Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν

 «Το 95% των διασωληνωμένων δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί» είπε ο πρωθυπουργός – «Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι» – Σακελλαροπούλου: Ελπίζω ότι θα είναι το τελευταίο Πάσχα που περνάμε χωρίς τις παραδοσιακές μας συνήθειες

Για την πανδημία, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την οικονομία επ αφορμής της κατάθεσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν, ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός,  το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας.

Στην συνέχεια μιλώντας για την κατάσταση στο  Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε πως το 95% των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κατά συνέπεια είναι χρέος όλων μας να στείλουμε αυτό το μήνυμα, ειδικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Από πλευράς της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε πως είναι θετικό και μας γεμίζει ελπίδα ότι στις επόμενες εβδομάδες, όπως έχθα ήθελα για μια ακόμα φορά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Ακολουθεί ο διάλογος Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου:

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αναμφισβήτητα η είδηση της σημερινής ημέρας είναι η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Κατατέθηκε, δεύτερο εξ όσων γνωρίζουμε, στη σειρά των Ευρωπαϊκών χωρών. Σας έχω φέρει εδώ ένα στικάκι το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του Σχεδίου, είναι παραπάνω από 4.100 σελίδες. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας.

Θεωρώ ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. Είχα δηλώσει και όταν είχαμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαθέσει σημαντικούς πόρους στα κράτη μέλη με τη μορφή των επιχορηγήσεων και των δανείων, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι αυτό τον τελικό σκοπό υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σας το παραδίδω. Ξέρω ότι δε θα το διαβάσετε όλο, αλλά αξίζει νομίζω να δείτε τον βαθμό λεπτομέρειας της δουλειάς η οποία έχει γίνει. Και με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και όλους τους συνεργάτες μου οι οποίοι δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σχέδιο αυτής της λεπτομέρειας και αυτής της ποιότητας.

Η δεύτερη είδηση της εβδομάδας αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών σε νεότερους συμπολίτες μας. Όπως ξέρετε, ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 30-39, έχουμε ξεπεράσει τις 100.000 και άμεσα θα ανοίξουν οι ηλικίες 40-49 έτη. Είναι πολύ θετικό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή, ακόμα μια φορά να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Έχω πει πολλές φορές, και το επαναλαμβάνω, ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι εμείς οι ίδιοι από τις επιπτώσεις μιας αρρώστιας η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά θα έχουμε πράξει, πιστεύω, και το κοινωνικό μας χρέος βοηθώντας συνολικά την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας.

Τα στοιχεία τα οποία έχουμε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και από τις διασωληνώσεις είναι καταλυτικά. Το 95% των συμπολιτών μας δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κατά συνέπεια είναι χρέος όλων μας να στείλουμε αυτό το μήνυμα, ειδικά στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ότι ο εμβολιασμός τους προστατεύει από μια αρρώστια, η οποία, όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε πια, ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ότι προφανώς είναι μια ιατρική πράξη η οποία είναι απολύτως ασφαλής. Ο όποιος απειροελάχιστος κίνδυνος παρενεργειών από το εμβόλιο, είναι απείρως μικρότερος από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εάν κάποιος ασθενήσει με κορωνοϊό.

Από κει και πέρα θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας αυτές τις άγιες μέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τη μία να αναλογιστούμε τις δοκιμασίες τις οποίες περάσαμε συνολικά ως κοινωνία αυτό το χρόνο και από την άλλη να ατενίσουμε το μέλλον με την αισιοδοξία που μας αξίζει. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε, ειδικά τη μέρα του Πάσχα ότι μπορούμε να γιορτάσουμε με τους κανόνες που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται και ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν γρήγορα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει οποιονδήποτε εφησυχασμό. Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και βέβαια έχουμε πια και στη φαρέτρα μας το πολύ μεγάλο όπλο των self-test, τα οποία έχουν λειτουργήσει υποδειγματικά και έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες οι οποίοι επιδεικνύουν και μεγάλη αίσθηση ατομικής ευθύνης στο πώς τα αξιοποιούν. Θα είναι μαζί μας τα self-test για αρκετό διάστημα ακόμα, ένα πρόσθετο εργαλείο, προκειμένου να μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίτερα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, έτσι ώστε και αυτοί να προστατεύονται και φυσικά να προστατεύουν και τους οικείους τους, τους ανθρώπους που αγαπούν.

Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε ένα ακόμα Πάσχα σε συνθήκες πανδημίας. Είναι όμως μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα, καθώς όλοι θέλουμε, όσο γίνεται νωρίτερα, να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, να ξαναβρεθούμε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Ως προς το ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα κατέθεσε από τις πρώτες το δικό της σχέδιο. Από εδώ και πέρα πιστεύω, ότι, είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι ρυθμοί, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν οι κατάλληλες εκταμιεύσεις, ώστε να μπορέσει η οικονομία να ξεκινήσει και πάλι, να ενισχυθούν οι πιο ευάλωτοι και ότι άλλο έχετε σχεδιάσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι θετικό και μας γεμίζει ελπίδα ότι στις επόμενες εβδομάδες, όπως έχετε ήδη ανακοινώσει, αρχίζει η χαλάρωση των περιορισμών, ότι σιγά-σιγά η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει. Αρκεί να μην εφησυχάσουμε, να μην παρασυρθούμε σε υπέρμετρο ενθουσιασμό από την επιστροφή της ελευθερίας μας. Χρειάζεται μέτρο, χρειάζεται προσοχή ακόμη.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο βρίσκω ότι προχωρά εξαιρετικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας νομίζω, θα αποδειχθεί και με τους νέους αυτό τώρα, έχει πειστεί ότι αποτελεί τη μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων των αφανών ηρώων σε όλο το φάσμα του δημόσιου, πρωτίστως, τομέα, αλλά και του ιδιωτικού, που όλους αυτούς τους μήνες σηκώνουν το βάρος και δίνουν καθημερινή μάχη για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

Θέλω επίσης, αυτές τις μέρες που είναι συνυφασμένες με την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, οι σκέψεις και οι ευχές μας να συνοδεύουν τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα των χιλιάδων συμπατριωτών μας που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Χωρίς πολλές φορές να προλάβουν να τους συμπαρασταθούν και να τους αποχαιρετίσουν, όπως θα έπρεπε και όπως θα ήθελαν.

Εύχομαι και ελπίζω ότι θα είναι το τελευταίο Πάσχα που περνάμε χωρίς τις παραδοσιακές μας συνήθειες, χωρίς τις χαρές που συνήθως το συνοδεύουν.

loading...