Χρ. Γ. Ντούμας

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ»

«Υπηρετώντας στην Ακρόπολη ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων με Έφορο τον Νικόλαο Πλάτωνα, θυμάμαι τον τέως Έφορο του ιερού βράχου, ως συνταξιούχο πλέον, Γιάννη Μηλιάδη να ανεβαίνει καθημερινά  ως προσκυνητής. Θυμάμαι ακόμη, λίγο αργότερα ως Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων στην Κεντρική Υπηρεσία, τους κολοσσούς Γιάννη Παπαδημητρίου (Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων), τον Χρήστο Καρούζο (Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Σέμνη Καρούζου (Έφορο των Κεραμικών Συλλογών του ίδιου Μουσείου), Μανόλη Χατζηδάκη  (Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου) να αφιερώνουν μερόνυχτα ως μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η όποια  απόφασή τους να μη έχει την παραμικρή επίπτωση στο μοναδικό αυτό μνημειακό συγκρότημα. Γιατί το αντιμετώπιζαν όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ως διαχειριστές ενός μέρους της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που σεβόμενος αυτήν την κληρονομιά αναβάθμισε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όχι μόνο θέτοντάς την υπό την ηγεσία υπουργών του αναστήματος ενός Κωνσταντίνου Τσάτσου, αλλά και στήριξε την συνεχή αξιοκρατική στελέχωσή της και χρηματοδότησε γενναία τα έργα της. 

Συγκρίνοντας το παρελθόν με το σήμερα, φοβάμαι πως αυτήν την ασύγκριτη κληρονομιά, την καπηλευόμαστε είτε οικονομικά είτε για προβολή. Καταντήσαμε, δηλαδή, κοινοί αρχαιοκάπηλοι. 

Περαστικά μας!

Χρ. Γ. Ντούμας

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ»

*Πριν εκλεγεί στο Πανεπιστήμιο, τα χρόνια από το 1960 έως το 1980, ο Χρήστος Ντούμας διετέλεσε  έφορος αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ακρόπολη Αθηνών, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπήρξε επίσης επιμελητής των προϊστορικών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Επίσης ανέλαβε τη διεύθυνση αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση συντήρησης αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1975, ανέλαβε τη διεύθυνση των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Θήρας.

loading...