Αιγυπτιακή απαίτηση: ”Η Τουρκία να μας ενημερώσει επίσημα ότι θα φύγει από την Λιβύη”

 Ιδού τι συζήτησαν Δένδιας-Σούκρι

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι είχε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως συζητήθηκαν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσόγειου, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη.

”Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, για την κατάσταση στη Λιβύη και πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την ενδιάμεση κυβέρνηση της Λιβύης να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές. Και μπορέσαμε και είχαμε και μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαβίβασα στον φίλο μου Σάμεχ Σούκρι την παράκληση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να διαβιβάσει στον πρόεδρο Σίσι τους θερμούς χαιρετισμούς του”.

Εν όψει της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, σε μήνυμά του στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ‘Αχμεντ Χάφεζ, αναφέρει ότι ”η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός των δύο πλευρών για διμερή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών.” 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία όπου είχε και «σύγκρουση» on camera με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

 

To παρασκήνιο όμως είναι αλλού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας την έναρξη μίας νέας εποχής στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις. Ωστόσο, η χλιαρή απάντηση του Καΐρου εγείρει ερωτηματικά για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με το AlArabiya, η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα συντονιστούν στο ζήτημα αυτό. Δηλαδή, το Κάϊρο θα κρατάει ενήμερη την Αθήνα για την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο!  

 

Σύμφωνα με το Αραβικό ΜΜΕ, ”αυτό ήταν το κεντρικό μενού της συζήτησης μεταξύ των Σούκρι και Δένδια. Επίσης συμφωνήθηκε, ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει άμεσα από την Λιβύη.

Οι πηγές τόνισαν επίσης ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα απορρίπτουν εντελώς την ιδέα οποιασδήποτε ξένης ή τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας σχετικά με την ημερομηνία της συνάντησης των δύο πλευρών συνεχίζονται, αλλά ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία συνάντησης, καθώς το Κάϊρο θέλει πρώτα η Τουρκία εγγράφως να πει ναι, σε όλες τις αιγυπτιακές απαιτήσεις. 

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος ενημέρωσε την Τουρκία, ότι για να επιλυθούν οι διαφορές της Άγκυρας με τις αραβικές χώρες, πρέπει πρώτα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιδρομές και να σεβαστεί την κυριαρχία και τις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία θα κάνει παραχωρήσεις για προσεγγίσει τις αραβικές χώρες”, αναφέρει το δημοσίευμα.”

loading...