Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης: Τουρκική υβριδική επίθεση με εργαλείο τον άνθρωπο-Απαραίτητη η Εθνική Αστυνομία

 Μέσα στο 2021 περαιτέρω στελεχιακή ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Νομού

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη — 

“Η κυβέρνηση στον Έβρο έχει κριθεί κι έχει αριστεύσει στο ζήτημα προστασίας & προάσπισης των συνόρων” ανέφερε μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ.Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Σημειώνει πως η Τουρκία “εργαλειοποιεί τον άνθρωπο σε ανάγκη για να εξαπολύει υβριδική επίθεση κατά της χώρας μας”.

Για το ΚΥΤ στον Έβρο υποστηρίζει πως “διεκδικήσαμε με την σοφία & την ωριμότητα που μας διακρίνει, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας και πετύχαμε το μείζον”.

Για το θέμα με τους συνοριοφύλακες εξέφρασε την επιθυμία και την εκτίμηση “ότι η Κυβέρνηση μέσα στο 2021 θα προβεί σε περαιτέρω στελεχιακή ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Νομού”.

Δηλώνει κατηγορηματικά αρνητικός στο αν συνιστά κίνδυνο για ζωές και περιουσίες ο τρόπος κατασκευής του φράχτη στην Ν.Βύσσα!

Τέλος με την ιδιότητά του ως Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζει και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και τις επικρίσεις για την στάση της αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως “στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εδώ και δεκαετίες, έχουν καταστεί βολικοί & εύκολοι στόχοι όσων επιδίδονται στο σκληρό έγκλημα και στην τρομοκρατία”, ενώ αφού καταδίκασε την βία από όπου κι αν προέρχεται, τόνισε πως η “Ελληνική Αστυνομία διαθέτει αποτελεσματικές διαδικασίες αυτορρύθμισης και διερεύνησης περιστατικών βίας”.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

 

-Στρατηγέ, τέτοια εποχή πέρυσι η εθνική αγωνία είχε χτυπήσει “κόκκινο” με όσα διαδραματίζονταν στον Έβρο και το εν γένει πολεμικό κλίμα εκεί. Σήμερα ένα χρόνο μετά παρατηρούμε μια κινητικότητα, αλλά σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε; Υπάρχει ακόμη απειλή;

 

Η απειλή είναι διαχρονική, καθώς διαχρονική είναι η επιθετική στάση της γειτονικής Τουρκίας η οποία εργαλειοποιεί τον άνθρωπο σε ανάγκη για να εξαπολύει υβριδική επίθεση κατά της Χώρας μας. Η στάση του Προέδρου της Τουρκίας, οι δηλώσεις των κορυφαίων Υπουργών της, οι κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο αλλά και η επιθετική ρητορική συνυποδηλώνουν ότι η γειτονική Χώρα δεν έχει αντιληφθεί τις ‘αποστάσεις’ που επιμένει να διατηρεί από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Με την στάση της, περιθωριοποιείται στο πεδίο της διεθνούς διπλωματίας, ενισχύοντας έμμεσα την νομιμότητα και την συντεταγμένη πολιτική εξωτερικών σχέσεων που ασκεί η Ελλάδα.

 

-Πως κρίνετε τις εξελίξεις με το ΚΥΤ στον Έβρο μετά κι από τη σειρά διαμαρτυριών. Θεωρείτε πως το κοινό μέτωπο των Εβριτών απέτρεψε τα χειρότερα;

 

Όπως έχω ήδη αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή μου το ζήτημα του Κέντρου Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου υπήρξε ένα σημαντικό μάθημα ενότητας και ομοψυχίας που πρέπει να κατισχύει στα σύνορα..!!

Το κοινό μέτωπο των Εβριτών στο ζήτημα που προέκυψε αιφνιδιαστικά από 29/12/2020 με το ΚΥΤ Φυλακίου Ν.Ορεστιάδας η ομοψυχία και η ενοποιημένη δράση οδήγησε στην καταλυτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στις 01/03/21!!

Διεκδικήσαμε με την σοφία & την ωριμότητα που μας διακρίνει, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας! Πετύχαμε το μείζον!! Και το πετύχαμε όλοι μαζί ενωμένοι!Πρώτα έρχεται το καλό του τόπου και μετά η προσωπική ατζέντα και η εσωστρέφεια!

