακτική στη στρατιωτική τακτική. Κάνετε ελιγμούς για να δείτε πώς θα αντιδράσει ο αντίπαλός σας », λέει στο άρθρο του.

Όσον αφορά τη γνώμη του Γερμανού δημοσιογράφου ότι η Γερμανία δεν θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω του Nord Stream 2, ο Nikolov έχει μια άλλη άποψη η οποία λέει: “Το Nord Stream 2 είναι ένας καλός λόγος για να ξεφύγουμε από την πραγματική απάντηση. Κατά τη γνώμη μου, το Βερολίνο και η Μόσχα βλέπουν τις απώλειες από έναν πιθανό πόλεμο. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, μιλάω για μεγάλο αριθμό θυμάτων”.

Δεν πέρασε πολύς καιρός  που οι Γερμανοί στρατιωτικοί αναλυτές ονόμασαν το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Avangard της Ρωσίας, «το δεκαετές πλεονέκτημα της Ρωσίας έναντι όλων των άλλων», κατέληξε ο Νικολόφ.

Το θέμα είναι ότι σίγουρα η Γερμανία δεν επιθυμεί μια πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία, η οποία λόγω εδαφικής διαμόρφωσης και γεωπολιτικής, έχει το τακτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με τις Εσθονία, Λετονία , Λιθουανία, έναντι του ΝΑΤΟ.

Ο  διάδρομος Suwalki, εύρους μόλις 100χλμ μεταξύ της συμμάχου της Ρωσίας Λευκορωσίας και  του ρωσικού υπερεξοπλισμένου ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, στρατιωτικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να παραμείνει “ανοικτός”, προκειμένου μέσω αυτού να αφιχθούν  νατοϊκές ενισχύσεις από την Πολωνία, η οποία είναι το μόνο κράτος του ΝΑΤΟ  που μέσω του εν λόγω διαδρόμου, επικοινωνεί χερσαία με τις παραπάνω 3 χώρες της Βαλτικής.

Άλλωστε και η Πολωνία σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης κατά των χωρών της Βαλτικής, θα πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια της, αφού και η ίδια συνορεύει τόσο με την σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία, όσο και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκαντ.

Συνεπώς και τακτικά τυχόν Γερμανική εμπλοκή για στήριξη της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών, θα την έφερε αντιμέτωπη με τη Ρωσία, ξυπνώντας τον εφιάλτη του Β Παγκοσμίου πολέμου και της οδυνηρής ήττας που υπέστη η Γερμανία από τη Ρωσία.

Το Βερολίνο και η Μόσχα βλέπουν τις απώλειες από έναν πιθανό πόλεμο. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, μιλάμε για μεγάλο αριθμό θυμάτων, που θα ξυπνούσε οδυνηρές μνήμες για τους Γερμανούς που γνώρισαν τη συντριβή από τους Ρώσους στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

loading...