Γαλλική ”ρουκέτα” κατά Τουρκίας: ”Θα σας στηρίξουμε σε πιθανή κρίση με την Άγκυρα”

 Τι αναφέρουν οι Γάλλοι για την άσκηση ”ΗΝΙΟΧΟΣ 21”

Σύμφωνα με γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων, η αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ-2021”, συγκέντρωσε πολλές χώρες, ανάμεσα τους και την Γαλλία με την αποστολή ικανού αριθμού αεροσκαφών.

Το πρακτορείο τονίζει ότι η γαλλική συμμετοχή, αλλά και η ισχυρή παρουσία των υπολοίπων χωρών όπως οι ΗΠΑ, Ισραήλ, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως “μήνυμα” στην Άγκυρα, σε μια πιθανή ελληνοτουρκική κρίση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Από τα εξήντα μαχητικά αεροσκάφη που συγκεντρώθηκαν για αυτήν την άσκηση, το Παρίσι έστειλε, στην ελληνική αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, έξι Rafale B / C από την 4η και την 30η μοίρα, καθώς και πέντε αεροσκάφη Mirage 2000D της 3ης μοίρας.

Η γαλλική μοίρα συμπληρώνεται και από πέντε Rafale M του γαλλικού πολεμικού ναυτικού φτάνοντας σε σύνολο τα 16 αεροσκάφη.

Η αεροπορική άσκηση περιλαμβάνει αποστολές επίθεσης με την βοήθεια πολυεθνικής δυνάμεως.

Μεταξύ των άλλων αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση ”ΗΝΙΟΧΟΣ-2021 είναι φυσικά και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ που διέθεσε τέσσερα αεροσκάφη F-16 καθώς και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, καθώς και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα MQ-9 Reaper MALE [Medium Altitude Long Endurance].

Επιπλέον συμμετέχουν, η Ισπανία με F / A-18 Hornets, το Ισραήλ με αεροσκάφη F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16 και η Κύπρος με ένα ελικόπτερο AW139.

Οι ασκήσεις  μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων αυξάνονται εδώ και αρκετούς μήνες, τονίζουν γαλλικές πηγές.

“Η παρουσία των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην άσκηση ”ΗΝΙΟΧΟΣ-2021 “ενισχύει τη φιλία και τον στρατηγικό δεσμό που ενώνει τις δύο χώρες μας και τις δύο αεροπορικές μας δυνάμεις, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη άσκηση στην Σκύρο, ή ακόμα και στην ακόμα πιο πρόσφατη συμμετοχή μας στην παρέλαση στην Αθήνα για τα 200 χρόνια ελληνικής ανεξαρτησίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του γαλλικού ΓΕΑ.

Πράγματι η παρουσία εξήντα μαχητικών σε αεροπορική άσκηση στην Ελλάδα,αποτελεί ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα. Η ουσία όμως είναι ότι αν λέμε, έχουμε στο μέλλον τυχόν ελληνοτουρκική κρίση, τότε θα βασιστούμε πιο πολύ στην δύναμη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αφήνοντας όμως ανοικτό “παράθυρο” σε πραγματικούς φίλους και συμμάχους.         

Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης είναι:

Παροχή ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Εκπαίδευσης, η οποία επιτυγχάνεται με την δημιουργία “Ρεαλιστικού Περιβάλλοντος Μάχης”.Το Προσωπικό που συμμετέχει στην Άσκηση εκτίθεται σε συνθήκες μάχης με, “Υψηλούς Ρυθμούς”, “Αληθοφανή Φθορά Δυνάμεων”, την κατά KLAUSEWITZ «Τριβή» και -ως ένα βαθμό- στη σωματική και ψυχική κόπωση που θα αντιμετωπίσει στις επιχειρήσεις.

Αναβαθμισμένη και Ακριβής Μέτρηση των Αποτελεσμάτων Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των καταγραφικών συστημάτων των Α/Φ, την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων των σχηματισμών από το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και την μετά πτήση ενημέρωση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στην Άσκηση.

loading...