Self test: Από σήμερα θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους

 Ποιους αφορά

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει από τη Δευτέρα (19/04) να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test για τη νόσο COVID-19, όπως ορίζει και η σχετική ΚΥΑ.

Η χρήση των self tests για τη νόσο COVID-19 διευρύνεται και από τη Δευτέρα (19/04) καθίστανται υποχρεωτικά για εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο (17/04), καθορίστηκαν οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν self test.

Δημόσιος τομέας

Εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Δικαστικοί υπάλληλοι και λειτουργοί.

Ιδιωτικός τομέας

Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

Εστίαση.

Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές).

Υπηρεσίες καθαρισμού.

Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test

Κάθε εργαζόμενος μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν ένα self test ανά εβδομάδα μέσω του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που διαθέτει.

Επισημαίνεται πως ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει τη διενέργεια μοριακού ή rapid test αν το επιθυμεί, είτε με δική του οικονομική επιβάρυνση είτε με του εργοδότη του.

Στη συνέχεια, αφού κάνουν το self test, οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να δηλώσουν το αποτέλεσμα.

Έπειτα, οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν είτε το «Δήλωση αποτελέσματος self test για δημόσιους υπαλλήλους» είτε το «Δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζόμενους».

Κατόπιν, οι εργαζόμενοι μεταφέρονται αυτόματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test τους «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ».

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν απρόσκοπτα στη δουλειά τους αλλά σε ενδεχόμενου θετικού, τότε εκείνοι και οι οικείοι τους μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα έως ότου γίνει δωρεάν επαναληπτικό τεστ (μοριακό ή rapid) σε κάποια δημόσια δομή.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση και οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στη δουλειά τους αλλά στο ενδεχόμενο που είναι θετικό, ακολουθούνται οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων των self tests των εργαζόμενων θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.

Τσουχτερά πρόστιμα

Σε εντατικούς ελέγχους θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα.

Ειδικότερα, εάν εργαζόμενος προσέλθει στην εργασία του χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο πρώτος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Ακόμα, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζόμενων με κάθε τρόπο για τα υποχρεωτικά self tests, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Επίσης, εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά περίπτωση.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), τότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά περίπτωση.

loading...