16-05-2004. “”Αποστολή -Hellas Everest 2004-. Η Ελλάδα κατακτά την Κορυφή των Κορυφών.””

     Την 16η Μαΐου του 2004 η πρώτη Ελληνική αποστολή ανεβαίνει στο Έβερεστ στα Ιμαλάια Όρη που ανήκουν στο Νεπάλ και στην Λ.Δ.Κίνας . Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος ήταν ο πρώτος που ύψωσε την Ελληνική σημαία στα 8.850 μέτρα ύψος.

     Η κατάκτηση όμως της υψηλότερης κορυφής του κόσμου έγινε απο τον Νεοζηλανδό Έντμουντ Χίλαρι με τον σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι που έφτασαν πρώτοι στις 29 Μαΐου του 1953. Το 1975 ανέβηκε η πρώτη γυναίκα, η γιαπωνέζα Τζούνκο Ταμπέι. Το 2001, 182 άνθρωποι εφτασαν κορυφή, αριθμός ρεκόρ. Την ίδια χρονιά ο αμερικανός Έρικ Βάιενμάιερ έγινε ο πρώτος τυφλός που ανεβαίνει. Το 2002 ο 70χρονος Ιάπωνας Γιουτσιχίρο Μιούρα έγινε ο γηραιότερος, και η 15χρονη σέρπα Μινγκ Κίπα η νεότερη. Την ίδια χρονιά, ο θρυλικός Άπα Σέρπα ανέβηκε στην κορυφή για 13η φορά.

     Το 1995 ξεκίνησε η ιδέα να ανέβει μια αμιγώς Ελληνική αποστολή στο Έβερεστ. Η Ομοσπονδία Ορειβασίας είχε επιλέξει μια ομάδα, έγινε προετοιμασία και μια προαποστολή αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Ελληνοκαναδός Παύλος Αγγελάτος, οραματίστηκε και χρηματοδότησε τη Ελληνική αποστολή ”Hellas Everest 2004”, που θα κατακτούσε το Έβερεστ.

Τον Οκτώβριο του 2003 έγινε η πρώτη προαποστολή σε μια κορυφή κοντά στο Θιβέτ,σε βουνό χωρίς δυσκολίες. Δυστυχώς όμως με άδικη απώλεια τον αρχηγό της τότε αποστολής, Χρήστο Μπαρούχα.

     Για την τελική αποστολή αποφασίστηκε να δημιουργηθούν δυο Ελληνικές ομάδες, που θα συναντιόνταν στο Έβερεστ η μια από τη νότια πλευρά με έναρξη από το Νεπάλ, και η άλλη ομάδα από τη βόρεια πλευρά, από την Κίνα.  Η διαδικασία προσέγγισης σε τέτοια υψόμετρα είναι αργή. Αν βρεθείς ξαφνικά στην κορυφή του Έβερεστ –πχ με ελικόπτερο– σε λίγα λεπτά θα έχεις πεθάνει. Το πλεονέκτημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ότι προσαρμόζεται σε συνθήκες πίεσης ή έλλειψης οξυγόνου.

     Μέσα Μαρτίου ξεκίνησαν με σταδιακή διαδικασία. Ανάβαση με διανυκτέρευση στα 7.300 μέτρα, κατάβαση στα 3.500 για ξεκούραση και ανάβαση ξανά το ίδιο επί ένα μήνα.

     Στο Έβερεστ μπορείς να ανέβεις τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.Στα μέσα Μαΐου αλλάζει η ροή του τροπικού αεροχείμαρρου και τότε ανοίγει ο δρόμος για να ανέβεις στην κορυφή. Αμέσως μετά έρχονται οι μουσώνες και πάλι κλείνει μέχρι τον Οκτώβρη. Η αποστολή έχοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα γνώριζε πως στις 16 Μαΐου 2004 θα ήταν η καταλληλότερη μέρα. Από την προηγούμενη έφτασαν σε υψόμετρο 7.950 μέτρων. Για τα τελευταία 800 μέτρα θα χρειαζόντουσαν άλλες 9 ώρες συνεχούς ανάβασης.

    Ξημερώματα στις 16 Μαΐου 2004 ο Γιώργος Βουτυρόπουλος με την νότια Ελληνική αποστολή φτάνει πρώτος και αγγίζει το ταβάνι του Ουρανού. Κάθεται 20 λεπτά στην κορυφή, υψώνει την Ελληνική σημαία και αρχίζει κατάβαση. Η βόρεια Ελληνική αποστολή από την Κίνα έφτασε δυο μέρες αργότερα. Ήταν οι πρώτοι Έλληνες που ανεβήκαν στην κορυφή των κορυφών του πλανήτη και ύψωσαν την γαλανολευκη. Ο αρχηγός Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Σπύρος Σούλης, ο Παύλος Τσιαντός κινηματογραφιστής της αποστολής και ο Γιώργος Βουτυρόπουλος.

loading...