Δάσκαλε, αν προσδιορίσω τις αξίες μου, θα έχω μια συνετή ζωή;

-Αγαπημένε μου, δεν αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τις αξίες σου, τις αρχές σου, τις πεποιθήσεις σου ή την υπαρξιακή σου βάση για να έχεις μια συνετή, υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Το μεγάλο ερώτημα θα είναι πάντα, αν όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα σου θα ευνοούν και θα προάγουν τη ζωή ή αν θα αποτελούν εμπόδιο και δυσαρμονία για το περιβάλλον γύρω σου.

Αρχές, αξίες, και μάλιστα ένα πολύ αυστηρό ηθικό περιβάλλον έχουν και οι συμμορίες για τα μέλη τους. Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτές, τότε μπορεί και να έχεις μεγάλο πρόβλημα. Αξίες και αρχές είχαν και αυτοί που αιματοκύλισαν με δύο παγκόσμιους πολέμους την ανθρωπότητα. Τις είχαν για τους δικούς τους. Και ήταν και πολύ αυστηρές και ηθικές, και προστάτευαν τα μέλη τους. Όμως για τους υπόλοιπους ήταν καταστροφικές. Ηθικό κώδικα και αυστηρή υπαρξιακή βάση έχουν και τα οργανωμένα συνδικάτα του εγκλήματος και αφορούν τα δικά τους μέλη. Δες όμως τι γίνεται με τους απέξω ή με τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Υπάρχει ο ένας δρόμος που λέγεται επιβολή μέσω ηθικών και δογματικών δοξασιών αυτού που πρεσβεύω, υποστηρίζω και διαλαλώ, και από το οποίο έχω όφελος εγώ και κάποιο κλειστό κοινωνικό σύνολο. Εδώ, έχουμε κερδισμένους, άρα αυτομάτως και χαμένους. Και υπάρχει και ένας δεύτερος δρόμος που λέγεται δες το παράδειγμα της ζωής μου, και ο οποίος έχει εξίσου στιβαρή υπαρξιακή βάση με τον προηγούμενο, αλλά απευθύνεται σε όλα τα έμβια πλάσματα καθώς επιθυμεί την ανάπτυξή τους, την καλύτερη διαβίωσή τους και την μεγιστοποίηση του δυναμικού τους. Ετούτος, αποζητεί την ισορροπία στη ζωή.

Και οι δύο δρόμοι, στηρίζονται σε αξίες, αρχές, και πεποιθήσεις. Και τους δύο θα τους συναντήσεις στη ζωή σου. Ανάλογα με τον ποιον θα επιλέξεις, εξαρτάται και η διάρκεια και η μονιμότητα της χαράς σου και της ευτυχίας που θα έχεις κατά τη διαδρομή σου.

loading...