Ιδού οι δέκα πιο σημαντικές επιδημίες, τις οποίες φαίνεται πως έχουμε ή νομίζουμε ότι έχουμε ”ξεχάσει”.

-Ιός της Γρίπης (Influenza Epidemics)
Μια από τις μορφές της είναι ο γνωστός H1N1 ο οποίος μπορεί να μην προκάλεσε εκτεταμένους θανάτους, υπενθύμισε όμως ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πιθανότητες πανδημίας. Συνήθως συνιστά κίνδυνο για την υγεία εφόσον μεταλλαχθεί σε πιο θανατηφόρες μορφές.
-Ζίκα
Μια ασθένεια που ευθύνεται για ευρεία καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων των εμβρύων και αλλάζει το σχήμα του κεφαλιού τους, κάνοντάς το πολύ μικρότερο από το φυσιολογικό. Η ασθένεια ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα και μεταδίδεται από το τσίμπημα των κουνουπιών Aedes aegypti ή μέσω σεξουαλικής επαφής. Παιδιά γεννημένα μετά από την επίδραση της ασθένειας απαιτούν 24ωρη ιατρική παρακολούθηση και το προσδόκιμο ζωής μειώνεται δραματικά.
-Έμπολα
Το τελευταίο μαζικό κρούσμα Έμπολα απέδειξε ότι μια επιδημία δεν επηρεάζει μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και ολόκληρο τον τρόπο ζωής και την οικονομία χωρών.Μεταδίδεται κυρίως από επαφή με σωματικά υγρά. Η επιδημία του 2015 προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στην πολιτική δυτικών κρατών, καθώς θεωρείται πως δεν υπάρχει αξιόπιστη θεραπεία. Η κατάσταση των θυμάτων ειδικά στην Αφρική ευθύνεται για μερικές από τις πιο σκληρές εικόνες που έχουμε αντικρύσει ποτέ μας.
-Χολέρα
Προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση η οποία παράγει τεράστια ποσότητα υγρών στα εντερικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε ακραία διάρροια και έμετο. Μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα και υγρά. Αυτό προκαλεί τεράστιας κλίμακας κρούσματα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε μικρές, χρονικά, περιόδους.
Οι τελευταίες περιπτώσεις επιδημίας χολέρας παρουσιάστηκαν στην Αϊτή μετά τον μεγάλο σεισμό του 2010 και τις εμπόλεμες ζώνες σε Υεμένη και Συρία.
-SARS
Αποτελεί ασθένεια του αναπνευστικού και προκαλείται από έναν κορωνοϊό. Στην περίοδο έξαρσής του, η οποία ξεκίνησε από τη Νότια Κίνα, εξαπλώθηκε σε 37 χώρες.Τα συμπτώματα μοιάζουν με τη γρίπη, αλλά εξελίσσονται σε ιογενή ή βακτηριακή πνευμονία. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο εμβόλιο και η μόνη αντιμετώπιση είναι η καραντίνα, η απομόνωση των ασθενών και η προσωπική υγιεινή. Ο SARS έφυγε από αυτόν τον κόσμο μυστηριωδώς. Παρότι τα αντανακλαστικά της ανθρωπότητας ήταν άμεσα, μας θυμίζει ότι πολλές φορές η ίδια η φύση μπορεί να παρεμβαίνει για το καλό όλων μας.
-Πανώλη (plague)
Καμία άλλη ασθένεια στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έφερε τόσο βαρύ στίγμα όσο η πανώλη. Προκαλείται από το βαξτήριο Yersinia pestis και μεταδίδεται από ψύλλους που έχουν πάνω τους μολυσμένα ποντίκια. Όταν προσβάλλει το ανθρώπινο σώμα εκδηλώνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: βουβωνική, σηπτική και, την πιο θανατηφόρα πνευμονική.Η πανώλη θεωρείται πως δεν έχει εξαληφθεί. Μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, είναι άκρως επιθετική και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ακόμη και μέσα σε μια ημέρα εάν δεν αντιμετωπιστεί.
-Ελονοσία (Malaria)
Η ελονοσία αποτελεί παράσιτο το οποίο μεταδίδεται από συγκεκριμένο είδος κουνουπιών με την ονομασία Anopheles. Προκαλεί υπερβολικό πυρετό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 3,2 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές στις οποίες είναι ενεργή η επιδημία ελονοσίας. Επειδή το Anopheles προέρχεται από τις ΗΠΑ, κανείς δεν είναι βέβαιος εάν η αρρώστια αυτή δεν θα ξανακάνει μαζικά την εμφάνισή της.

Ιός Μάρμπουργκ (Marburg Virus)
Θεωρείται ”ξάδερφος” του Ιού Έμπολα και αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά παθογόνα στον πλανήτη. Τα συμπτώματα ξεκινούν με ισχυρούς πονοκεφάλους όπου εξελίσσονται συχνά σε αιμορραγικό πυρετό εντός μιας εβδομάδας. Η δράση του είναι μοιραία για την ανθρώπινη ζωή, καθώς προκαλεί αιμορραγία σε όλα τα στόμια του ανθρώπινου σώματος. Μεταδίδεται από σωματική επαφή ή από επαφή ανθρώπου με νεκρά άγρια ζώα που είναι φορείς. Θεωρείται ότι ξεκίνησε από αφρικανικές νυχτερίδες και παραμένει ενεργός σε πολλές αφρικανικές χώρες.
-Δάγγειος Πυρετός (Dengue Fever)
Μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού και τα συμπτώματά του μοιάζουν με κοινή γρίπη.Υπάρχει εμβόλιο, αλλά είναι μόνο κατά 60% αποτελεσματικό. Περισσότερες από 110 χώρες έχουν παρουσιάσει κρούσματα της ασθένειας. Εμφανίζεται κυρίως σε αστικά κέντρα τροπικών περιοχών με πολύ φτωχούς πληθυσμούς που ζουν υπό άθλιες υγειονομικές συνθήκες. Ο τρόπος μετάδοσής της, συνιστά την ασθένεια αυτή πολύ επικίνδυνη για όλους.
-Φυματίωση (Tuberculosis)
Προκαλείται από βακτήριο που προσβάλλει τους πνεύμονες και είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια.Παρότι σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη θεωρείται ότι έχει προσβληθεί από φυματίωση, λίγοι γνωρίζουν ότι το 2014 ευθυνόταν για 1,5 εκ. θανάτους. Μάλιστα, αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου μεταξύ των μεταδοτικών ασθενειών, μετά τον HIV/AIDS.
Φτάνει πια με το αμόκ και τις υπερβολικές αντιδράσεις για μια μοναδική ασθένεια, ενώ έχουμε ”ξεχάσει” τόσες πολλές επικίνδυνες μεταδιδόμενες και πολλές φορές πιο θανατηφόρες, μέσα σ’ένα μόλις χρόνο…

(Με πληροφορίες από Fortune.com)
loading...