Νέο μέτωπο στον Καύκασο: Έρχονται αναταραχές στη Γεωργία – Γιατί χαίρεται η Τουρκία

 

Μπορεί να εξελιχθεί ως μέγιστο πρόβλημα

Ένα νέο θρίλερ εξιλεώσετε στην περιοχή του Καυκαύσου, που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στη Γεωργία. Μπορεί να εξελιχθεί ως μέγιστο πρόβλημα, σαν και αυτό της Ουκρανίας (Μαιντάν), εάν η Ουάσιγκτον το επιθυμήσει.

Η βασική αιτία είναι ότι μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 στη Γεωργία, ξεκίνησε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση, καθώς η αντιπολίτευση, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας ότι παραποίησαν τα αποτελέσματά τους.

Ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Αρκάτοφ το ανέφερε σε συνέντευξή του στο FAN .

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, των γεωργιανών κομμάτων, υπέγραψαν συμφωνία για να ξεπεράσουν την κρίση, την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος ζήτησε από τους γεωργιανούς πολιτικούς, «να βάλουν τα συμφέροντα των πολιτών σε ύψιστη προτεραιότητα και να επιτρέψουν στη δημοκρατία να θριαμβεύσει».

Η ουσία του συμβιβασμού που πρότεινε ο Michel, είναι να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο κύριο νομοθετικό σώμα της χώρας το 2022, εάν το κυβερνών κόμμα “Georgian Dream – Democratic Georgia” κερδίσει λιγότερο από το 43% των ψήφων, στην επικείμενες τοπικές εκλογές το φθινόπωρο του 2021.

«Προφανώς, η Δύση συνειδητοποίησε ότι αυτές οι συγκρούσεις μεταξύ των Γεωργιανών, δεν θα οδηγούσαν σε τίποτα καλό», σημείωσε ο Αρκάτοφ. -Η Γεωργία, θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε ένα άλλο καυτό σημείο στον Καύκασο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αρμενίας και η Ευρώπη το γνωρίζει καλά αυτό. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο αυτής της χώρας και τόσο οι αρχές της Γεωργίας, όσο και η αντιπολίτευση, δεν ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους και ως εκ τούτου, έκαναν συμβιβασμό. “

Ωστόσο, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν κάποιες συμφωνίες από πολλές απόψεις, η συμπεριφορά των γεωργιανών πολιτικών εξαρτάται από τις επιθυμίες των «αφεντικών» τους στη Δύση, οι οποίοι δεν σχετίζονται πάντα με τα συμφέροντα του λαού της Γεωργίας.

«Όλα μπορούν να τελειώσουν όπως τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι εκπρόσωποι του Μαϊντάν, υπό την επίβλεψη Ευρωπαίων πολιτικών, συμφώνησαν σε μια ειρήνη», σημείωσε ο ειδικός.  Σχεδόν αμέσως μετά, σημειώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  στις πλατείες του Κιέβου, και ο πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε να την πάρει πίσω.  Δεν αποκλείεται, ότι θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο  στη Γεωργία, εάν είναι αυτό που θα ήθελε η Δύση.

Ένα άλλο ενδιαφερόμενο μέρος για να προκαλέσει τη σύγκρουση, σύμφωνα με τον συνομιλητή του FAN, μπορεί να είναι η Τουρκία, η οποία ενδιαφέρεται για αστάθεια στον Καύκασο.

“Στην αρχή, φυσικά, θα είναι στο πλευρό της αντιπολίτευσης”, δήλωσε ο Αρκάτοφ. “Αλλά αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθούν.”

Η Ρωσία, σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να τηρήσει την ουδετερότητα, πρόσθεσε ο πολιτικός επιστήμονας. Κατά τη γνώμη του, όποιος είναι στην εξουσία στη Γεωργία, το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσει τις θερμές σχέσεις με τον λαό της.

loading...