MATTIAS DESMET:«ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ! ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ! ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ»

KΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΑΝΔΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΕΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΟ ΦΑΛΚΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ!

Λίγα φαινόμενα είχαν έντονο αντίκτυπο παγκοσμίως τόσο γρήγορα όσο η τρέχουσα επιδημία Coronavirus. Σε μηδενικό χρόνο, η

ανθρώπινη ζωή αναδιοργανώθηκε πλήρως. Ρωτήσαμε τον Mattias Desmet, ψυχοθεραπευτή και καθηγητή κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, ποιες είναι οι συνέπειες και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον.

Τι γίνεται με το άγχος σε ενήλικες;

Mattias Desmet – Σε ενήλικες υπάρχει επίσης φόβος, αλλά το αντικείμενο του φόβου είναι διαφορετικό. Μερικοί φοβούνται κυρίως τον ίδιο τον ιό. Μερικοί κάτοικοι δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους. Άλλοι φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων. Και ακόμα άλλοι φοβούνται τις κοινωνικές αλλαγές που επιφέρουν. Φοβούνται την εμφάνιση μιας ολοκληρωτικής κοινωνίας. Όπως και εγώ (γέλια).

Τα ποσοστά θανάτου και νοσηρότητας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι ανάλογα με τις αντιδράσεις φόβου;

Mattias esmet – ..οι επιβλαβείς επιπτώσεις της αντίδρασης της κυβέρνησης είναι δυσανάλογες με τον κίνδυνο για την υγεία από τον ιό. Επαγγελματικά, ασχολούμαι με δύο ερευνητικά προγράμματα για το Coronavirus. Ως εκ τούτου, δούλευα πολύ εντατικά με τα δεδομένα. Είναι σαφές ότι το ποσοστό θανάτου από τον ιό είναι αρκετά χαμηλό. 

Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης βασίζονται, ας πούμε, σε έναν υπερβολικό ενθουσιασμό. Ανεξάρτητα από τυχόν προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι που έχουν πεθάνει έχουν προστεθεί στη λίστα των θανάτων από τον ιό.

 Γνωρίζω προσωπικά μόνο ένα άτομο που έχει καταγραφεί ως νεκρό από τον κορωναϊό. Ήταν ένας ασθενής με καρκίνο σε τελικό στάδιο που πέθανε με και όχι εξαιτίας του κορωνοϊού. Η προσθήκη αυτών των τύπων θανάτων σε θανάτους από κορωνοιό αυξάνει τον αριθμό και αυξάνει το άγχος του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...