Οι Γερμανοί θέλουν να ”βυθίσουν” τις Βelharra: Nέα πρόταση στο ΠΝ – Το “δέλεαρ” με τα υποβρύχια Type 214

 Γεωπολιτική σύγκρουση σε εξέλιξη

Ήρθαν στην Ελλάδα προ ημερών οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems, πραγματοποιώντας συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Απτχου (Ι) Θεόδωρο Λάγιο.

Στην Αθήνα βρέθηκαν πρόσφατα οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems και είχαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Απτχου (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.), κατόπιν αιτήματος της γερμανικής εταιρείας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ, «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», που δεν είναι άλλα από την γερμανική πρόταση για τις ελληνικές φρεγάτες του ΠΝ.

Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του COVID – 19.

To γερμανικό πολεμικό ναυτικό έχει στις τάξεις του τόσο φρεγάτες όσο και κορβέτες σε εξαιρετική κατάσταση, για πλοία ενδιάμεσης λύσης, με το ενδεχόμενο παραχώρησης δύο πλοίων στην Ελλάδα να μην αφήνει αδιάφορη την Αθήνα.

Τέσσερις γερμανικές φρεγάτες MEKO 200HN, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, υπηρετούν στον ελληνικό στόλο με τις τρεις εξ αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Έτσι, η παραγγελία τεσσάρων ακόμη πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία φαίνεται λογική καθώς αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών είναι αυτή με συνδυασμό Αegis και βλήματα SM 2, πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ελλάδα.

Mία ακόμα σημαντική παράμετρος που ευνοεί την επιλογή των γερμανικών φρεγατών A 200 είναι πως μια ενδεχόμενη αγορά αναμένεται να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας ενώ οι Γερμανοί προτείνουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ από την «μητρική» εταιρεία με συστήματα όμοια με αυτά των ΜΕΚΟ Α300

H προοπτική αγοράς από την Ελλάδα 20 F-35 αξίας 1,3 δισ. ευρώ αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες και τα βάρη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν στο ΓΕΕΘΑ.

Σε πολλούς στις Βρυξέλλες κακοφαίνεται η επένδυση ενός τόσο μεγάλου ποσού εκτός Ευρώπης και ειδικά Γερμανίας, με την κατανομή των κονδυλίων της Ευρώπης να φεύγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Έτσι ένα πιθανό σενάριο είναι να ικανοποιηθεί η Γερμανία με την αγορά των τεσσάρων MEKO Α 200 και οι ΗΠΑ να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 ΗΝ και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG/X.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ Α 200 με την προοπτική να αναβαθμιστούν στην πρόταση σε στην επιμηκυμένη έκδοση Α 300.

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για την Α 300 αλλά με την ανάγκη παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η προοπτική δεν την αφήνει αδιάφορη.

Το Βερολίνο θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλο ένα σημαντικό δέλεαρ αφού προσθέτουν και τη ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214.

Η Ελλάδα δεν θα έμενε αδιάφορη και για δύο Type 218, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα Type 214, δεν μας έκαναν για το Αιγαίο, όμως για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδανικά, δίνοντας την υπεροχή μέσω της χρήσης των πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς που θα διαθέτουν.

loading...