«Καμπανάκι» για την αξιοπιστία των self test - Θ.Βασιλακόπουλος: «40-50% η πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό»


 Σχεδιασμό του «ποδαριού» δείχνουν οι καταγγελίες για τα self test

Πολλές καταγγελίες για την αξιοπιστία των self test, την ώρα που παρατηρείται μία τεράστια απόκλιση ανάμεσα στον δείκτη θετικότητας που παρατηρήθηκε από τη διενέργεια των self test σε σχέση με αυτή που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. 


Σε μόλις 0,25% ανέρχεται το ποσοστό θετικότητας των self tets που διενεργήθηκαν σε μαθητές και καθηγητές ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων της χώρας. Συγκεκριμένα, έγιναν 245.093 self tests και σύμφωνα με πληροφορίες από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, αυτά με θετικό αποτέλεσμα ανέρχονται σε 613.


Για την διαπίστωση αν όντως είναι νοσούντες οι 613, θα πρέπει να βεβαιωθεί με μοριακό τεστ, ενώ δεν προσήλθαν σήμερα στα σχολεία, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία όταν ο επαναληπτικός έλεγχος δείξει αρνητικό αποτέλεσμα.


Όπως προκύπτει από πληροφορίες από τους 613 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους οι 359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς.


Το χαμηλό ποσοστό θετικότητας από τα self test προκαλεί προβληματισμό καθώς την ίδια μέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε πανελλαδικό επίπεδο η θετικότητα ανέρχεται σε 7,77% (διενεργήθηκαν 6.988 μοριακά τεστ και 13.684 rapid test).


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Κυριακή ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,95%, το Σάββατο 4,25%, την Παρασκευή 4,79%, την Πέμπτη 5,52% ενώ την Τετάρτη 6,24%.


Για τα self test μίλησε και ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.


Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open TV είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».


Παράλληλα, ο καθηγητής είπε αναφερόμενος στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό». Επανέλαβε δε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».


Όλο αυτό μας δημιουργεί έντονες απορίες για το πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να ανοίξει διάφορες δραστηριότητες μόνο με τα self test, όπως έχει κάνει ήδη με τα σχολεία, αφού η αξιοπιστία τους δεν φαίνεται να είναι αυτή που διαφημίζουν στο Μαξίμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :