Γελάνε και τα περιστέρια με τον Κουτσούμπα: “Θύματα ρατσισμού και εν μέσω πανδημίας οι Ρομά”

 Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις του Κουτσούμπα στη διεθνή επετειακή συνδιάσκεψη των Ρομά

«Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματά σας για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, όπως άλλωστε κάνει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια για το σύνολο του ελληνικού λαού και των εργαζομένων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στο 1ο Διήμερο (8-9 Απριλίου) της διεθνούς επετειακής συνδιάσκεψης Ρομά (1971-2021).

Κοινωνικός αυτοματισμός

«Το ΚΚΕ αντιμάχεται σταθερά και αταλάντευτα επικίνδυνες ρατσιστικές αντιλήψεις, που γεννάει και θρέφει το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας κατά περιόδους και κατά περιπτώσεις ακόμα και οργανωμένες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες» υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Ο ρατσισμός και ο φασισμός αποτελούν κυριολεχτικά «στάχτη στα μάτια» του λαού της πατρίδας μας για να συγκαλύπτεται ο πραγματικός εχθρός και ένοχος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Προβλήματα που οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν δυστυχώς με μεγαλύτερη οξύτητα.

Αξιοποιείται για να δυναμώνει ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός» που επιχειρεί να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, να στρέψει τον φτωχό απέναντι στον εξαθλιωμένο, για να μένει εν τέλει στο απυρόβλητο το σάπιο και άδικο σύστημά τους».

Πιο ευάλωτη στον ιό

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στη δίνη της πανδημίας οι Ρομά, αποτελούν μια κοινωνική ομάδα που είναι ακόμα πιο ευάλωτη στον ιό, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και της μη διαμόρφωσης όρων για να ανιχνεύεται και να απομονώνεται το κρούσμα».

«Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, που από την αρχή της πανδημίας το ΚΚΕ είχε απαιτήσει. Δηλαδή δε θωράκισε τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δεν έβαλε μόνιμα συνεργεία του ΕΟΔΥ σε περιοχές που κατοικούν Ρομά, δεν επίταξε ιδιωτικές ξενοδοχειακές υποδομές, ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση του κρούσματος» πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση το «μόνο που έκανε ήταν να στέλνει τα ΜΑΤ και να μετατρέπει σε φρούρια ολόκληρες συνοικίες και να κόβει αδικαιολόγητα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε Ρομά, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ένα τμήμα τους δεν έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το χαρτί μετακίνησης».

Εξιλαστήριο θύμα

«Αποκορύφωμα αποτελεί η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα τους Ρομά για την εξέλιξη της πανδημίας σε μια σειρά περιοχές, όπως πριν λίγους μήνες έγινε με την έξαρση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να αποπροσανατολίσει «από την κύρια εστία του προβλήματος, που ήταν και συνεχίζουν να είναι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, κλείνοντας όλο το ζήτημα της εξέλιξης της πανδημίας σε κοινωνικές ομάδες, φωτογραφίζοντας τους Ρομά, ενώ την ίδια στιγμή δεν λάμβανε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας».

Υπενθύμισε την «απαράδεκτη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό στην περιοχή του Μενιδίου, έκανε κι αυτή ό,τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, κλείνοντας τότε το ζήτημα της εγκληματικότητας στην ύπαρξη των Ρομά στην περιοχή».

Ενισχύθηκαν ρατσιστικές αντιλήψεις

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε πουθενά εγκληματικά κυκλώματα που δρουν στην περιοχή για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, που βγάζουν λεία εκατομμυρίων ευρώ, πολύ περισσότερο κάνουν πώς δεν βλέπουν ότι συχνά αυτά τα κυκλώματα δρουν στην καλύτερη περίπτωση με τα στραβά μάτια θυλάκων του ίδιου του κρατικού μηχανισμού. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά» είπε, σημειώνοντας ότι «τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν τότε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έλυναν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν ακόμα και ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι στους Ρομά, γι’ αυτό και αποδείχτηκαν από την ίδια τη ζωή ανεφάρμοστα».

«Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η λύση αυτού του κοινωνικού προβλήματος απαιτεί την αποφασιστική ένταξη των Ρομά στην εργασία, σε μια κοινωνία που η σταθερή εργασία θα αποτελεί δικαίωμα για όλο τον πληθυσμό και όχι ευκαιρία.

Απαιτεί την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας, σε μια κοινωνία που η κατοικία δεν θα αποτελεί ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για όλους.

Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ισότιμης συμμετοχής των Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνολικά της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή όλων των νέων, ζήτημα που ήρθε πιο εμφατικά στην επιφάνεια με την εξέλιξη της πανδημίας» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ισχυρές επιφυλάξεις για τα προγράμματα της ΕΕ

Εξέφρασε τις ισχυρές επιφυλάξεις του ΚΚΕ για την αποτελεσματικότητα διαφόρων προγραμμάτων που κατά καιρούς χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ «με σκοπό όπως λένε την κοινωνική ένταξη των Ρομά» σημειώνοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, που δεν λύνουν ή δεν διαμορφώνουν τους όρους για να λυθεί οριστικά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα».

Εξέφρασε, επίσης, την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ «με τη δράση και τη χρηματοδότηση διαφόρων ΜΚΟ που στόχο έχουν να συγκαλύπτεται η κρατική ευθύνη για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά».

«Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυναμώσουν το συλλογικό τους αγώνα και τη διεκδίκηση για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό για την υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά μας» τόνισε.

«Η ιστορία των λαών μάς διδάσκει πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα και σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό διδάσκει και η ιστορία των Ρομά σε όλο τον κόσμο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος και στα παραδείγματα του ηρωϊκού πυγμάχου Γιόχαν «Ρούκελι» Τρόλμαν στη Γερμανία τον οποίο δολοφόνησε εγκληματίας-συνεργάτης των ναζί το 1944 και σε εκείνο του ηρωικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ Βασίλη Μήτρου ή «Καπετάν Γύφτο» από την Εύβοια, που σκοτώθηκε στη μάχη της Λαμπούσας, αφού πρώτα ανατίναξε ένα γερμανικό αντιτορπιλικό.

loading...