Καταπέλτης η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αλβανία και Ελληνική Μειονότητα

 Η διαφθορά και η παρανομία σε όλα τα επίπεδα της αλβανικής δημόσιας διοίκησης, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αφορά τα δικαιώματα και την ελευθερία στην Αλβανία. Όπως γίνεται φανερό, η κυβέρνηση της χώρας δρα κατά παραγγελία προς τους δικαστικούς και τους λοιπούς δημόσιους θεσμούς.

Από πλευράς της εφαρμογής των νόμων στη χώρα, τους δημόσιους διαγωνισμούς που αφορούν έργα, η κοινωνική ανισότητα και ο αποκλεισμός των πολιτών από τα κοινωνικά δρώμενα, παραβιάζουν έντονα το δικαίωμα στη ζωή.

Επιπλέον η Έκθεση φανερώνει περίτρανα το παγιωμένο καθεστώς που χαρακτηρίζεται για συγκεντρωτισμό και ολοκληρωτισμό και ταυτοχρόνως παρέχει κάθε είδους ασυλία, σε κρατικούς λειτουργούς, δικαστικούς κ.α., με ελάχιστη έως και ανύπαρκτη αναφορά σε περιπτώσεις εκκαθάρισης των περιστατικών διαφθοράς στο δημόσιο. Ελάχιστα είναι εκείνα τα περιστατικά όπου το κράτος πατάσσει τη διαφθορά και αυτό σε στελέχη της χαμηλής δημόσιας διοίκησης.

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, απαντώνται περιπτώσεις χειραγώγησης των Μ.Μ.Ε., με την πλειονότητα των αυτών των ενημερωτικών μέσων, να είναι υπό τη διοίκηση ή την ιδιοκτησία φιλοκυβερνητικών στελεχών. Συν τοις άλλοις στην αναφορά της Έκθεσης σημειώνονται ο εκφοβισμός και οι απειλές κατά των δημοσιογράφων.

Στο πεδίο του δικαιώματος στην ιδιοκτησία της κινητής περιουσίας, αναφέρονται πολυάριθμες υποθέσεις ιδιωτών, αλλά και θρησκευτικών κοινοτήτων των οποίων η περιουσία είχε κατασχεθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και ακόμη δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη λύση. Παρά τη δικαίωση πολλών πολιτών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών κοινοτήτων – που κέρδισαν παράλληλα και το δικαίωμα τους σε σχετική κρατική αποζημίωση, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Τέλος, τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία, το State Department αναφέρει πως ακόμη μία χρονιά χάθηκε, με την αλβανική κυβέρνηση να μην θεσπίζει τις κατάλληλες νομοθετικές πράξεις που, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως ο Νόμος – πλαίσιο «Περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας». Με ειδική αναφορά στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, τονίζει πως παραμένει η απαίτηση των εκπροσώπων της για την επέκταση των ελληνικών κοινοτήτων εκτός των παλιών «μειονοτικών ζωνών» που είχανε οριστεί επί κομμουνισμού στην Αλβανία.

ΠΗΓΗ: Himara.gr

loading...