Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Ποιες θα απαγορευτούν – Οι εξαιρέσεις και τα απαιτούμενα έγγραφα

 Σε εφαρμογή αναμένεται να μπει από σήμερα το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα και για να “μπλοκαριστούν” οι… πονηροί που θέλουν να κάνουν γιορτές στο χωριό παρά τις απαγορεύσεις. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι “με υπουργική απόφαση εντός της ημέρας θα… κλείσουν εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν είναι δικαιολογημένες”.

Τις επόμενες ώρες θα δοθούν αναλυτικά διευκρινίσεις για το ποιες διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτρέπονται και ποιες όχι και τι έγγραφα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους όσοι ταξιδέψουν. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα ισχύουν τα εξής:

– Μετακινήσεις σε άλλη Περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή υγείας.

– Μετακινήσεις με βάση τη δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μετακινούνται στον επίσημο τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφάπαξ και δεν θα επιτρέπεται η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.

– Δεν θα επιτρέπεται η υπερτοπική μετακίνηση για συγκομιδή προϊόντων και ειδικά για την περίοδο του Πάσχα

– Μέσω της “ΕΡΓΑΝΗ” θα μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις για μετακινήσεις μόνο για τους μισθωτούς που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.

– Η μετακίνηση σε περίπτωση θανάτου και κηδείας συγγενικού προσώπου σε άλλη Περιφέρεια θα γίνεται με την επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου

– Θα επιτρέπεται επίσης, η μετακίνηση στο πλαίσιο της επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους και η επιστροφή φοιτητών στη μόνιμη κατοικία τους

– Για όλες τις περιπτώσεις -πλην της επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας- ο απολύτως αναγκαίος χρόνος της παραμονής σε άλλη περιφέρεια θα είναι ένα 48ωρο.

Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί αποφάσισαν να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό προκειμένου να “θωρακιστεί” η επαρχία και οι νοσοκομειακές δομές της και για να μην μεταφερθεί ο κορονοϊός από τα αστικά κέντρα στην Περιφέρεια και ειδικά όταν υπάρχουν περιοχές που είναι λιγότερο επιβαρυμένες. Έτσι, από σήμερα έως και την Τρίτη του Πάσχα θα υπάρχουν μπλόκα με εντατικούς ελέγχους στα διόδια και διασταυρώσεις των βεβαιώσεων που θα έχουν μαζί τους όσοι μετακινούνται. Οι έλεγχοι μάλιστα θα γίνονται και εκ των υστέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται τα εξής:

– “σφράγισμα” διοδίων

– σαρωτικοί έλεγχοι στα δικαιολογητικά

– μπλόκα στους παράδρομους, στα λιμάνια και τα πορθμεία

– έλεγχοι με ελικόπτερα και drones

Για όσους παραβιάζουν τα μέτρα και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι μετακινήσεις, τότε οι αστυνομικοί θα τους υποχρεώνουν να γυρίζουν πίσω ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν τα 300 ευρώ για την άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση στοιχείων. Συνολικά δηλ. το κόστος θα είναι τσουχτερά και θα φτάνουν τα 800 ευρώ.

loading...