Δυνατή πρόταση των Ολλανδών για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, vid

Δυνατή «μπάλα» παίζει το Άμστερνταμ…

Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Damen προσήλθε στο ΥΠΕΘΑ όπου και κατέθεσε την ολλανδική πρόταση για το πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού με την αντιπροσωπεία να υποδέχεται επίσημα ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος.

Η Ολλανδική πρόταση αναφέρεται στη ναυπήγηση 4 φρεγατών τύπου Sigma 11515 οι οποίες είναι πλοία μήκους 119 μέτρων, πλάτους 15.5 μέτρων, βυθίσματος 4.5 μέτρων και συνολικού εκτοπίσματος 4.400 τόνων με πλήρωμα 100-144 άτομα. Το μηχανοστάσιο θα είναι διάταξης CODLOG ( Combined Diesel-Electric Or Gas ) με τη χρήση των ντιζελοκινητήρων και τον ηλεκτροκινητήρων με την επιλογική χρήση του αεριοστρόβιλου. Το πλοίο θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 28-30 κόμβων και η οικονομική του ταχύτητα θα είναι οι 14 κόμβοι για 5.000 ν.μ. μέγιστη έμβέλεια.

Η βασική διαμόρφωση με τις επιλογές επέκτασής της αν το θελήσει το Πολεμικό Ναυτικό. ΠΗΓΗ: navalanalyses. com

H εν λόγω φρεγάτα προσφέρεται αρχικά στη βασική της έκδοση με το ραντάρ NS 110 της Thales, ένα ραντάρ AESA περιστρεφόμενης διάταξης για έρευνα αέρος (4D) και επιφανείας (3D),το οποίο συνοδεύεται από συνολικά 2 Συστήματα Ελέγχου Πυρός (FCR) Stir 1.2 EO Mk2 , πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών αισθητήρων από της Thales αλλά και πακέτο ηλεκτρονικού πολέμου και αναλώσιμων ηλεκτρονικού πολέμου. Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, η φρεγάτα διαθέτει το σόναρ γάστρας Thales Kinglip HMS Mk2 και σόναρ συρόμενης διάταξης τύπου CAPTAS επίσης της Thales. Το σύστημα μάχης που χρησιμοποιεί το πλοίο είναι το γνωστό στο Πολεμικό Ναυτικό, TACTICOS με τις ανάλογες κονσόλες που το συνοδεύουν.

Ο οπλισμός του στη βασική έκδοση που προσφέρεται αποτελείται από:

· 2 X Συστήματα κάθετων εκτοξευτών ( VLS ) τύπου Mk 41 με συνολικά 16 κελιά με μέγιστο φόρτο 64 κατευθυνόμενων πυραύλων ESSM και πυραύλων για ανθυποβρυχιακή χρήση, VL-ASROC.

· 2 Χ 3 τορπιλοσωλήνες για τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες που μπορούν να είναι είτε οι Mk 46/Mk54 ή MU 90.

· 1 Χ Σύστημα Εγγύς Αεράμυνας (CIWS) τύπου RAM με 21 πυραύλους

· 2 Χ 4 Εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon ή NSM

· 1 Χ κύριο πυροβόλο 76/62χιλ./διαμ. Leonardo Super Rapid με ταχυβολία 120 β.α.λ.

· 3 Χ πύργοι για τηλεχειριζόμενα πυροβόλα (RWS) των 20 ή 30 χιλ. της NARWAL

· Βαρέα πολυβόλα των 12.7 χιλ. και 7.62 χιλ. σε έστορες

Ο εξοπλισμός του πλοίου συμπληρώνεται από την ικανότητά του να δεχτεί ελικόπτερο έως 10 τόνων στο ελικοδρόμιό του και ένα ακόμα μη επανδρωμένο αερόχημα σε ξεχωριστό υπόστεγο. Προβλέπεται επίσης χώρος για συνολικά δύο λέμβους τύπου RHIB.

Η Damen εκτός της βασικής έκδοσης που προαναφέρθηκε λέγεται ότι προσφέρει μία έκδοση με ενισχυμένη αντιαεροπορική ικανότητα. Το Ναυτικό έχει ενημερωθεί για τη βασική έκδοση και αναμένει απάντηση για το αν η παρακάτω (;) διαμόρφωση είναι εφικτή αφού έχει ζητήσει από τους Ολλανδούς αν μπορεί να υπάρξει μία πιο εξοπλισμένη έκδοση. Αυτό επιτυγχάνεται από την προσθήκη των εξής συστημάτων στο πλοίο:

1. Τοποθέτηση του ραντάρ σταθερής διάταξης AESA APAR Block II σε συνδυασμό με το NS 110 ( ή το NS 200 ), πράγμα που εξαλείφει τα Συστήματα Ελέγχου Πυρός (FCR) τύπου STIR 1.2. EO Mk2 αφού το εν λόγω σύστημα λειτουργεί και ως FCR λόγω της ταχύτητας ανανέωσης δεδομένων που διαθέτει και άρα η παρουσία των STIR θεωρείται περιττή. Με το APAR, το πλοίο σε συνδυασμό με το σύστημα μάχης θα μπορεί να καθοδηγεί περισσότερους από δύο κατευθυνόμενους πυραύλους αντί των 2 που μπορεί με τον προηγούμενο συνδυασμό, δυνατότητα κρίσιμη για την αντιμετώπιση και επιθέσεων κορεσμού.

