Τι δουλειά έχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την προστασία του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας;

 Εξευτελισμός: Στέλνουμε τους Patriot στην Σ.Αραβία για να αποκτήσει η ΠΑ «εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες»!

Απίστευτη απάντηση του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου στην Βουλή

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα «Αποστολή μίας Πυροβολαρχίας PATRIOT PAC-3 στη Σαουδική Αραβία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει (στα σοβαρά…)  ότι «η αποστολή μίας από τις έξι πυροβολαρχίες στην Σαουδική Αραβία δεν… θα επηρεάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΕΔ».

Παραδεχόμενος, άρα ότι είναι «περιττή» στην ελληνική άμυνα μία συστοιχία πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης MIM-104 Patriot PAC-3!

Και το ερώτημα είναι αφού είναι «περιττή» γιατί την διατηρούσαν σε υπηρεσία; Γιατί δεν την έθεταν εκτός λειτουργίας για να κάνουν και οικονομία; 

Και προφανώς, με αυτή την λογική, υπάρχουν και άλλα περιττά οπλικά συστήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που μάλλον δεν χρειάζονται για την ασφάλεια της χώρας.

Γιατί αν θεωρούν ότι με την μείωση κατά 17% της αντιαεροπορικής ισχύος μέσου και μακρού βεληνεκούς της ελληνικής αεράμυνας με το νεότερο και θεωρητικά ικανότερο αντιαεροπορικό της σύστημα (οι ρωσικοί S-300PMU1 είναι άγνωστο αν λειτουργούν πλέον), όπως είναι οι MIM-104 Patriot PAC-3,«δεν διαταράσσεται», όπως λέει ο υπουργός «η αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα» των ΕΔ, άρα υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα τα οποία μπορούν να αποσυρθούν άμεσα ή να δοθούν σε άλλες χώρες.

Και μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρησιακής ανάγκης δεδομένης της τουρκικής αεροπορικής απειλής.

Αντιπαρερχόμαστε το απίθανο σημείο της απάντησης του υπουργού ότι «Η διάθεση μίας (1) Συστοιχίας πυραύλων ΡΑΤRΙΟΤ, αφενός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη Χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο».

Δηλαδή πρέπει να πάνε στην Σαουδική Αραβία για να αποκτήσουν «εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες» τα στελέχη της ΠΑ που επανδρώνουν τα αντιαεροπορικά συστήματα MIM-104 Patriot PAC-2, είκοσι χρόνια μετά την απόκτησή τους;

Αρα στην Ελλάδα οι εναπομείντες δεν έχουν, ούτε πρόκειται να αποκτήσουν «εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες» στην χρήση των Patriot;

Και ποιος ευθύνεται γι’αυτό, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο (που δεν συμβαίνει);

Είναι δυνατόν να δίνονται τέτοιες απαντήσεις που εξευτελίζουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από ένα υπουργό Εθνικής Άμυνας; 

Μην πούμε για το ανέκδοτο ότι «θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη Χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Τι δουλειά έχει η Πολεμική Αεροπορία με την προστασία του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας;  

Θαυμάστε ολόκληρη την απάντηση:

«Η διάθεση μίας (1) Συστοιχίας πυραύλων ΡΑΤRΙΟΤ, αφενός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη Χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο.

Περαιτέρω, το νομικό καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας καθορίζεται από Διμερή Διευθέτηση (Legal Status Arrangement), η οποία συντάχθηκε μεταξύ της Ελληνικής και Σαουδαραβικής πλευράς. Το τελικό κείμενο, έχει εγκριθεί από την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, τα Οπλικά Συστήματα (Ο/Σ) αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέσων, διαδικασιών και επιχειρησιακής σχεδίασης και η προσωρινή απουσία του συγκεκριμένου Ο/Σ δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα.

Τέλος, για τα λοιπά ζητήματα τα οποία τίθενται στην ερώτησή σας, δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση των σχετικών πληροφοριών, μέσω της παρούσας διαδικασίας, λόγω της διαβάθμισης «Απορρήτου» που φέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σας γνωρίζουμε ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή εγκατάσταση και διαμονή του προσωπικού της ΠΑ στην περιοχή, ενώ για τα οικονομικά θέματα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τον καθορισμό αποζημίωσης του προσωπικού που θα συμμετάσχει στη συγκεκριμένη αποστολή». 

loading...