Η Κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει «ευήκοα ώτα» και απεριόριστο σεβασμό στην ακριτική ύπαιθρο ανταποκρινόμενη στην λαϊκή βούληση.

Mε οδηγό τις διαχρονικές αρχές, γνώσεις & εμπειρίες μου που αφορούν στην διαφύλαξη των συνόρων, της κοινωνικής ειρήνης αλλά και το καλό του τόπου προχώρησα βήμα- βήμα σε παρεμβάσεις που κλιμακώθηκαν ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνθήκες σε επίπεδο διαβουλεύσεων, συσκέψεων, τηλεδιασκέψεων, κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, επισκέψεων, δηλώσεων και συνεντεύξεων!

Υπογράμμισα με κάθε τρόπο & τόνο, από την αρχή μέχρι την ευτυχή κατάληξη, ότι ενδεχόμενη δημιουργία πολυπληθούς δομής πλησίον των συνόρων δεν συνάδει με τον εθνικά ευαίσθητο χαρακτήρα της περιοχής!

Η κορωνίδα των ενεργειών μου υπήρξε η προσωπική επιστολή που απέστειλα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11/02/21 έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και διαβλέποντας αδιέξοδο στις συνομιλίες, κι εκρηκτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία.

Η λύση του ‘γόρδιου δεσμού‘ δόθηκε την 1/3/21 από το Πρωθυπουργικό Γραφείο με την ανακοίνωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου ότι δεν θα γίνει: ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ στην δυναμικότητα στο ΚΥΤ Φυλακίου Β/Έβρου.

Εμπιστευόμαστε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υπήρξε πάντα στις επάλξεις σε δύσκολες στιγμές στον Έβρο, κι έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει τα σύνορα της Χώρας μας..

 

-Δημοσιεύματα αναφέρουν πως κανένας από τους νέους Συνοριοφύλακες στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν θα τοποθετηθεί στον Έβρο. Ισχύει κάτι τέτοιο; Συνάδουν τέτοιες αποφάσεις με τον εθνικά ευαίσθητο χαρακτήρα της περιοχής;

 

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει το στελεχιακό δυναμικό των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης στον Έβρο με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στις επτά (7) υπηρεσίες και συνδράμουν στο έργο προστασίας των συνόρων της Χώρας.

Στις 03/02/2021 κατέθεσα την υπ’ αριθμ 3856 Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα: “ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 800 ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ”, μέσω της οποίας μετέφερα την εύλογη αγωνία των Εβριτών!!

Στην σχετική απάντηση του , αναφέρεται ότι έγινε επικαιροποίηση αναγκών σύμφωνα με την οποία η νέα προτεινόμενη κατανομή των συνοριοφυλάκων θα είναι: οι τριακόσιοι (300) εξ αυτών στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Σερρών, Καβάλας και Ροδόπης (από 100 σε έκαστη Δ.Α) και οι πεντακόσιοι (500) στα αεροδρόμια της Χώρας.

Εκφράζω την επιθυμία & την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση μέσα στο 2021 θα προβεί σε περαιτέρω στελεχιακή ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Νομού.

Η Κυβέρνηση στον Έβρο έχει κριθεί κι έχει αριστεύσει στο ζήτημα προστασίας & προάσπισης των συνόρων!!!

Η κρίση στις Καστανιές ένα χρόνο πριν, απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορα της Χώρας, καθώς επίσης να μετεξελίξει το ζήτημα από εθνικό σε ευρωπαϊκό, εξασφαλίζοντας πόρους για την αντιμετώπισή του.

Το στελεχιακό δυναμικό των επτά (7) Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) στην περιοχή θα συνεχίσει να ενισχύεται με υποδομές, προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να αναβαθμίσει την ικανότητα αντιμετώπισης & διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

 

-Συνιστά κίνδυνο για περιουσίες, ακόμη και ζωές, ο τρόπος κατασκευής του φράχτη στη Βύσσα;

 

Απαντώ ευθέως στην ερώτησή σας: όχι, δεν συνιστά κίνδυνο για ζωές και περιουσίες ο τρόπος κατασκευής του αποτρεπτικού εμποδίου στην Ν.Βύσσα!

Στις 16/02 προχώρησα σε κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς διαβιβάζοντας την επιστολή του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πυθίου-Ορεστιάδας-Βύσσας (Ωοειδές) αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής του αποτρεπτικού εμποδίου στο ανάχωμα της περιοχής Ν. Βύσσας του Δήμου Ν.Ορεστιάδας.

