“Ρίχνει λάδι στη φωτιά” η Τουρκία! “Ονειρεύεται μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη”

Βλέψεις της Τουρκίας για την Παλαιστίνη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει λάδι στη φωτιά λέγοντας πως “το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση” έχοντας κατά νου σχέδιο κοινής ΑΟΖ με την Χαμάς, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως το pentapostagma.gr που μιλούσε για σχέδιο ελέγχου ΑΟΖ ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με άρθρο.

“Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Παλαιστίνη για να φανεί ηγέτιδα χώρα στον ισλαμικό κόσμο και για να βάλλει χέρι στην ΑΟΖ ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον”, αναφέραμε, και σήμερα μας επιβεβαίωσε πανηγυρικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ένας από τους αρχιτέκτονες της οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Αλί Ναύαρχος Cihat Yaycı,παρουσίασε στην Τουρκία νέο χάρτη που την ενώνει με τη Λιβύη και έχει βλέψεις να κάνει το ίδιο και με την Παλαιστίνη: Αυτή η συμφωνία θα αυξήσει τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου πραγματική πολιτική υποστήριξη για την Παλαιστίνη.

Δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον Ισλαμικό κόσμο.

“Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις”.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, αφού Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν μπαράζ πυραύλων σε νότιες ισραηλινές πόλεις.

Οι επιδρομές πριν από την αυγή στη Γάζα ήταν μερικές από τις βαρύτερες από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες πριν από μια εβδομάδα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε εγκαταστάσεις που ανήκουν στη ομάδα Χαμάς και σε σπίτια πολλών διοικητών, αλλά και οι κύριοι δρόμοι και τα ηλεκτροφόρα καλώδια υπέστησαν ζημιές.

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή, και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω μάχες “έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Ζήτησε για άμεσο τερματισμό της «εντελώς τρομαχτικής» βίας.

Η σύγκρουση εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα της.

Ξεκίνησε μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης Ισραηλινών-Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ που κατέληξε σε συγκρούσεις σε έναν ιερό τόπο που ήταν σεβαστές τόσο Μουσουλμάνοι όσο και Εβραίοι. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, άρχισε να εξαπολύει ρουκέτες αφού προειδοποίησε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την τοποθεσία, προκαλώντας αντίποινα εναέριων επιθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 50 πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν επίθεση 20 λεπτών στη Λωρίδα της Γάζας λίγο πριν από την αυγή τη Δευτέρα.

Χτύπησαν 35 “τρομοκρατικούς στόχους” και κατέστρεψαν περισσότερα από 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) ενός υπόγειου δικτύου σηράγγων που ανήκει στη Χαμάς, πρόσθεσε.

Ο στρατός είπε επίσης ότι έπληξε σπίτια «υψηλού επιπέδου» διοικητών της Χαμάς.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα ανέφεραν ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και έπληξαν εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίρια.

“Δεν υπήρξαν ποτέ επιθέσεις αυτού του μεγέθους”, δήλωσε ένας κάτοικος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο Mad Abed Rabbo, 39 ετών, είπε ότι ένιωσε «τρόμο και φόβο» κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα ανέρχεται σήμερα σε 197 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 58 παιδιών και 34 γυναικών, με 1.230 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Πόσο πιθανό είναι η κατάπαυση του πυρός;

Από τον Paul Adams, διπλωματικό ανταποκριτή του BBC

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, που ονομάζεται “Guardian of the Walls”, πλησιάζει στο τέλος της;

Όχι προφανώς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται με «πλήρη δύναμη» και «θα χρειαστούν χρόνο».

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «πιέσεις», αλλά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα για την υποστήριξή του.

Ο απεσταλμένος του κ. Μπάιντεν, Hady Amr, βρίσκεται στο Ισραήλ από την Παρασκευή, συζητώντας την κρίση με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες, θεωρούν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ισραήλ, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.

Το αμυντικό σύστημα Iron Dome της χώρας παρεμπόδισε το 90% των πυραύλων. Ωστόσο, ορισμένοι πύραυλοι έχουν προκαλέσει ζημιά σε αυτοκίνητα και κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της συναγωγής Yad Michael στο Ashkelon, όπου μια τρύπα χτυπήθηκε μέσα από τον τοίχο λίγο πριν από την Κυριακή το απόγευμα για τις εβραϊκές διακοπές του Shavuot.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης προειδοποιήσει για έλλειψη καυσίμων στη Γάζα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας από νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις.

Ποπη Βασιλειου
loading...