330 μ.Χ ιδρύεται από το Μέγα Κωνσταντίνο η πόλη των πόλεων...η ΚωνσταντινούποληΙδρύθηκε ακριβώς στο σημείο που πολύ παλαιότερα ο Μεγαρεύς ήρωας Βύζαντας είχε δημιουργήσει την πόλη Βυζάντιο από το 659 π.Χ

" Απέναντι από την πόλη των τυφλών να χτίσετε τη νέα σας αποικία ".

Αυτόν το χρησμό έδωσε η Πυθία στον Βύζαντα, τον αρχηγό των Μεγαρέων αποίκων, που είχε πάει στους Δελφούς να ζητήσει την συμβουλή του Απόλλωνα.

Ξανοίχτηκαν τότε οι Μεγαρείς στο Αιγαίο, μπήκαν στον Ελλήσποντο και έφτασαν στη Χαλκηδόνα της Προποντίδας. Ρώτησαν παντού. Κανείς όμως δεν ήξερε ούτε είχε ακούσει ποτέ για πόλη με τέτοιο όνομα.

Απελπισμένος ο Βύζαντας βγήκε από το καράβι του κι ανέβηκε στην κορυφή ενός θαλασσόβραχου. Η ματιά του πέταξε πάνω από την στενή θάλασσα της Προποντίδας κι αγνάντεψε την αντικρινή στεριά. Ένας όμορφος τόπος ξανοιγόταν μπροστά του. Επτά λόφοι, ο ένας πλάι στον άλλο, κι ανάμεσα τους ένας κόλπος στενόμακρος σαν απάνεμο λιμάνι.

Γύρισε τη ματιά του στη Χαλκηδόνα και μέτρησε τη διαφορά. Τώρα ο χρησμός μιλούσε μέσα του και του έδινε την απάντηση. Τρέχοντας έφτασε στους συντρόφους του:

- Τελείωσαν τα βάσανά μας, τους φώναξε. Αυτή είναι η πόλη των τυφλών, η Χαλκηδόνα! Αυτοί που την έχτισαν εδώ δεν είδαν τον παραδεισένιο τόπο που βρίσκεται αντίκρυ τους, για να χτίσουν εκεί την πόλη τους. Τον άφησαν για μας!

Οι Μεγαρείς σήκωσαν πανιά, πέρασαν απέναντι και έχτισαν εκεί την αποικία τους, που, από το όνομα του αρχηγού τους την ονόμασαν Βυζάντιο. Ήταν άνοιξη του 658 π.Χ.

Ηροδότου, Ιστορίαι (διασκευή)

Βιβλίο Ιστορίας ε' δημοτικού

Το 330 μ.Χ ο Κωνσταντίνος παίρνει την μεγάλη απόφαση να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, την αρχαία ελληνική αποικία των Μεγαρέων. Η νέα πρωτεύουσα κτίστηκε στις πλαγιές των επτά λόφων και όλα τα σπίτια της έβλεπαν στις θάλασσες του Βοσπόρου, της Προποντίδας και του Κερατίου κόλπου που την περιέβαλαν. Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922).

Δεν υπάρχουν σχόλια :