Τσόμσκι: Τα μίντια δημιούργησαν μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού, που ζει σε άλλο σύμπαν

 Τι γίνεται όσον αφορά τα πυρηνικά και το τρίγωνο ΗΠΑ-Ιράν-Ισραήλ . Και δηλώσεις-”φωτιά” για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟNoam Chomsky στα 92 του πια είναι ακόμη πολύ έυστροφος και ενεργητικός. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τους Useful Idiots, κατέθεσε τις σκέψεις του για τον Joe Biden, τον Donald Trump, την αυξανόμενη πυρηνική απειλή, τα μέσα ενημέρωσης και άλλα θέματα.

Μιλώντας για το βιβλίο του με θέμα τα μίντια και με τίτλο Manufacturing Consent, στο οποίο τόνισε την ιδέα ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να οργανώσουν τον πληθυσμό πίσω από επίσημες εξαπατήσεις, ο Τσόμσκι είπε:

“Fox News, Breitbart News Network (σ.σ. είναι μια αμερικανική ακροδεξιά ιστοσελίδα ειδήσεων) οι κι οι υπόλοιποι κατάφεραν, μαζί με τη διοίκηση και το GOP (σ.σ. Ρεμπουπλικανικό κόμμα) γενικά, να δημιουργήσουν μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού, σχεδόν το ήμισυ του, που ζει σε άλλο σύμπαν. 

Πιστεύουν πράγματα που απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα. Τα mainstream media, CNN, New York Times, και τα υπόλοιπα, έχουν κάνει το ίδιο σε άλλα θέματα. Πάρτε, ας πούμε, τη λεγόμενη ιρανική απειλή και τις προσπάθειες αντιμετώπισής της. Αυτό περιγράφεται παντού ως, “τα ιρανικά πυρηνικά όπλα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό” Από πού προήλθε; Τι τους καθιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη;

Θέλω να πω, είναι οι αναφορές πληροφοριών των ΗΠΑ; Οχι, καθόλου. Αυτό που μας λένε είναι, εάν το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, θα αποτελούσε μέρος της αποτρεπτικής στρατηγικής. Λοιπόν, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αρέσει μια αποτρεπτική στρατηγική, ούτε στο Ισραήλ. Γι ‘αυτό επιτίθενται συνεχώς στο Ιράν. (…) Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, αν πιστεύετε ότι τα πυρηνικά όπλα του Ιράν είναι πρόβλημα. Ας προχωρήσουμε για να δημιουργήσουμε μια ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα στην περιοχή, με εντατικές επιθεωρήσεις, τις οποίες γνωρίζουμε ότι λειτουργούν πολύ καλά. Οι πληροφορίες των ΗΠΑ συμφωνούν ότι το καθεστώς επιθεώρησης βάσει του JCPOA (σ.σ. Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης από όπου είχε αποχωρήσει ο Τραμπ) λειτούργησε τέλεια. Ας το επεκτείνουμε λοιπόν και ας το κάνουμε μια συνολική ζώνη χωρίς όπλα στην περιοχή, να απαλλαγούμε από τα πυρηνικά όπλα. Τι το εμποδίζει αυτό; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τέρμα. Όλοι οι άλλοι το υποστηρίζουν. Το Ιράν το υποστηρίζει σθεναρά. Τα αραβικά κράτη το υποστηρίζουν εδώ και 25 χρόνια, χωρίς διαμαρτυρίες από την Ευρώπη”.

Και προσθέτει:

“Ο λόγος είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξή τους, παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν ένα τεράστιο οπλοστάσιο. Και υπάρχει ένας λόγος γι ‘αυτό, ο νόμος των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, χώρες που έχουν αναπτύξει πυρηνικά συστήματα όπλων εκτός του διεθνούς πλαισίου, δεν μπορούν να λάβουν αμερικανική βοήθεια. Κανείς δεν θέλει να ανοίξει αυτή την πόρτα”

Για τις διαδηλώσεις

Σχετικά με τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα μετά τη δολοφονία του Φλόιντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός και υποστήριξε:

“Υπήρχε κάποια πραγματική αλληλεγγύη, ασπρόμαυρη, σε όλη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο, στην πραγματικότητα, τεράστια δημόσια υποστήριξη, πολύ πέρα ​​από οτιδήποτε πέτυχε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αυτό δεν ήρθε επειδή ένας μαύρος δολοφονήθηκε από την αστυνομία. Προήλθε από χρόνια οργάνωσης και εκπαίδευσης ακτιβιστών”

Για την πανδημία

Ανφορικά με την πανδημία τόνισε πως “δεν υπάρχουν σύνορα. Όλοι καταλαβαίνουν. Καταλάβετε λοιπόν, από όλες τις πλευρές, ότι αν δεν ελέγξουμε την εξάπλωση της νόσου στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όχι μόνο θα υποφέρουν σοβαρά, αλλά και εμείς. Το να μην το κάνεις αυτό είναι αυτοκτονικό, αλλά δεν γίνεται”.

Για την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό πλοίο

“Υπήρξε μια συμφωνία, το JCPOA. Η κυβέρνηση Τραμπ, το 2018, αποχώρησε από αυτήν, παραβιάζοντας τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέβαλαν πολύ αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν. (…) Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι εντελώς αντίθετοι σε αυτό. Το κατέστησαν πολύ σαφές, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού. Δεν πειράζει. Είμαστε το αφεντικό. Αυξάνει σημαντικά την απειλή της αντιπαράθεσης. Την ημέρα κατά την οποία άρχισαν οι νέες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, το Ισραηλινό Ναυτικό επιτέθηκε σε ένα ιρανικό πλοίο που διευθύνεται από τους Επαναστατικούς Φρουρούς, το οποίο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό δεν ήταν σήμα για να προσπαθήσει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν ” είπε.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα

“Όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν. Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό; Πολύ απλό, να σταματήσουμ τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε. Ας υποθέσουμε ότι η Κίνα ή η Ρωσία ή οποιοσδήποτε επέβαλε κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς θα αντιδρούσαμε; Θα λέγαμε, “Εντάξει, καλά. Θα σταματήσουμε να το κάνουμε; ” Όχι, όχι, αντίθετα θα το κάνουμε ακόμη πιο σκληρό. Εάν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για να τις μετριάσουμε. (…) Δεν εξετάζουμε τη ρωσική προπαγάνδα για να μάθουμε ποιες παραβιάσεις πραγματοποιούμε. Εξετάζουμε τα δικά μας στοιχεία, τα οποία είναι άφθονα, και κάνουμε κάτι γι ‘αυτό. Κάντε κάτι, κάντε τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, πολύ εύκολα”.

https://www.pentapostagma.gr

loading...