Απόφαση ΑΑΔΕ: Πολίτης και εφορία έρχονται ΠΟΛΥ κοντά – Το ΒΙΝΤΕΟ που «τρομάζει»


 
Εξελίξεις καθημερινά και αδιάκοπα...

Αναπτύσσοντας τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εγγραφής στο Taxisnet, απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), Γιώργου Πιτσιλή, αυξάνει τις δυνατότητες απόκτησης κλειδαρίθμου- άρα και κωδικών- χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στην εφορία, καθώς πλέον το κενό ανάμεσα στους ανθρώπους μεγαλώνει με ταχείς ρυθμού λόγω του…κορωνοϊού.

Πάρα ταύτα, εφορία και πολίτης έρχονται πολύ κοντά.

Αυτό γιατί, μία εξ αυτών των δυνατοτήτων είναι ότι στο εξής οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν βίντεο – κλήση με τον εφοριακό τους, προκειμένου να λάβουν τον κλειδάριθμό τους.Αργότερα, γιατί όχι η βιντεοκλήση ή η όποια εξ΄αποστάσεως επικοινωνία να γίνεται με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία -δεν είναι κρυφό- επιδιώκεται να εισχωρήσει στην δημόσια διοίκηση και στην οικονομική διαχείριση και μάλιστα με βαρύνοντα ρόλο.

Θυμηθείτε:

Έρχεται στην Ελλάδα και ανατρέπει όσα ξέραμε! Επόμενο βήμα το περιουσιολόγιο

Είστε έτοιμοι; Στην Ελλάδα το «credit bureau»! Τέλος τα ψέματα

Μήπως λοιπόν αυτό που οι περισσότεροι έχουν δει σε  ένα παλιό βίντεο από τις ΗΠΑ, ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;;; Η σχέση πολίτη εφορίας θα γίνει πιο… άμεση;;;
Όλοι θέλουν να ελπίζουν πως η Εφορία αναβαθμίζεται (χρειαζόταν κάτι αδιαμφησβήτητα για το μπάχαλο που επικρατεί στην Ελλάδα) προς διευκόλυνση των πολιτών. Αναλόγως του ποιοί θα τα χειριστούν όλα αυτά! Υπάρχει, άραγε, αυτή την στιγμή εξουσία που να ενδιαφέρεται για το καλό των ανθρώπων;;;

Παρακάτω δίνονται τα βήματα για την νέα πραγματικότητα στην εφορία, τα οποία, όπως σχολιάζεται, είναι απλά, ειδικά για τους νέους- στους οποίους κατά βάση αφορά η διαδικασία- καθώς είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Τα βήματα για ηλεκτρονικό κλειδάριθμο
1.Για την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος.

2.Στην ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του (σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail).

3.Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού στην περίπτωση νομικών προσώπων/οντοτήτων στη Δ.Ο.Υ., είτε μέσω βιντεοκλήσης. Εναλλακτικά η απόδοση κλειδαρίθμου στα φυσικά πρόσωπα δύναται να χορηγείται εξ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου και/ή με e-mail.

4.Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει στην αίτηση του καθώς και τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ που διαθέτει στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμής με τον οποίο συνεργάζεται.

5.Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως, όπου προβλέπεται και εφόσον επιλεγεί από τον φορολογούμενο, απαιτείται η επαλήθευση, μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ελέγχου, των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία που διαθέτει, αντίστοιχα, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή/και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στην αίτηση του. Αν δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ο φορολογούμενος δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο εξ αποστάσεως με βιντεοκλήση ως εξής:

Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει τη δυνατότητα αυτή, προωθείται στην εφαρμογή «Ραντεβού βιντεοκλήσης» όπου καταχωρεί τα στοιχεία του και τα στοιχεία επικοινωνίας του. Στη συνέχεια επιλέγει από λίστα διαθέσιμων ραντεβού και υποβάλλει το αίτημά του.

Με την καταχώρηση του αιτήματος του φορολογούμενου, αποστέλλεται στον φορολογούμενο μήνυμα επιβεβαίωσης ραντεβού σε στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει ο ίδιος στην αίτησή του.

Κατά τον ως άνω προκαθορισμένο και συμφωνημένο χρόνο, ο εκπρόσωπος της Φορολογικής Διοίκησης προβαίνει σε ταυτοπροσωπία του προσώπου που αιτείται τον κλειδάριθμο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) που θα επιδεικνύει ο ίδιος ο φορολογούμενος, καθώς και σε επιβεβαίωση των στοιχείων του, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων βάσει των επιδεικνυόμενων εγγράφων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο εκπρόσωπος της Φορολογικής Διοίκησης εγκρίνει την έκδοση και αποστολή του κλειδαρίθμου.

Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκπεραιώσει την παραλαβή του κλειδαρίθμου αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φορολογούμενος λαμβάνει σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :