Κοροναϊός: Η παράξενη παρενέργεια που μπορεί να παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό

 Οι αναφορές έως τώρα επισημαίνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως η κόπωση, ο πονοκέφαλος, και ο πυρετός, καθώς και πόνο στο χέρι

Είναι εξαρχής γνωστό ότι όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, οι πιο συχνές από τις οποίες είναι πόνος στο χέρι του εμβολιασμού ή μυαλγίες.

Μια αναφορά από το MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας) υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι στη Βρετανία βίωσαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως η κόπωση και ο πονοκέφαλος (τα συχνότερα), καθώς και πόνο στο χέρι και πυρετό.

Κάποιοι άνθρωποι, όμως έχουν αναφέρει ότι μετά τον εμβολιασμό ένιωσαν μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Στις ΗΠΑ αρκετοί πολίτες έχουν δηλώσει ότι παρουσιάζουν έντονη μεταλλική γεύση στο στόμα για αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer, ο John Howard από τη Νότια Καρολίνα ανέφερε ότι η μεταλλική αυτή αίσθηση εμφανίστηκε μερικά λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Σε δηλώσεις του στο NBC News, ο 45χρονος κ.Howard ανέφερε ότι ενώ το σύμπτωμα δεν ήταν ενοχλητικό, δε μπορούσε να απολαύσει φυσιολογικά τον καφέ του. Ένας άλλος ασθενής, ο 52χρονος Dave Bischel δήλωσε ότι γευόταν νικέλιο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer που άφηνε αυτή την άσχημη γεύση στο στόμα των ασθενών. Ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να γευτεί μέταλλο για αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Moderna, με τον 50χρονο Paul Wartenberg από τη Φλόριντα να δηλώσει ότι η γεύση αυτή έφυγε όταν έφαγε το βραδινό του.

Θετικό στοιχείο να υπάρχουν παρενέργειες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρενέργειες στο εμβόλιο είναι κάτι καλό. «Είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για τις παρενέργειες και σε όλα τα εμβόλια μπορεί να υπάρχουν κάποια φαινόμενα. Όπως και με το εμβόλιο της γρίπης, έχουν υπάρξει αναφορές για κόπωση, ελαφρύ πονοκέφαλο, ξηρό βήχα και μυαλγίες.

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε άσχημα, είναι φυσιολογικό, διαρκεί μόνο κάποιες ημέρες και είναι καλό σημάδι, καθώς δείχνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Δεν σημαίνει ότι έχει νοσήσει σοβαρά, αλλά ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πρώτα σημάδια λοίμωξης από κορωνοϊό», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ελάχιστες παρενέργειες

Οι ειδικοί της Pfizer δήλωσαν ότι οι εκτενείς δοκιμές που διενήργησαν έδειξαν ότι «ο οργανισμός γενικά αντέχει ικανοποιητικά το εμβόλιο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Οι παρενέργειες μπορούν να είναι ήπιες και ανεξάρτητα δεδομένα παρακολούθησης αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Η Ομάδα Γνώσης Εμβολίων της Βρετανίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι επειδή τα εμβόλια λειτουργούν πυροδοτώντας την παραγωγή αντίδρασης από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου που μοιάζουν με τα συμπτώματα της πραγματικής λοίμωξης.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι οι πιο κοινές παρενέργειες που έχουν σχετιστεί με το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ο πόνος στο χέρι, με το 65% των ασθενών να παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα, ενώ ακολουθούν κρυάδες, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, μυαλγίες, κόπωση και πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με αναφορά της Pfizer οι χειρότερες παρενέργειες ήταν η κόπωση και οι πονοκέφαλοι, αλλά μόνο μετά τη δεύτερη δόση. Μόλις 4% των ανθρώπων ανέφεραν κόπωση και 2% ανέφεραν πονοκέφαλο.

Συμπερασματικά, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, και στην περίπτωση του εμβολίου για τον κορωνοϊο κάποιοι ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και άλλες παρενέργειες, ωστόσο σε γενικές γραμμές δείχνουν ήπιες.

Μέχρι σήμερα στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 28,9 εκατομμύρια άνθρωποι με το εμβόλιο της Οξφόρδης (Astrazeneca) και της Pfizer/BioNTech για την πρώτη δόση του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ενώ περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

https://makrozoiaygeia.blogspot.com

loading...