Τα μέλη του αρμοδίου ΤΟΕΒ & ως κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν γραπτά την γνώση & την εμπειρία τους!

Εξέφρασαν με υπογραφή την διαπίστωση ότι η περιοχή κατά το παρελθόν, συνιστά σημείο κινδύνου υπερπήδησης του νερού, με ενδεχόμενο κίνδυνο να σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, όχι μόνο στην περιοχή της Ν Βύσσας αλλά και στον Κάμπο της Ν.Ορεστιάδας.

Γνωστοποίησα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο Υπουργό την άποψη του ΤΟΕΒ & των κατοίκων της περιοχής & πρότεινα την τυχόν επανεξέταση του τρόπου κατασκευής του χρήσιμου αποτρεπτικού εμποδίου στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Ν.Έβρου!!

Στην απάντησή του στις 19/03 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι η Αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει επιληφθεί του θέματος κατόπιν επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία.

 

-Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κλιμακωτή δυσαρέσκεια για μερίδα οργάνων της τάξεως με κορωνίδα όσα συνέβησαν στην Νέα Σμύρνη. Με την ιδιότητα σας ως Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, και την επί χρόνια εμπειρία σας στη θέση του Αρχηγού, που εντοπίζετε το πρόβλημα;

 

Τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στην πλατεία της Ν.Σμύρνης έχουν εγείρει πράγματι αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, όχι όμως μονόπλευρα!

Η πλειοψηφία των ευνομούμενων πολιτών είναι εξοργισμένη με την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας για τις συγκεντρώσεις, των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά και την απόπειρα δολοφονίας κατά ενός αστυνομικού ο οποίος βρισκόταν εκεί εν ώρα υπηρεσίας, για να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη και την δημόσια υγεία.Τον οποίο επισκέφτηκα στον 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών κατά την διάρκεια της νοσηλείας του προκειμένου να ενημερωθώ για την κατάσταση της υγείας του!

Όπως υπογράμμισα στην ομιλία μου στην ολομέλεια την επομένη των γεγονότων (10/03) τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εδώ και δεκαετίες, έχουν καταστεί βολικοί & εύκολοι στόχοι όσων επιδίδονται στο σκληρό έγκλημα και στην τρομοκρατία, υποδαυλίζοντας την κοινωνική ειρήνη!

Παράλληλα έκανα έκκληση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής για έμπρακτη καταδίκη της βίας!

Η απρόκλητη βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται!

Ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταδικάσουμε την βία κατά των στελεχών της Αστυνομίας όπως καταδικάζουμε την βία εναντίον οποιασδήποτε ομάδας εργαζομένων!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ διαθέτει αποτελεσματικές διαδικασίες αυτορρύθμισης και διερεύνησης περιστατικών βίας, ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα συμβάλλουν στο αποτελεσματικότερο έλεγχο παρόμοιων περιστατικών. Οι εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης, διερεύνησης κι απόδοσης ευθυνών εντός του Σώματος έχει αποδειχθεί ότι εφαρμόζονται με διαφάνεια, αμεσότητα & με όρους αυστηρούς!

Ωστόσο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να εκπέμψει ομόθυμα μήνυμα ενότητας, κοινωνικής ειρήνης, να καταδικάσει απερίφραστα την βία κάθε είδους και να διαμηνύσει ότι η Εθνική Αστυνομία είναι απαραίτητο συστατικό μιας δημοκρατικής ευνομούμενης πολιτείας, θεμελιώδης θεσμός του δυτικού κι όχι μόνο πολιτισμού!

Στην Βουλή έκανα μια πρόβλεψη ότι έρχονται μέρες ζοφερές για την Δημοκρατία, την Ειρήνη και την ευνομία αν δεν σταθεί σύσσωμο το πολιτικό σύστημα αντάξιο των περιστάσεων!

Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής στην ομόφωνη καταδίκη της βίας …Κι αυτή η σιωπή τρέφει φαινόμενα βίας τα οποία λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας και άλλες γειτονιές της Αττικής.

Αυτό έχει “κόστος” σε ανάπτυξη & σε κοινωνική ειρήνη!

https://www.pentapostagma.gr

loading...