Επανάσταση στη Γερμανία: Μαζικές προσφυγές κατά του lockdown και των απαγορεύσεων!

 Προσφεύγουν και πολιτικοί από διάφορα κόμματα κατά του lockdown

Σωρεία προσφυγών στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά του lockdown και των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. 

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο αριθμός των προσφυγών κατά του λεγόμενου φρένου έκτακτης ανάγκης είχε φτάσει τις 111.

Την προηγούμενη μέρα, ήταν περίπου 65 την ίδια ώρα. «Προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έκδοση απόφασης», απάντησε ο εκπρόσωπος σε σχετικό ερώτημα.

Αμφιλεγόμενοι είναι κυρίως οι περιορισμοί εξόδου από τις 10:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ. σε πόλεις ή περιοχές στις οποίες τα κρούσματα κορωνοϊού υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα. Οι περιορισμοί εξόδου προβλέπονται από την νέα ρύθμιση του νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές του μέτρου σε ομοσπονδιακό -και όχι σε τοπικό μόνο επίπεδο, αναλόγως κρουσμάτων της κάθε περιοχής- θέλουν να αποτρέψουν την ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού με ομοιόμορφους εθνικούς κανόνες. Αλλά ακριβώς στην γενική αυτή ισχύ του νόμου, σε όλα δηλαδή τα ομοσπονδιακά κρατίδια, ασκείται δριμεία κριτική.

Στους προσφεύγοντες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αλλά και πολιτικοί από διάφορα κόμματα. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), για παράδειγμα, ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι 80 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) προσέφυγαν από κοινού στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αλλαγών του νόμου με τις οποίες προβλέπεται και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Να υπενθυμίσουμε πως στη Γερμανία το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Verwaltungsgerichtshof) της Βάδης-Βυρτεμβέργης είχε κρίνει πριν από λίγο καιρό παράνομη την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, παρόλα αυτά παρά μέχρι στιγμής τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει πως θα συνεχιστούν οι απαγορεύσεις. 

loading...