O κύβος ερρίφθη στον ΣΥΡΙΖΑ: Με Πολάκη και Παππά ο Τσίπρας – Στα μετόπισθεν Τσακαλώτος και λοιποί

 Με τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει καζάνι που βράζει και τις εσωκομματικές κόντρες να λαμβάνουν διαστάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει κάνει τις επιλογές του για τα επόμενα βήματα. Η στήριξη στον Νίκο Παππά αλλά και στον Παύλο Πολάκη και τα… αδειάσματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στελέχη και η ρητορική της πόλωσης, με την ταυτόχρονη υιοθέτηση των fake news και της στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, καθορίζουν την αντιπολιτευτική τακτική του.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας πήρε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το χαρτοφυλάκιο των Οικονομίκών. Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας βρέθηκε να χάνει τη μια από τις δύο ιδιότητες που κατείχε μέχρι τότε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στάση που είχε τηρήσει στην υπόθεση που αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2020 και αφορούν στον Χρήστο Καλογρίτση και τις καταγγελίες του για τον Νίκο Παππά ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή.

Έκτοτε βρίσκεται στα μετόπισθεν όπως και πολλά από τα αποκαλούμενα παλαιοκομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόλις τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να έδειξε εκ νέου τη δυσφορία του για το γεγονός πως δεν στήριξε, όπως και κανένας από την τάση της Ομπρέλας όπου έχουν ενταχθεί και οι 53+, τον Νίκο Παππά με αποτέλεσμα να μην κληθεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη με το ΤΧΣ

Στο σημέιο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι στην συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέστη. Επελέγη ο τρίτος εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο Γιάννης Ραγκούσης αφού και ο Πάνος Σκουρλέτης δεν έδειξε ιδιαίτερη ζέση…

Η λύση Ραγκούση ήταν λύση ανάγκης και φάνηκε αυτό απο την αντικατάστασή του ως μέλος της προανακριτικής επιτροπής δεδομένου ότι η παρουσία του στη Βουλή ξύπνησε… μνήμες από την εποχή που ως ΚΙΝΑΛ ζητούσε ειδικά δικαστήρια.

Η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – ΤΧΣ

Η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και από την τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΤΧΣ προκάλεσε εντυπώσεις. Και ναι μεν η δικαιολογία ότι δεν είναι πλέον τομεάρχης με αντικείμενο την Οικονομία μπορεί να θεωρηθεί εύπεπτη για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ουδείς ξεχνάει ότι ήταν ο «τσάρος» της Οικονομίας στην κυβέρνηση Τσίπρα καθώς και ότι έχει εικόνα και για όσα έγιναν με τις τράπεζας την περίοδο 2015-2019.

Οπως αναφέρουν μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τον Ευκλείδη στα μετόπισθεν και στα «αζήτητα» της Κουμουνδούρου αποδομώντας και τον ρόλο του στα τεκταινόμενα του κόμματος. Δεν λείπουν και αυτοί που επισημαίνουν ότι η γραμμή που επικρατεί σήμερα είναι να φορτωθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόσθηκε και έπληξε κυρίως την μεσαία τάξη, παραπέμποντας μάλιστα σε ανάλογες τοποθετήσεις τόσο του Παύλου Πολάκη όσο και του Νίκου Παππά.

Η στήριξη σε Παππά, Πολάκη

Σε αντιδιαστολή δείχνουν την πλήρη στήριξη σε Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη. Για τον μεν πρώτο, η στάση του Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός πως έχει μετατρέψει την πόλωση σε κεντρική γραμμή του κόμματος προκειμένου να στηριχθεί ο στενότερός του συνεργάτης ειναι εμφανής. Έφτασε δε, στο σημείο να ζητά μέχρι και αναστολή των εργασιών της Βουλής, θέτοντας και ένα είδος πολιτικού εκβιασμού προς την κυβέρνηση με αντιστάθμισμα τα συλλαλητήρια και τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοιού.

Για τον «αψύ» κρητικό η στάση του Αλ. Τσίπρα είναι δεδομένη. Ακόμη και η προσπάθεια να εμφανιστεί τη Δευτέρα το βράδυ στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Kontra, ανέδειξε την αδυναμία του να απομακρύνει πρόσωπα που τα ίδια τα στελέχη του χαρακτηρίζουν βαρίδια.

Οι αήθεις χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις περί δωσίλογων αναφορικά με τα μέλη της κυβερνώσας παράταξης μεταφράστηκαν ως… υπερβολές και μπήκαν σε ένα είδος συμψηφισμού αόριστων αναφορών σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξη στον Δ. Κουφοντίνα.

Άλλωστε έσπευσε να το αποσαφηνίσει ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης απαντώντας τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και σε όλους όσοι έσπευσαν να υποστηρίξουν πως τον άδειασε ο πρόεδρος του κόμματος. Η ανάρτησή του χαρακτηριστική:

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επικρίνουν την πολιτική της πόλωσης και του διχασμού καθώς και τις πρακτικές του Πολάκη, ζητώντας διαλεύκανση και της υπόθεσής Παππά προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές, έχουν βρεθεί σταδιακά στα μετόπισθεν.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να μην υπάρχει έκθεση όσων δεν δύνανται να στηρίξουν πλήρως και χωρίς υπεκφυγές την τακτική που ακολουθείται. Παράλληλα έχει αποφασίσει να βγει ο ίδιος μπροστά, είτε μέσω των συνεχών παρουσιών και ομιλιών στη Βουλή, είτε με συνεντεύξεις αλλά και περιοδείες που ήδη σχεδιάζονται.
Αυτή η τακτική εντάσσεται στο πλαίσιο της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, παρά τις αντιδράσεις πολλών εκ των τάσεων αλλά και μεμονωμένων προσώπων, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης.
loading...