Τεράστιο το ενδιαφέρον για τον ελληνικό “Ηνίοχο”: Ξένες αποστολές στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας

 Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και είναι οι πρώτες που φτάνουν στη δημοσιότητα για τον φετινό ΗΝΙΟΧΟ, ήδη φανερώνουν το μέγεθος αλλά και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται στην Ανδραβίδα.

Επίσης δείχνουν και τη διεθνή αναγνώριση της Πολεμικής Αεροπορίας, ως ικανότατης δύναμης να σχεδιάζει και να υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ιδιαίτερα απαιτητικές ασκήσεις.

Στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας “ΗΝΙΟΧΟΣ 21”, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό η άφιξη στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα του προσωπικού και των μέσων από τα ξένα Κράτη που θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Από τις εικόνες ήδη φαίνονται οι συμμετοχές της Γαλλίας με RAFALE, M – 2000 D, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F – 16 Block 60, οι ΗΠΑ με F – 16, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ – 9 και ιπτάμενο τάνκερ KC – 135, η Ισπανία με F/A – 18 HORNET, ενώ αναμένεται η αποστολή του Ισραήλ που μετέχει στην άσκηση με F – 15 & F – 16. Ο Καναδάς λαμβάνει μέρος με Air Weapon Managers – GCI και η Κύπρος με ελικόπτερο έρευνας διάσωσης AW 139. Σημαντικές είναι και οι αποστολές παρατηρητών διότι μέσα απ’ εκεί φαίνονται οι πιθενές υποψηφιότητες συμμετοχής στον επόμενο Ηνίοχο. Οι παρατηρητές στην άσκηση είναι από την Αυστρία, την Αίγυπτο, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Η άσκηση “καταλαμβάνει” όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, ενώ ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Επιπρόσθετα ξεχωριστή αξία έχει το γεγονός ότι στην άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ με Δυνάμεις για την διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων GAA ( Ground Air Assisted Interdiction ), CAS ( Close Air Support ), CCA ( Close Combat Attack ) με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC , σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων Ελεύθερης Πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων Στατικού Ιμάντα.

loading...