Ασυλία για την κυβέρνηση – Ατομική ευθύνη για τους πολίτες: Πώς πέρασαν την αποτυχία του lockdown στους Έλληνες

 Η Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς μετά από έναν και πλέον χρόνο lockdown αριθμεί 10.007 νεκρούς με Covid-19. 

Ενώ το χειρότερο είναι πως η κατάσταση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των κρουσμάτων παραμένει στα υψηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η ίδια, lockdown και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Να σημειώσουμε επιπλέον πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα εξαιτίας των «λουκέτων» που έβαλε η κυβέρνηση στα καταστήματα τους τελευταίους μήνες, ενώ μέχρι σήμερα (θα ανοίξει στις αρχές Μαΐου) η εστίαση παραμένει κλειστή. 

Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να ψηφίσει τροπολογία η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στη νομική και την ιατρική κοινότητα, με την οποία θέσπισε για κάθε γνώμη, για κάθε ψήφο, για κάθε απόφαση το ακαταδίωκτο των μελών τριών επιτροπών:

Της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ετσι, από τυχόν ποινικές ευθύνες αμνηστεύονται όχι μόνο οι λοιμωξιολόγοι που συμμετέχουν στην εθνική επιτροπή αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μέσω αυτών, αλλά και διά της σιωπής των λοιμωξιολόγων, τους οποίους εξαιρεί ακόμη και από την υποχρέωση κατάθεσης, καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι απώτερος σκοπός είναι η θωράκιση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών του απέναντι σε μια μελλοντική διερεύνηση των πεπραγμένων τους.

Καθώς τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες έδειχναν πως τα μέτρα δεν τα αποφάσιζαν οι «ειδικοί», αλλά οι υπουργοί της κυβέρνησης. 

Από την άλλη η κυβέρνηση πέρασε με έντεχνο τρόπο την ευθύνη της αποτυχίας τους ίδιους τους πολίτες. Εδώ και λίγες ημέρες είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test από μία μεγάλη μερίδα πολιτών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση μετέτρεψε τους πολίτες σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ ζητώντας τους να κάνουν μόνοι τους επιδημιολογική επιτήρηση.

Μάλιστα -όπως έχουμε αναφέρει ήδη στο pronews.gr- η αποτελεσματικότητα των self test είναι αρκετά μικρή, κάτι το οποίο δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για το πως γίνεται να βασίζει η κυβέρνηση όλο το «άνοιγμα» στο συγκεκριμένο εργαλείο. 

Εκτός βέβαια απ’ αυτό υπάρχει από την αρχή της πανδημίας το… «για όλα φταίνε οι απείθαρχοι πολίτες». Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε «ρεπορτάζ» να δείχνουν οικογένειες που αποφάσισαν να πάνε στο χωριό τους και οι οποίες δέχονται σκληρή κριτική από δημοσιογράφους. Ενώ ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση υπάρχουν ειδήσεις για πάρτι τα οποία έκαναν νεαροί. Οι οποίοι να σημειώσουμε πως βρίσκονται κλειδωμένοι στα σπίτια τους εδώ και έναν χρόνο και βλέπουν την χώρα να μην μπορεί να διαχειριστεί τον κορωνοϊό. 

Με αυτούς λοιπόν τους τρόπους η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει όλη την ευθύνη για την αποτυχία του lockdown στους πολίτες, με την ίδια να ψηφίζει ακαταδίωκτο για αυτούς που παίρνουν αποφάσεις. 

loading...