Ας ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι .

 Μετά τις κατά μέτωπο επιθέσεις, που δεχθήκαμε για το θέμα της εταιρείας ”Swissmed”, από ”ανθρώπους της αγοράς”, που συνεχίζουν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα και να ισχυρίζονται πως όλα είναι νομότυπα και πως” έτσι γίνεται ανέκαθεν η διαδικασία” και οι οι ….διαγωνισμοί (προφανώς ομιλούν εξ ιδίας πείρας), οφείλουμε να δώσουμε τα επιπλέον στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί πως στήθηκε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι εις βάρος πολλών.

Ας ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι .

H κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι αρχές Απριλίου θα υπήρχαν 10 εκ. self tests στα φαρμακεία της χώρας, έτοιμα προς διάθεση στους πολίτες.

Τελικά μετά κόπων και βασάνων από την Παρασκευή 9 Απριλίου θα αρχίσει η διάθεση μόλις 1 εκ. αυτών των τεστ.

Πίσω από την κυβερνητική αστοχία κρύβεται όχι μόνο ο ερασιτεχνικός χειρισμός αλλά και ένα πλούσιο ”παρασκήνιο” σε έναν ακόμα δημόσιο διαγωνισμό (έπειτα από αυτούς του ΙΦΕΤ-Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΕΟΔΥ), προμήθειας προϊόντων ανίχνευσης αντιγόνων για τον Covid-19, Ο οποίος παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις αδιαφάνειας.

31 εταιρείες υπέβαλαν προσφορές στον fast-track ανοιχτό, μειοδοτικό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια 10 εκ. self tests. 

΄Οπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό ήταν οι: ”Ξενοφών Γερμανός” (2,5 εκ. τεστ), ”Αnats” (1 εκ. τεστ), ”Swiss Med” (3 εκ. τεστ), ”Marvifarm” (1 εκ. τεστ) και η πολυεθνική ”Roche” (1,9 εκ. τεστ).

Οι τιμές προσφορών κυμαίνονταν από 2,29 ευρώ μέχρι 4 ευρώ ανά τεμάχιο. 

Από τις παραπάνω εταιρείες μόνο η ”Roche” είναι παραγωγός και έχει το δικό της τεστ, ενώ όλες οι άλλες είναι απλώς εμπορικοί διανομείς και μεσάζοντες.

Πρόκειται για εταιρείες που κατά τεκμήριο δεν σχετίζονται με τον χώρο των ιατροδιαγνωστικών (εκτός από την ”Anats”) ενώ η μία εξ αυτών (”Swissmed”) συστάθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο με αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ.

Η ίδια εταιρεία κέρδισε παραδόξως και τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΕΟΔΥ για τα 3 εκ. τεστ (έχει παγώσει λόγω προσφυγών) και είναι ένα βήμα πριν από την υπογραφή σύμβασης με το Δημόσιο ύψους 10 εκ. ευρώ!

 Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα πώς ακριβώς θα βρεθεί το κεφάλαιο για να υποστηριχθεί μια τέτοια επένδυση; 

Η ιστοσελίδα της, πάντως, στο διαδίκτυο είναι ακόμα… υπό κατασκευή.

Η έναρξη της εταιρείας ”Swissmed” έγινε στο όνομα Δ.Π. , συγγενούς (πρώτου βαθμού)  επιχειρηματία  ο οποίος στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα!

 Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις άλλες 3 εταιρείες-αναδόχους στον διαγωνισμό αλλά και με τον επιχειρηματία Θ. Καρυπίδη, (πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης.)

Ο διαγωνισμός για τα self tests της Πολιτικής Προστασίας ήταν ο πρώτος που η εταιρεία ”Armani Swiss”, ουσιαστικών συμφερόντων Καρυπίδη, δεν κατέθεσε παραδόξως φάκελο υποψηφιότητας!

Αντί όμως για την ”Armani Swiss”, εμφανίστηκε εσχάτως μια άλλη εταιρεία ”ελβετικής έμπνευσης”, η… ”Swiss Med”!

 Κατά ”διαβολική σύμπτωση” το προϊόν (τεστ) Joysbio ήταν αυτό που είχε προσφέρει η ”Armani Swiss” στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με τα υπερκοστολογημένα rapid tests! (σε τιμή πάνω από 9 ευρώ, ενώ τώρα προσφέρεται από 2,29 μέχρι 4).

Σημειώνεται πως, εκτός από την πολυεθνική ”Roche”,(που μέτοχός της είναι η ΝOVARTIS με 33,3%!) οι 4 ανάδοχοι του τελευταίου διαγωνισμού είχαν κατέβει και στους προηγούμενους διαγωνισμούς, καταθέτοντας κλιμακωτές προσφορές ως προς τις τιμές, για το ίδιο προϊόν, που όμως τις προηγούμενες φορές ήταν το επίσης κινέζικο ”WondFo”!

Στον τωρινό διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας για τα self tests, όλες μαζί, πάλι κατά ”διαβολική σύμπτωση”, άλλαξαν το προϊόν και πρόσφεραν το ”Joysbio”, αυτό δηλαδή που προμηθευόταν ο Θ. Καρυπίδης.

 Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως 1 από τις συγκεκριμένες 4 αναδόχους έχει αποκλειστεί από τα τραπεζικά ιδρύματα και άλλους φορείς ως ύποπτη εταιρεία, με την οποία δεν πρέπει να γίνονται συναλλαγές.

Πριν από τον διαγωνισμό είχαν διαρρεύσει φήμες από το περιβάλλον ”γνωστού λοιμωξιολόγου” (δεν είναι μέλος της τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης) ότι μόνο 2 προϊόντα θα γίνουν δεκτά, το κινεζικό Joysbsio και αυτό της Roche.

 ΄Οπως τελικά και έγινε!

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως καμία (πλην της ”Roche”) από τις προαναφερθείσες εταιρείες όπως και η ”Armani Swiss” δεν διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για τέτοιου είδους έργα. 

Ακόμη και η ”Roche” δήλωσε αδυναμία να καλύψει πλήρως την ποσότητα των 10 εκ. τεστ, κάνοντας προσφορά μόνο για 1,9 εκ. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση κάνει λόγο για 40 εκ. τεστ τον μήνα! 

Προς το παρόν ούτε η ρευστότητα των νεοφυών επιχειρηματιών υπάρχει ούτε το εμπόρευμα!

Σύμφωνα με τα σχόλια στον πίνακα αξιολόγησης των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού της Πολιτικής Προστασίας, το τεστ ”Joysbio” δεν φέρεται να καλύπτει την απαιτούμενη ευαισθησία. 

Στον δείκτη FIND το συγκεκριμένο προϊόν έχει βαθμολογία κάτω από 80% (μια τέτοια βαθμολογία στην πράξη έχει αποτελέσματα πολύ πιο κάτω).

Σύμφωνα με την τεχνική αξιολόγηση, το προϊόν έγινε δεκτό με την εξής αιτιολόγηση: ”Η ειδικότητα είναι ΟΚ. Δεν παρέχεται ανάλυση ευαισθησίας σε σύγκριση με PCR στον 33ο κύκλο, όμως από τον αναλυτικό πίνακα των αποτελεσμάτων ανά ασθενή τεκμαίρεται ότι πληρούνται οι προδιαγραφές”. 

Όμως ο διαγωνισμός απαιτούσε αυστηρά ανάλυση ευαισθησίας σε σύγκριση με PCR στον 33ο κύκλο (CT) ιικού φορτίου.

 Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος αποκλεισμού άλλων εταιρειών/προϊόντων.

Αναδεικνύοντας τον βαθμό επικινδυνότητας που κρύβουν τα self tests καθώς πλέον γνωρίζουμε από την επιστημονική κοινότητα, πως δεν είναι τόσο έγκυρα στους πολύ ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς, η διαδικασία προχώρησε ταχέως.

Στις 31 Μαρτίου λοιπόν, το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να μπει στην ουσία των προδιαγραφών του διαγωνισμού, ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης με τις 5 ανάδοχες εταιρείες!…

Υ.σ.  Καθολικά απορριπτικές ήταν οι αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφορών στις προσφυγές των Siemens και ”Roche” για τον διαγωνισμό του ΙΦΕΤ των 10 εκ. rapid tests. 

Ως εκ τούτου, η ανάδοχος εταιρεία ”Βαρελάς” αναμένεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση. 

Ενδιαφέρον θα έχει η στάση της ”Roche” από εδώ και πέρα, καθώς νομικά διαθέτει τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια για τον διαγωνισμό του ΙΦΕΤ.

Στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ εκκρεμούν οι προσφυγές των εταιρειών ”Πήγασος”, Siemens και προσφάτως και της ”Roche”.

 Η πρώτη κατέθεσε 2 προσφυγές κατά των όρων του διαγωνισμού και της ανάδειξης της ”Swiss Med” ως μειοδότη, καταγγέλλοντας πολλές παρατυπίες! 

Η 2η βάλλει κατά των όρων της διακήρυξης (αλλά δεν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό) και η ”Roche” κατά της ”Swiss Med” για καταχρηστική ανάδειξή της σε προσωρινό μειοδότη, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές αλλά και δεν είχε προσκομίσει τα νομικά έγγραφα που ήταν απαραίτητα για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό!

Η Συμμορία της γραβάτας

loading...