”Σεισμός” στην Τουρκία: Ετοιμάζουν προσφυγές κατά της Άγκυρας οι Αμερικανοαρμένιοι – ”Θέλουμε αποζημιώσεις”

 

‘Πράσινο φως” από Μπάιντεν – Βίντεο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την αναγώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν, καθώς οι Αρμένιοι είναι έτοιμοι για προσφυγές κατά της Τουρκίας!

«H νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, το πρώτο βήμα έγινε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα γίνουν οσονούπω αγωγές στα δικαστήρια των ΗΠΑ εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Aρουτίν Χαρτουνιάν στο Open, νομικός και στέλεχος της αμερικανοαρμενικής κοινότητας. 

 Η Τουρκία πλέον θα ”πληρώσει” το τίμημα, καθώς η ανακοίνωση Μπάιντεν δεν έγινε μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς, καθώς οι Αρμένιοι έτοιμαζαν εδώ και καιρό προσφυγές κατά της Άγκυρας και τώρα πλέον έχουν το ”πράσινο φως” από την Ουάσιγκτον. 

Ταυτόχρονα, η συζήτηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει ανοίξει και στο Ισραήλ, με τα μεγαλύτερα ΜΜΕ να αναφέρουν πλέον πως ήρθε η στιγμή για να ψηφίσει η Κνεσέτ (βουλή) ψήφισμα υπέρ των Αρμενιών! 

Δείτε βίντεο:  

Και όλα αυτά, την στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» που θα έχει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων, κίνηση την οποία χαρακτήρισε «αβάσιμη».
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντίθετες με την πραγματικότητα φράσεις», αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων το Σάββατο, είπε ο Ερντογάν σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα, προειδοποιώντας για τον «καταστρεπτικό αντίκτυπο» της κίνησης του Τζο Μπάιντεν στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.
Ο Ερντογάν κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα».
loading...