Κάθε ένα ρεζερβουάρ που γεμίζει κάποιος το αυτοκίνητό του, το αδηφάγο κράτος, μέσω της φορολογίας, θα του έχει φάει άλλα δύο ρεζερβουάρ.

Για κάθε χιλιόμετρο που κάνει κάποιος στις εθνικές οδούς της χώρας μας, πληρώνει  σαν να έχει κάνει, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα  αν συνυπολογίσουμε τον φόρο του καυσίμου + τα διόδια. Δεν λέω, πόσα χιλιόμετρα παραπάνω θα έχει πληρώσει αν βάλουμε και τα τέλη κυκλοφορίας που έχει ήδη πληρώσει ή και τον φόρο για την αγορά του αυτοκινήτου και ένα σωρό άλλους φόρους που επιβαρύνουν την συντήρησή του.

Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε η παρέμβαση του κράτους στις τιμές των καυσίμων, και γενικότερα στις τιμές της ενέργειας, λόγω της περιπλοκότητας του κοινωνικού φαινομένου, μας έχει  κάνει μια γενναία αφαίμαξη. Σκεφτείτε την φορολογία μέσω των καυσίμων για την μεταφορά των τροφίμων, στο ρεύμα για την συντήρησή και την παρασκευή τους και τόσους άλλους φόρους, ακόμα και τον ΕΝΦΙΑ για τους χώρους αποθήκευσης.

Το θέμα της παρεμβατικότητας από μεριά του κράτους στις τιμές βασικών προϊόντων και κυρίως της ενέργειας είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και αυτό επειδή παρεμβαίνει στον  μηχανισμό της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών, που όπως και η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ένα εργαλείο που συντονίζει τις δράσεις των ανθρώπων και που προέκυψε μέσω αυθόρμητης εξέλιξης από τις δράσεις των ατόμων σε βάθος πολλών χρόνων ιστορίας. Τα εργαλεία αυτά συμπυκνώνουν την σοφία άπειρων δοκιμών και έχουν αποδείξει την αξία τους στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι λοιπόν, όπως δεν μπορεί, δια νόμου, καμιά εξουσία να μας ορίσει το νόημα των λέξεων, έτσι ακριβώς δεν πρέπει να  μπορεί να αλλοιώνει την αξία των αγαθών. Η αξία των αγαθών πρέπει να είναι αποτέλεσμα των επιλογών και των αποφάσεων των ατόμων και όχι από τον παρεμβατισμό μιας οργανωμένης εξουσίας. Η αξία ενός αγαθού, το κόστος δηλαδή, όπως και η ωφελιμότητα είναι υποκειμενικά μεγέθη και πρέπει να καθορίζονται μόνο από τις ατομικές αξιολογήσεις. Η παρέμβαση του κράτους στις τιμές, μέσω της υψηλής φορολογίας, καταστρέφει την αυθόρμητη συντονιστική λειτουργία της αγοράς και είναι η κύρια αιτία για να ξεκινήσουν φαύλοι κύκλοι που δύσκολα ανακόπτονται και που συνηθέστερα οδηγούν σε πολύ έντονες αρνητικές συνέπειες. Η κρίση που περνά η χώρα μας είναι αποτέλεσμα της διαστρέβλωσης στις αξίες των τιμών μέσα από την παρέμβαση του κράτους στην αγορά και δεν θα λυθεί αν δεν αλλάξουμε όλοι, τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Ας σταματήσει λοιπόν η υπέρμετρη φορολογία, πριν να πιάσουμε πάτο σαν κοινωνία, γιατί αλλιώς το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι το να περιμένουμε η οργή της μοίρας εξαιτίας των άφρονων επιλογών μας, να πέσει στα κεφάλια όλων μας.

Χθες και όχι σήμερα, θα έπρεπε η φορολογία και το ΦΠΑ να έχει πέσει κάτω από το 10% με την αντίστοιχη μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής. Είναι η μόνη λύση!

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι,… ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

loading...