Ο A LA CARTE ΘΕΟΣ (ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΟΣΧΩΜΕΕΝΝΝ…)

 ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γράφει ο Κυανούς Ουρανός

Ένα κοινό και σύνηθες «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν οι πελάτες ενός εστιατορίου, είναι όταν θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ menu à la carte ή degustation *. 

 Στο à la carte menu ο πελάτης επιλέγει το γεύμα του, από τον κατάλογο (à la carte), τα οποία αναγράφονται ανά κατηγορία (ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, κυρίως, επιδόρπια κτλ.) με την σειρά και τον τρόπο που επιθυμεί ο ίδιος.

Μπορεί δηλαδή να διαλέξει σαν πρώτο πιάτο μία σαλάτα στη μέση, μαζί με ένα ορεκτικό και μετά το κυρίως πιάτο ή απλά να πάρει κατευθείαν ένα κυρίως πιάτο χωρίς ορεκτικό. 

Ομοίως και για τα ποτά αφού μπορεί να επιλέξει ένα appetizer για αρχή, και μετά οίνον ή άλλο ποτό με τα πιάτα του ή κι απλά σκέτο νεράκι (bourboulise ή όχι). Παρομοίως και τα επιδόρπια, αν τραβά η όρεξίς του.

Είναι ο τρόπος επιλογής του γεύματος, που δίνει μεγαλυτέραν ελευθερίαν στον πελάτην, αφού μπορεί να επιλέξει από τον κατάλογον ό,τι επιθυμεί ο ίδιος, να καθορίσει το χρονικό πλαίσιο του γεύματος και την σειρά σερβιρίσματος πιάτων και ποτών.

Ακόμα μπορεί να παραγγείλει για αρχή 2 πιάτα πατάτες τηγανητές με dressing sorbet κεράσι, ως σαλάτα λάχανο με σκορδοστούμπι, ως κυρίως γεύμα στιφάδο με extra κρεμμυδάκια και ως επιδόρπιο … σμυρνέϊκα σουτζουκάκια. 

 Όλα με γνώμονα τι γουστάρει το στομάχι του κι αν δεν επαναστατήσουν τα τριγλυκερίδια. Αλλά είπαμε : ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!! Ο άνθρωπος ζει για να τρώει.

Στον αντίποδα το degustation menu (menu γευσιγνωσίας) είναι η ιδανική επιλογή του εστιατορίου και κατ’ επέκτασιν των chef και maitre de salle, ώστε να προσφέρουν στον πελάτη την πλήρη γαστρονομική εμπειρία, που θέλει να αποδώσει το εστιατόριο. 

 Ο πελάτης εκ των προτέρων λαμβάνει γνώσιν του τι περιλαμβάνει το menu. Πιθανόν μπορεί να επιλέξει πόσα στάδια θα έχει το menu γευσιγνωσίας αλλά αυτό που δεν μπορεί να επιλέξει είναι το τι θα σερβιριστεί.

Σε αυτήν την επιλογήν, το εστιατόριο προσπαθεί μέσα από διάφορα στάδια, τα οποία έχουν αρχή, μέση και τέλος με αλληλουχία πιάτων (συνοδευόμενα από την κατάλληλην επιλογήν οίνου ή άλλων ποτών), να δείξει στον πελάτην τις δυνατότητες, φιλοσοφίαν και τεχνικήν του εστιατορίου. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...