Τα 4 μεγαλύτερα ‘αν’ της ελληνικής ιστορίας

4 ‘αν’ τα οποία καποιος θα είχε μπει σε πειρασμό ν’ αλλάξει αν μπορούσε.

Αν δεν είχε γίνει η αθηναϊκή εκστρατεία στη Σικελία

Η ιστορία: Οι Αθηναίοι εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου αποφάσισαν πως δεν τους έφταναν τα μέτωπα που είχαν ανοίξει με τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους του εντός Ελλάδας, οπότε είπαν να επιτεθούν και στη Σικελία εις βάρος των Συρακουσίων.

Οι συνέπειες: Η εκστρατεία αποτέλεσε σημαντική αιτία για την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την αρχή του τέλους για την ακμή των ελληνικών πόλεων-κρατών, αφού και η Σπάρτη γνώρισε τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Αν δεν είχε πεθάνει ο Μέγας Αλέξανδρος

Η ιστορία: Αφού ο Μέγας Αλέξανδρος είχε φτάσει μέχρι τις Ινδίες, επέστρεψε στη Βαβυλώνα και άρχισε να σχεδιάζει τις επόμενές του κινήσεις. Εκεί αρρώστησε και πέθανε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει τα σχέδια του.

Οι συνέπειες: Τα επόμενα χρόνια η αυτοκρατορία του διαμελίζεται σε όλο και μικρότερα κομμάτια λόγω των πολέμων που γίνονται μεταξύ των διαδόχων του και δεν μάθαμε ποτέ μέχρι ποιο σημείο του πλανήτη μπορούσε να φτάσει για να ιδρύσει ακόμα μία Αλεξάνδρεια.

Αν η Πόλη δεν είχε αλωθεί από τους Τούρκους

Η ιστορία: Από το 1204 και την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους η βυζαντινή αυτοκρατορία πνέει τα λοίσθια για να έρθει να την αποτελειώσει ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ εισβάλοντας στην Κωνσταντινούπολη το 1453.

Οι συνέπειες: Το Βυζάντιο γίνεται τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην οποία οι Έλληνες παραμένουν υποδουλωμένοι μέχρι το 1821.

Αν ο Βενιζέλος δεν είχε χάσει τις εκλογές κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας

Η ιστορία: Το 1919 ο ελληνικός στρατός παίρνει το ελεύθερο από τις Μεγάλες Δυνάμεις να μπει στη Σμύρνη. Την επόμενη χρονιά υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών και ο Βενιζέλος έχει την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων να φτάσει ο στρατός μας σχεδόν μέχρι την Άγκυρα. Σε εκλογές που γίνονται το 1920 και ενώ η μικρασιατική εκστρατεία πάει από το καλό στο καλύτερο ο Βενιζέλος δεν βγαίνει ούτε βουλευτής.

Οι συνέπειες: Επανέρχεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, τον οποίο δεν θέλουν οι σύμμαχοι. Η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα μειώνεται, οι Τούρκοι χάρη στον Κεμάλ παίρνουν τα πάνω τους και το ’22 οδηγούμαστε στο κάψιμο της Σμύρνης και την ολοκληρωτική Μικρασιατική Καταστροφή.

loading...