2. Τοποθέτηση ακόμα δύο συστημάτων κάθετων εκτοξευτών (VLS) Mk 41 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κελιών σε συνολικά 32 . H ύπαρξη του APAR Block II επιτρέπει την τοποθέτηση στους εν λόγω εκτοξευτές κατευθυνόμενων πυραύλων μακρύ βεληνεκούς τύπου SM-2, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο πλοίο να μπορεί να έχει δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Ένας ενδεικτικός μέγιστος φόρτος σε αυτή τη διαμόρφωση θα ήταν 24 SM-2 και 32 ESSM, εφόσον το “σηκώνει” η τσέπη του Πολεμικού Ναυτικού.

3. Τοποθέτηση κύριου πυροβόλου 76 χιλ. τύπου STRALES για εμπλοκή εισερχόμενων στόχων σε ακτίνα 5 χιλ.

4. Τοποθέτηση και δεύτερου συστήματος εγγύς αεράμυνας (CIWS) στη θέση του εμπρός συστήματος τηλεχειριζόμενου πυροβόλου ( RWS).

Το κόστος για τη βασική έκδοση του πλοίου ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 5500 εκ. ευρώ ενώ για την έκδοση με τις ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας κυμαίνεται γύρω στα 600 εκ. ευρώ.

Ενδιάμεση λύση

Δυνατή μπάλα παίζουν οι Ολλανδοί με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης καθώς προσφέρουν 2 κορβέτες κλάσης Sigma 10514 μήκους 107 μέτρων , εξοπλισμένων με παρόμοια συστήματα με αυτά των κύριων φρεγατών, οι οποίες θα ναυπηγηθούν ταυτόχρονα και θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό σε χρόνο ρεκόρ, ήτοι 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι Μεξικάνικες S 10514
Εκτός των παραπάνω, οι Ολλανδοί φέρονται να προσφέρουν και τις 2 φρεγάτες κλάσης “Μ” του Ολλανδικού Ναυτικού οι οποίες είναι αξιόπιστα πλοία, όταν αυτές αποσυρθούν από το Ολλανδικό Ναυτικό το 2026-27 και μετά. Το κόστος για τα πλοία αυτά ( S 10514 και “Μ” ) δεν περιλαμβάνεται προφανώς στο κόστος των 4 βασικών φρεγατών.
Ναυπήγηση
Οι Ολλανδοί προτείνουν τη ναυπήγηση και των 4 νέων φρεγατών στην Ελλάδα με την καθοδήγησή τους για όλο το πρόγραμμα, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση το έχει θέσει αυτό ως βασικό κριτήριο.
Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200
Για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 και για την οποία το Πολεμικό Ναυτικό καίγεται για αν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν αλλά και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, οι Ολλανδοί θα την αναθέσουν στην  Thales Netherlands ώστε να δεχτούν παρόμοια συστήματα με τα υπόλοιπα σκάφη με το κόστος τους να περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του προγράμματος των 5 δις της Κυβέρνησης.
Επίλογος
Ίσως μία εκ των ισχυρότερων υποψηφιοτήτων από πλευράς τόσο ποιότητας πλοίου ( οι δυνατότητες του ναυπηγικού κολοσσού της Damen είναι εγνωσμένες ), διαμόρφωσης εξοπλισμού ειδικά για τη διαμόρφωση ενισχυμένων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων και τιμής, καθώς τα 600 εκ. ανά πλοίο είναι μία πάρα πολύ ανταγωνιστική τιμή η οποία συμφέρει έτσι ώστε να επενδυθούν μερικά ακόμα χρήματα για την ποιοτική ενδιάμεση που προτείνουν οι Ολλανδοί.
Το γεγονός ότι προτείνουν συνολικά την κατασκευή 6 πλοίων ( 4 φρεγάτες και 2 κορβέτες ) και δύο επιπλέον μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης “Μ”  συνολικά δηλαδή 8 πλοίων, δίνει τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις  9 παλαιές φρεγάτες τύπου “S” που διαθέτει ανανεώνοντας επιτυχώς το στόλο ενώ η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 από την Thales θα δώσει ομοιομορφία στο στόλο.
ΠΗΓΕΣ: navalanalyses . com , έντυπη ΠΤΗΣΗ (Μαρτίου 2021), Naval News
loading...