Γιώργος Φίλης: Οι Τούρκοι ενδέχεται να επιβάλλουν την άποψή τους με τα όπλα


Φωτιές άναψαν οι διάλογοι Δένδια και Τσαβούσογλου κατά τις κοινές δηλώσεις στην Άγκυρα. Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών βλέπει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης.

Όλα τα διπλωματικά βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπαράθεση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, με αφορμή τη μουσουλμανική μειονότητα, την αποστρατικοποίηση νησιών και γενικότερα τα ζητήματα που παραμένουν «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε τόσο έντονο ύφος. Ωστόσο είναι μια επίσκεψη που έγινε μετά από μακρά περίοδο κλιμάκωσης και έντασης μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην Ελλάδα θεωρούμε φοβερό τον τρόπο αντίδρασης του Έλληνα ΥΠΕΞ, ωστόσο είναι η λογική αντίδραση» τονίζει στο Sputnik o καθηγητής Γεωστρατηγικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης.

«Η ένταση δείχνει ότι συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου δεν έπρεπε να έχει γίνει. Η Ελλάδα θα έπρεπε να αρνηθεί να πάει ειδικά μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν, αναφορικά με την Κύπρο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. (Ήταν) μια μη προετοιμασμένη συνάντηση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση καθώς η ελληνική πλευρά είπε το αυτονόητο» προσθέτει ο αναλυτής.

Μια παρόμοια αντιπαράθεση, αλλά όχι ίδιας κλίμακας είχε συμβεί, όπως υπενθυμίζει, το 2017 μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα.

«Ωστόσο ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του δεν είχε φτάσει ακόμα στα σημερινά επίπεδα προκλητικότητας» σπεύδει να παρατηρήσει.

«Δεν θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν»

Ο καθηγητής εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τους προκλητικούς τόνους της συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου.

«Οι Τούρκοι ενδέχεται να επιβάλλουν την άποψη τους με τα όπλα, με στρατιωτικό εκβιασμό. Έχουν όλο τον απαραίτητο χρόνο να δημιουργήσουν μια νέα κρίση στο Αιγαίο καθώς θα αργήσει να πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής» προειδοποιεί ο κ. Φίλης.

Όμως, όπως εκτιμά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες όπως πριν από δύο μήνες:

«Η Τουρκία σήμερα είναι σε δυσχερή κατάσταση οικονομικά και πολιτικά, αλλά και λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η πίεση των δύο δυνάμεων να διαλέξει στρατόπεδο κυκλώνει τον Ερντογάν και ο ίδιος μπορεί να υπάρχει ανάμεσά τους μόνο εφόσον υπάρχουν λειτουργικές σχέσεις. Όταν τελικά διαλέξει στρατόπεδο, θα τον χτυπήσει η αντίπαλη πλευρά» καταλήγει ο κ. Φίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :