Επιτελικό μπάχαλο ξανά με τα self test. Κυβέρνηση που λειτουργεί με λογική άρπα-κόλλα.

Ενώ αύριο ξεκινά η υποχρεωτικότητα των τεστ σε εργαζόμενους, σε μια σειρά κλάδων και επαγγελμάτων,ξέχασαν πάλι τους εργαζόμενους εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί ακόμη να βρίσκονται στον αέρα!

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε και περιέχει τον ”οδικό χάρτη” με 18 οδηγίες για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

 ”17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος…”

Δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στον αέρα, μέχρι να δεήσουν να βγάλουν νέα οδηγία, όπως έγινε με τους εργαζόμενους και το διοικητικό προσωπικό στα σχολεία!

Όπως φαίνεται, μένουν εκτός οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες στους κλάδους που ανακοινώθηκαν να είναι στον αέρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των οδηγών ταξί, καθώς περίπου το 70% δεν θα δικαιούνται self test.

Ουσιαστικά το πρόβλημα έγκειται στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. 

Πιο συγκεκριμένα για να λάβει κάποιος το self test θα πρέπει να έχει έμμισθη σχέση με τον εργοδότη, που να επιβεβαιώνεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Για παράδειγμα 7 στους 10 επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Το ίδιο πρόβλημα έχουν και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στις μεταφορές αλλά και σε αρκετούς άλλους επαγγελματικούς κλάδουςόπως κομμωτές, εστίαση κτλ.

Παράλληλα, ενώ οι ίδιοι οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού self test, οι ίδιοι  ακόμη και αν εργάζονται στις επιχειρήσεις τους, δεν προβλέπεται να το κάνουν!

 Τις ανησυχίες του σχετικά με το ζήτημα επεσήμανε και ο Πρόεδρος της ΓΕΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αντιδρώντας έντονα για το ”ξέχασμα” των εργαζόμενων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Κυβέρνηση  που λειτουργεί με λογική άρπα-κόλλα.

Όλα στο πόδι και βιαστικά για μια ακόμη φορά, με μόνο γνώμονα να προλάβουν τους τουρίστες και να αποποιηθούν των τεραστίων ευθυνών τους…

Επίσης υπάρχει ασάφεια για κάποια επαγγέλματα, π.χ. φωτοαντίγραφα – εκτυπώσεις, το οποίο επάγγελμα σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ δεν έκλεισε υποχρεωτικά, άρα δεν ανοίγει τώρα, είναι ανοιχτό χωρίς να μπαίνει στο κατάστημα ο πελάτης (και το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται). Όλοι όμως μιλούν για εστίαση – λιανεμπόριο – κομμωτήρια. Το συγκεκριμένο κατάστημα φωτοαντιγράφων εντάσσεται κάπου; Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά self test; Θα μάθουμε μόνο όταν εργαζόμενοι και εργοδότες θα πάνε στο φαρμακείο και θα δουν αν δικαιούνται ή όχι δωρεάν self test

loading...