Θοδωρής Τζανέτος: Ο Έλληνας που απογείωσε το ελικόπτερο της NASA στον Άρη (vid)


 Ο Θοδωρής Τζανέτος περιέγραψε τη στιγμή της ιστορικής πτήσης της NASA.

Ο Θοδωρής Τζανέτος είναι ο Έλληνας επιστήμονας που έγραψε ιστορία στη ΝΑSA, ως ο επιχειρησιακός διευθυντής του ρομποτικού ελικοπτέρου «Ιngenuity», που πέταξε για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη και μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ.


Περιέγραψε τη στιγμή της ιστορικής πτήσης λέγοντας: «Περιμέναμε αυτή την ημέρα χρόνια. Η αγωνία μας ήταν στο κόκκινο» τόνισε ο Θοδωρής Τζανέτος και αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος και στα επόμενα βήματα της NASA.


«Περιμέναμε αυτή την ημέρα χρόνια. Σκέψου όλοι μας ήμασταν εκεί και περιμέναμε δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο να έρθει σε εμάς η πληροφορία-downing», είπε ο ίδιος.«Δεν μπορείς να έχεις ένα joystick που οδηγεί το ελικόπτερο, πρέπει να δουλέψουν όλα αυτόματα από πάνω. Τα συστήματα, χρειάζονται 15 λεπτά για να φτάσει από εδώ στον Άρη. Γι’ αυτό όλα τα συστήματα πρέπει να είναι αυτόματα πάνω από το ελικόπτερο. Η ενέργεια του, η ζέστη του, για όλα αυτά είναι μόνο του, έχει τις μπαταρίες του, δεν υπάρχει καλώδιο για να φορτίσει κάπου το ελικόπτερο. Είναι όλα αυτόματα, έτσι ζούμε, είναι μόνο του», σημείωσε.

Στο ερώτημα ποιο είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η NASA για τις επόμενες επιχειρήσεις, απάντησε: «Τώρα αρχίζουμε και δουλεύουμε και σκεφτόμαστε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν είχαμε μεγαλύτερα ελικόπτερα και πολλά ελικόπτερα όχι μόνο ένα. Τι θα μπορούμε να ετοιμάσουμε να γίνει, δηλαδή αν τα ελικόπτερα μπορούν να πάνε κάπου που τα ροβερς δεν μπορούν να φτάσουν. Μήπως υπάρχει ένα μεγάλο τοίχος που τα ρόβερς δεν μπορούν να πάνε ούτε πάνω ούτε κάτω και τα ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν και να πάνε να κοιτάξουν, αυτή την ιδέα ψάχνουμε»

Ο Θοδωρής Τζανέτος είναι μόλις 30 ετών και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στα νέα παιδιά: «Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει λέω το ίδιο, είναι ένα DREAM COME TRUE! Δεν υπάρχουν πολλές φορές στη ζωή σου που μπορείς να έχεις αυτή τη δουλειά, αυτή την ομάδα, αυτούς τους τόσο καλούς ανθρώπους που μπορείς να δουλέψεις μαζί τους. Θέλω να πω στα παιδιά στο σχολείο.. Να βρείς ότι έχεις αγάπη, είτε αυτό είναι μαθηματικά, είτε, βιολογία, να γράφεις, ποίηση.. ότι διαλέξεις, να βρείς αυτή την αγάπη και να μην το σταματήσεις ποτέ. Βάλε σε ότι βρείς όλη τον χρόνο σου και την ζωή σου σε αυτή την αγάπη και μόνο καλά πράγματα θα έρθουν στη ζωή σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια :