Γάλα Αμυγδάλου: Ιδιότητες και Οφέλη. Παρασκευή

 Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα θρεπτικό φυτικό γάλα με πολλά οφέλη για την υγεία. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ως μια εναλλακτική επιλογή του ζωικού γάλακτος. Έχει απαλή κρεμώδες γεύση, χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ασβέστιο

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΑΞΊΑ

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ασβέστιο ένα δομικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την υγιή κατάσταση των οστών και των δοντιών. Επίσης, βοηθάει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, προάγει την έκκριση των ορμονών και βοηθάει στις συσπάσεις των μυών κίνησης.

Μια καλή πηγή πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Ε οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά ενισχύοντας την ανοσία και προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγιή όραση και βοηθάει στην κανονική ανάπτυξη.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην επανόρθωση των ελεύθερων ριζών και διατηρεί το δέρμα υγιές και λαμπερό. Επίσης, βοηθάει στην καλή λειτουργία του ήπατος και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνη η οποία βοηθάει στην κυτταρική αναπνοή βοηθώντας τα κύτταρα να απορροφήσουν αποτελεσματικά το οξυγόνο, στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και στην ενυδάτωση του δέρματος.

H βιταμίνη D που βοηθάει στην οικοδόμηση γερών οστών, δοντιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και της νόσος του Αλτσχάιμερ. Πλούσιο επίσης σε φώσφορο, μαγνήσιο και μαζί με το ασβέσιο ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και είναι απαραίτητα για την μυϊκή σύσπαση.

Δίαιτα

Είναι η ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες, 200ml γάλα αμυγδάλου περιέχουν μόνο 60 θερμίδες, χαμηλό σε λιπαρά και χαμηλό σε υδατάνθρακες μόλις 2 γραμμάρια ανά μερίδα.

Είναι χαμηλό σε λιπαρά περιέχει μόνο 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστά λιπαρά οξέα ή αλλιώς καλά λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση των καρδιακών νοσημάτων, του διαβήτη και στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

Είναι ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα για τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη και αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος.

Η συχνή κατανάλωση τροφών με καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καύση του λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιά.

Διαβητικοί

Ιδανικό επίσης για τους διαβητικούς καθώς έχει μηδέν χοληστερόλη και ζάχαρη σε αντίθεση με το αποβουτυρωμένο γάλα που περιέχει 5mg χοληστερόλη και 11mg ζάχαρη ανά μερίδα.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Μια θρεπτική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω των σημαντικών ποσοτήτων λακτόζης και της φυσική ζάχαρης στο γάλα και τα πάραγωγα του.

Τα προϊόντα περιέχουν ανεπαρκή ποσότητα του ενζύμου λακτάση, μια ουσία που χρειάζεται το σώμα για να επεξεργαστεί τη λακτόζη.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και εντερικές διαταραχές.

Νεφρά

Τα άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου και φωσφόρου.

Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε κάλιο και φώσφορο από το ζωικό γάλα και το γάλα σόγιας γι’αυτό και είναι η καλύτερη επιλογή.

Θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και από την στιγμή που παρασκευαστεί μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μια εβδομάdα στο ψυγείο.

enter2life.gr μέσω glikiazoi.gr

ΣΥΝΤΑΓΉ: ΣΠΙΤΙΚΌ ΓΆΛΑ ΑΜΥΓΔΆΛΟΥ

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οφέλιμο για την υγεία. Ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αναζητούν για εναλλακτικές λύσεις για το αγελαδινό γάλα. Είναι η καλύτερη επιλογή από το γάλα σόγιας λόγω των θρεπτικών συστατικών του και της μηδενικής περιεκτικότητας του σε ζάχαρη. Επίσης είναι χαμηλό σε θερμίδες και η καλύτερη επιλογή για την περίοδο που κάνουμε δίαιτα.

Από την στιγμή που το παρασκευάσουμε το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο από 4 έως 7 ημέρες. Θα καταλάβουμε αν έχει χαλάσει από γεύση και την μυρωδιά του.

Για να φτιάξουμε γάλα αμυγδάλου είναι μια πολύ εύκολη και απλή διαδικασία και μπορούμε να το αρωματίσουμε με βανίλια ή να προσθέσουμε μέλι, κανέλα και κακάο. Η γεύση του δεν μοιάζει μ’αυτή του γάλακτος είναι πιο απαλή και ελαφριά.

Στη συνταγή μας προσθέσαμε 4 κούπες νερό αλλά αν το θέλουμε πιο κρεμώδες μπορούμε να προσθέσουμε 3 κούπες.

Υλικά

1 κούπα αμύγδαλα

4 κούπες νερό μέλι,

κανέλα,

κάκαο,

βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα με 1 κούπα νερό και τα αφήνουμε από 8 έως 24 ώρες σε δροσερό μέρος να μουλιάσουν.

Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το νερό από τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε 4 κούπες νερό και τα πολτοποιούμε μέχρι να διαλυθούν τελείως τα αμύγδαλα.

Με ένα τουλπάνι σουρώνουμε το γάλα και το πιέζουμε καλά να βγάλει όλο το υγρό.

Αποθηκεύουμε το γάλα σε ένα μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε.

Σερβίρουμε το γάλα κρύο ή ζεστό προσθέτωντας μέλι ή κανέλα ή βανίλια ή κακάο.

Ο πολτός που μένει από τα αμύγδαλα δεν τον πετάμε μπορούμε την ίδια στιγμή να τον χρησιμοποιήσουμε και να τον προσθέσουμε σε κάποια άλλη συνταγή (π.χ. κέικ, μπισκότα κλπ) ή μπορούμε να τον αποξηράνουμε στον φούρνο ή στον ήλιο.

Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλωνουμε τον πολτό αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς μέχρι να αποξηρανθεί τελείως και να φύγουν τα περιττά υγρά.

Κατα διαστήματα ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με μια κουτάλα μέχρι να αποξηρανθούν.

Αν ακουλουθήσουμε την διαδικασία αποξήρανσης στον ήλιο, τοποθετούμε τον πολτό αμυγδάλου σε ένα αντικολλητικό χαρτί και τον σκεπάζουμε με ένα τούλι.

Τον αφήνουμε για 7 περίπου ημέρες σε ηλιόλουστο μέρος μέχρι να αποξηρανθεί τελείως.

Καθημερινά ανακατεύουμε τα αμύγδαλα.

Όταν τον αποξηράνουμε τον αποθηκεύουμε σε ένα βάζο και τον χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

loading...