Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Aνοίγουν μέτωπο σε Πούτιν – Eρντογάν: ”Υπό ρωσική κατοχή η Κριμαία”!

 Τι συζήτησαν Ερντογάν-Ζελένσκι στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βόλοτυρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα και το Κίεβο συμφώνησαν να συνεχίσουν τη «στρατηγική τους συνεργασία».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου είναι προτεραιότητα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επαίνεσε περαιτέρω την υφιστάμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο Εθνών, τονίζοντας ότι δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη τρίτη χώρα.

“Έχοντας υπόψη τα θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τη μορφή 2 + 2 , εννοώντας τους  υπουργούς άμυνας και εξωτερικών και των δύο κρατών. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της να μην αναγνωρίσει την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία του πληθυσμού της χερσονήσου στο δημοψήφισμα του 2014. Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στην “πλατφόρμα της Κριμαίας” – το project του Κιέβου- για να “επιστρέψει” η Κριμαία υπό τον έλεγχό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης την υποστήριξή του στις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ο Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο Πρόεδρος Ζελένσκι συμφώνησαν ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών.

Σε αντίθεση με τις ελπίδες του Ερντογάν για ειρήνη, η εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία γνώρισε πρόσφατη αύξηση της βίας, που συχνά προκλήθηκε από τον στρατό του Κιέβου.

Η Μόσχα καταδίκασε αυτές τις εξελίξεις, απαιτώντας από την ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

loading...